duminică, 2 noiembrie 2008

Romanul parataxat


Exista circa 650 de taxe incasate de institutiile publice, in afara celor care ajung la buget * 95% dintre ele nu au nicio ratiune economica, dar sunt tolerate de stat pentru a nu mari impozitul si TVA-ul

Taxele parafiscale sunt acele taxe practicate de institutii publice, banii colectati intrand in bugetul lor si nu la bugetul de stat. Practic, de ceva timp, parafisca­litatea a devenit chiar o industrie din care se scot bani buni. Aceste "afaceri" se dezvolta foarte rapid in Romania, neexistand o legislatie care sa vegheze asupra infiintarii, de exemplu, a unei organizatii care percepe o taxa in plus agentului economic. Nu­marul taxelor parafiscale a crescut considerabil de la an la an, in momentul de fata ajungandu-se la aproximativ 650, dupa ce in urma cu doi ani erau 540. Ceea ce a realizat Ministerul Finan­telor, adica Registrul Fiscal, este, de fapt, o agenda a categoriilor de taxe parafiscale si nicidecum a numarului real al acestora. "Sunt mai multe categorii de taxe parafiscale. Parafiscalitatea este conceputa ca un mecanism colateral, cu taxe directe si indirecte, pentru reintregirea bugetului de stat. Si, atunci, statul nu poate sa vina sa aplice niste taxe in plus pentru agentii economici", ne-a declarat Florea Parvu, vicepresedintele Consiliului National al IMM-urilor. "Daca ar ridica TVA-ul, impozitul pe dividende sau impozitul pe salarii, sigur toata lumea ar fi impotriva guvernantilor. Asa se ajunge in situatia ca autoritatile sa introduca niste mecanisme colaterale. Nu taxe directe si indirecte, ci aceste taxe, denumite parafiscalitati", a mai spus Parvu. El a dat un exemplu de parafiscalitate. "Sunt agentii nationale care, in mod normal si corect, ar trebui sa fie subventionate sau alimentate de la bugetul statului. Cum nu primesc bani de la buget, anumite agentii introduc taxe, care, practic, se indreapta impotriva agentului economic. Vorbesc si de ONG-uri, de anumite structuri paralele, care s-au detasat din structurile statului, niste servicii ale statului externalizate", a mai explicat Parvu.

Biruri degeaba
Unele dintre aceste taxe, create de-a lungul timpului, au o ratiune, dar 90-95% nu au nici un fel de ratiune economica si sunt ca niste capuse pe spinarea agentului economic. Potrivit lui Florea Parvu, sunt extraodinar de multe organisme create ad-hoc. Practic, prin natura reglementarilor in vigoare, statul a creat niste avantaje unor grupuri de interese - Asociatia Constructorilor, Ordinul Arhitectilor din Romania, ORDA. "Ca daca nu ai nu stiu ce vinieta pe un cd, platesti la ei, daca difuzezi muzica ambientala in nu stiu ce local, platesti la ei", a spus Parvu. "Acum, ca platesti drepturi de autor in mod excesiv, e adevarat, dar astia te jupoaie cu niste taxe si niste sume, ca pur si simplu te baga in faliment. As fi de acord si cu chestia asta, dar nu exista transparenta si nimeni nu spune ce se intampla cu aceste sume imense colectate de la agentii economici, unde se duc si ce destinatie au", afirma acesta. El mai spune ca ar da banii daca s-ar face ceva cu ei, dar acestia se duc "in masini de lux, in salarii teribile, in deplasari in strainatate", pentru ca "aceste ONG-uri sunt niste structuri pur si simplu capuse, care nu au niciun fel de tangenta cu viata economica". Parafiscalitatea este conceputa ca un mecanism colateral, cu taxe directe si indirecte, pentru reintregirea bugetului de stat. Florea Parvu
Taxe pe sest
"Aceste lucruri (n.r. - aparitia taxelor parafiscale) se fac dis­cret, pe sub masa, under­co­ver. Apar, dupa ce sunt regle­mentate total, la 6 luni, la un an de zile si vine peste tine si zic ca ai sa le dai nu stiu cati bani", afirma Parvu ex­plicand ca, in alte state ale Uniu­nii Europene, agentul econo­mic trebuie sa pla­teasca, de exem­plu, un impo­zit pe profit la stat, iar statul imparte la toti. "De exemplu, dai la stat 30% din venit, in unele state din cifra de afaceri, in altele din profit, iar statul imparte la fiecare. Pe cand la noi, agen­tul economic plateste toate taxele care sunt, impozitul pe venit, impo­zitul pe dividende, tva si asa mai departe. Si dupa aceea trebuie sa se im­par­ta", mai declara Parvu. El spune ca este adevarat ca un agent economic nu "cotizea­za" la toate aceste taxe para­fiscale. "Nu le plateste pe toa­te un agent economic, dar unul se intersecteaza cu 50 de taxe, altul cu 40, altul cu 60, dar el incepe sa-si imparta munca in mod ineficient la altii, care nu fac altceva decat sa stea si sa astepte sa pri­measca bani ab­solut nemun­citi", afirma oficia­lul Consi­liu­lui National al IMM-urilor.
Discutii cu Finantele

"Noi i-am propus lui Varujan Vosganian (n.r. - ministrul Economiei si Finantelor), in sedintele de dialog social, sa verifice aceste taxe parafis­cale si sa vada care au o ra­tiune sa existe si care n-au. Care ne folosesc noua, ca agenti economici, si care nu. Iar cele care sunt incasate in mod abuziv sa fie eliminate", a afirmat Parvu (foto). Potrivit acestuia, nimeni nu vrea sa revina asupra actelor normative care infiinteaza aceste taxe parafiscale "pentru ca nu vor sa-si strice relatiile cu cate cineva, ca au oameni care ii voteaza etc". "Domnul Vosganian a facut un inventar, exista unul, dar trebuie vointa politica pentru ca cineva sa spuna care sunt taxele reale, adevarate, care trebuiesc platite si care nu", explica Parvu. Reamintim ca, ministrul Finantelor anunta, cu putin timp in urma, ca autoritatile centrale incaseaza un numar de 115 taxe parafiscale, care au in schimb mai multe subcategorii, in functie de serviciul oferit. El a aratat atunci ca registrul taxelor parafiscale va fi completat cu taxele aplicate de regiile autonome si autoritatile publice locale.
Masuri de simplificare

CNIPMMR a elaborat o serie de propuneri de imbunatatire a Registrului taxelor si tarifelor nefiscale. Printre acestea se numara completarea Registrului cu actele normative aplicabile pentru fiecare taxa, cu detalii despre destinatia taxei, despre cuantumul si modul de plata, termenul de plata, datele de identificare ale institutiei responsabile in fiecare domeniu. Consiliul mai solicita sa se publice pe pagina de Internet a fiecarei autoritati publice competente si pe site-ul Ministerului Finantelor datele privind procedurile de obtinere a autorizatiilor, avizelor si licentelor pentru firme, formularele necesare, taxele totale care trebuie achitate. Intreprinzatorii sustin, de asemenea, im­plementarea unui sistem electronic de depunere on-line a cererilor privind obtinerea autorizatiilor, avizelor si permiselor necesare firmelor, pentru a nu mai fi nevoiti sa se deplaseze, mai ales ca majoritatea au calculatoare si conexiune la Internet.
Firmele lucreaza la negru
Potrivit acestuia, fara o mana forte la Ministerul de Finante, care sa reglementeze aceas­ta problema, parafiscalitatea nu va disparea, "pentru ca se strica niste oranduiri, sa le zic asa, niste chestiuni deja impamantenite, cu niste oameni care deja si-au pus speranta in profiturile viitoare". Potrivit lui Parvu, una dintre cauzele pentru care agentii economici nu se dezvolta sau lucreaza "la negru" o reprezinta tocmai parafiscalitatea. "Vorbesc de agentii mici si mijlocii, pentru ca ei nu mai fac fata la aceste taxe si impozite extrafiscalizate, pentru ca, daca ei n-ar trebui sa plateasca aceste taxe, poate ar da toti banii la stat. Dar ei, stiind ca trebuie sa dea si colo si colo, incep sa lucreze chiar la negru", spune Parvu. El mai afirma ca, daca ar exista un partid care sa aiba in programul de guvernare eliminarea acestor "capuse" din spatele agentului economic, ar avea foarte mult de castigat.

Sursa: Ziua

Niciun comentariu:

Mediafax