vineri, 18 iunie 2010

Cu mintea odihnita...


Pleaca romanul. Lasa mama, tata, copii si pleaca in strainatate sa accepte slujbe deseori umilitoare, uneori sa doarma prin hambare parasite, prin masini, pe sub poduri. Toate astea pentru supravietuire. Pentru o paine mai alba, sa-si poata trimite copiii la scoala, sa-si faca casa visata. O viata foarte grea pentru cei care s-au inhamat la jugul acesta. Banii pe care acestia ii castiga sunt spalati de sudoare, lacrimi si nu de putine ori sunt castigati cu pretul sanatatii fizice si psihice.

Si iata ca apare "salvatorul" economiei romanesti, cu mintea odihnita, pe numele sau Branza William, care propune nici mai mult, nici mai putin decat impozitarea sumelor castigate de acestia, trimise familiilor din tara(sume care dealtfel sunt cheltuite in circuitul economic romanesc). Românii din diaspora care trimit bani în ţară din străinătate ar putea fi nevoiţi să cotizeze la stat cu 1% din valoarea sumei transferate, dupa ideea deputatului PDL Brânză, şeful tuturor filialelor partidului din străinătate, care a întocmit un proiect de lege menit, după cum susţine acesta, să redistribuie o parte din banii conaţionalilor săi care muncesc peste hotare, către comunităţile românilor(Gandul).

As putea caracteriza aceasta masura altfel decat idioata sau antiromaneasca?

joi, 17 iunie 2010

Călăii nu au mustrări de conştiinţă

Cum de nu le-a tremurat mâna celor 197 de parlamentari când au tăiat prin votul lor salariile şi pensiile unor milioane de români? Cum de nu s-au cutremurat la gândul că prin gestul lor condamnă la mizerie, foame şi moarte fiinţe umane lipsite de apărare? Cum de mai pot dormi fără a fi mistuiţi de remuşcări pentru actul de trădare faţă de cei care i-au ales şi cum de nu-şi pun capăt zilelor, ca vânzătorul Iuda?

Precum vedem, ei pot să trăiască bine în continuare, fără griji şi remuşcări, chiar sărbătorind cu şampanie momentul funest, ca pe o mare izbândă. Explicaţia este simplă: nu au mustrări de conştiinţă pentru că ei nu simt să fi trădat pe cineva. Ei nu au intrat în politică animaţi de convingeri de stânga sau de dreapta, nici de idealuri patriotice, nici de dorinţa de a sluji cetăţenii şi binele public. Au intrat în politică pentru a-şi promova cât mai bine interesele personale, pentru a-şi spori averile şi pentru a găsi protecţie pentru fărădelegile lor. Au făcut o investiţie în campania electorală ca într-o afacere oarecare şi acum vor să scoată profit cât mai mare. Acesta a fost crezul lor adevărat, pe care nu l-au trădat nici o clipă.

Aşadar de ce să ne mirăm când Petru Călian, fost deputat al PRM-ului patriotard, s-a vopsit in conservator si apoi în pedelist, calitate în care nu numai că a votat fără scrupule tăierea pensiilor şi salariilor, dar a şi declarat la Realitatea TV că se bucură de alegerea lui Laszlo Tokes ca vicepreşedinte al Parlamentului European? De ce să ne mirăm când Valeriu Tabără, fost lider al PUNR şi Vetrei Româneşti, s-a vopsit portocaliu, a ajuns coleg de coaliţie cu Marko Bela şi votează legea învăţământului pentru predarea istoriei şi geografiei în limba maghiară?

Cum să-şi pericliteze ei interesele personale, opunându-se lui Băsescu şi Boc, doar pentru binele unor cetăţeni anonimi ori al ţării. Pe timp de criză e mai bine să fii la putere decât în opoziţie, că dacă nu curge, tot pică ceva. La ei nu e vorba de opţiune între credinţă sau trădare, ci de opţiune bazată pe interes şi calcul.

Guvernanţii în frunte cu Băsescu le-au garantat supuşilor salariul minim de 600 lei şi pensia minimă de 350 lei, iar în semn de solidaritate s-au supus la aceeaşi tăiere de 25% din salarii. Ba chiar s-au oferit să-şi doneze întregul salariu săracilor. Dar de unde să ştie îmbuibaţii ca Băsescu, Elena Udrea, Radu Berceanu, Adriean Videanu, Daniel Buda sau Petru Călian ce înseamnă sărăcia şi foamea? Ei vorbesc de austeritate ca despre un concept abstract, aplicabil doar altora, dar nu înţeleg suferinţa semenilor şi nici nu cunosc sentimentul milei şi compasiunii.

Cum să se simtă vinovaţi, când pentru ei cetăţenii nu sunt fiinţe umane din carne şi oase, înzestrate cu suflet, ci doar o masă amorfă denumită electorat, un instrument dispreţuit şi uşor de manevrat la interval de 4+5 ani. Şomerii, săracii sau bolnavii sunt procente statistice, iar pensionarii decedaţi sunt “ieşiri din sistem”.

Galeria monştrilor fără scrupule care au înjosit specia umană, a psihopaţilor şi sociopaţilor e bogată în exemple. Hitler nu a avut remuşcări când a exterminat milioane de oameni prin gazare, nici Stalin când a ucis milioane de oameni prin înfometare. Torţionarii comunişti din România au trăit bine şi mai trăiesc şi azi, tot bine mersi, fără a fi măcinaţi de remuşcări.

În războaiele moderne, militarii care ucid de la distanţă sute şi mii de civili nevinovaţi, prin simpla apăsare a unui buton, nu au sentimentul culpabilităţii, deoarece lovesc ţinte abstracte, fără a vedea cadavrele însângerate. Civilii nevinovaţi nu sunt oameni, ei sunt doar “pagube colaterale”.

La scară mai mică, killerul nu are sentimente de vinovăţie, căci el nu face altceva decât să practice o profesie, pentru care este plătit. Criminalii în serie nu numai că nu regretă moartea victimelor, ci chiar găsesc plăcere în a le ucide. Tâlharul care ia viaţa unui om pentru câţiva lei nu are sentimente de milă, nici spărgătorul care fură economiile unui bătrân sărman nu se întreabă dacă victima va avea din ce trăi.

Călăii de orice fel n-au avut mustrări de conştiinţă niciodată.

V. Stănescu(napocanews)

marți, 15 iunie 2010

Vino Doamne..


"...Sa vezi ce-a mai ramas din oameni!". Dezamagirea este cumplita. Javrele, incompetentii si coruptii raman la putere, din cauza a 197 de indivizi care au preferat bunastarea proprie in dauna intregului popor. Elena Udrea promisese sampania. PD-L chefuieste. Din nou poporul a fost invins. O noua crima se comite sub ochii nostri. Iarta-i Doamne ca nu stiu ce fac!

PS. Corecta atitudinea lui Teo "cu Meteo" si a lui Prigoana, care au votat pentru oameni si implicit impotriva klingonienilor din poza de mai sus.

Vezi Lista Rusinii

Despre Mihai Eminescu † 15 Iunie 1889


"Eminescu a fost înţeles de foarte puţini dintre cei care i-au fost aproape. Prin atitudinea lui critică împotriva administraţiei şi a politicii vremii, el şi-a creat mulţi duşmani. A fost un caracter intransigent, neîncovoiat. A luptat de unul singur. Nu avea nimeni cum să-l determine să facă concesii. El nu avea familie, părinţii şi surorile lui erau nişte ţărani din munţii Bucovinei, fără relevanţă. Nu putea fi şantajat. Prin orientare el era conservator, deşi nu era membru de partid.

Eminescu a combătut pe C. A. Rosetti, care spunea că statul este o convenţie între oameni. Nu s-a comportat la fel faţă de Brătianu, deşi era şeful liberalilor, criticaţi acerb de Eminescu. Pentru că el era orientat către ţară, către pământul românesc. Când a fost atacat Brătianu, primul care l-a apărat a fost Eminescu. Atunci când cele două partide au făcut înţelegeri politice, publicistul de la „Timpul“ a criticat ambele părţi, spunând: „Ce suntem noi, saltimbanci de bâlci, să schimbăm ideile precum cămăşile sau cizmele?“. Acest material nu a fost publicat în presa timpului, dar a apărut în integrala Eminescu editată de mine. A fost un spirit independent faţă de politica românească. Pentru că era incomod mai-marilor zilei, trebuia să fie scos din viaţa civilă într-un mod elegant. Şi s-a reuşit acest lucru cu înscenarea unei boli pe care Eminescu nu o avea.

În poezie, Eminescu este creatorul limbii române şi cel care a atins lucruri fundamentale pentru destinul general uman. A veni astăzi şi a spune că Eminescu este depăşit mi se pare o absurditate. Aş fi de acord cu acest lucru dacă vreunul dintre contemporanii noştri ar putea realiza o operă măcar egală cu cea a poetului născut la Ipoteşti. Numai atunci vom vorbi despre Eminescu la timpul trecut. Dar, deocamdată, acest moment nu a sosit."

Dumitru Vatamaniuc - academician, critic şi istoric literar. A editat integrala Eminescu în 16 volume. Fragment de interviu din ziarul Lumina.


duminică, 13 iunie 2010

Despre grijile vietii. Duminica a 3-a dupa Rusalii

Luminătorul trupului este ochiul; de va fi ochiul tău curat, tot trupul tău va fi luminat. Iar de va fi ochiul tău rău, tot trupul tău va fi întunecat. Deci, dacă lumina care e în tine este întuneric, dar întunericul cu cât mai mult! Nimeni nu poate să slujească la doi domni, căci sau pe unul îl va urî şi pe celălalt îl va iubi, sau de unul se va lipi şi pe celălalt îl va dispreţui; nu puteţi să slujiţi lui Dumnezeu şi lui mamona. De aceea zic vouă: Nu vă îngrijiţi pentru sufletul vostru ce veţi mânca, nici pentru trupul vostru cu ce vă veţi îmbrăca; au nu este sufletul mai mult decât hrana şi trupul decât îmbrăcămintea? Priviţi la păsările cerului, că nu seamănă, nici nu seceră, nici nu adună în jitniţe, şi Tatăl vostru Cel ceresc le hrăneşte. Oare nu sunteţi voi cu mult mai presus decât ele? Şi cine dintre voi, îngrijindu-se poate să adauge staturii sale un cot? Iar de îmbrăcăminte de ce vă îngrijiţi? Luaţi seama la crinii câmpului cum cresc: nu se ostenesc, nici nu torc. Şi vă spun vouă că nici Solomon, în toată mărirea lui, nu s-a îmbrăcat ca unul dintre aceştia. Iar dacă iarba câmpului, care astăzi este şi mâine se aruncă în cuptor, Dumnezeu astfel o îmbracă, oare nu cu mult mai mult pe voi, puţin credincioşilor? Deci, nu duceţi grijă, spunând: Ce vom mânca, ori ce vom bea, ori cu ce ne vom îmbrăca? Că după toate acestea se străduiesc neamurile; ştie doar Tatăl vostru Cel ceresc că aveţi nevoie de ele. Căutaţi mai întâi împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui şi toate acestea se vor adăuga vouă.

Matei 6, 22-33


Asculta mai multe audio Diverse

Mediafax