sâmbătă, 30 ianuarie 2010

Sfintii Trei Ierarhi


Din sirul lung al Ierarhilor Bisericii Ortodoxe, cei ce ocupa cele mai inalte locuri sunt cei trei mari invatatori ai lumii : Vasile cel Mare, Grigorie de Nazianz si Ioan Gura de Aur care s-au remarcat prin activitatile lor, prin cuvintele inaltatoare si prin profunzimea gandirii teologice. Adevarati stalpi ai lumii credintei, au contribuit intr-o mare masura prin scrierile lor la intelegerea scripturilor si la pastrarea credintei celei drepte. Viata lor a fost in tocmai cu cea pe care Hristos a propovaduit-o, o viata in smerenie, in rugaciune, pline de fapte bune, pline de virtuti si in lupta continua pentru dobandirea Imparatiei lui Dumnezeu. Nascuti in familii obisnuite au reusit sa se lepede de bunatatile acestei lumi pentru a-I urma lui Hristos asa cum spune Mantuitorul: "Daca vrea cineva sa vina dupa mne, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-mi urmeze Mie" (Mt.16,24). studentie.ro

miercuri, 27 ianuarie 2010

OTV sau pactul cu diavolul




Am asistat la o parte a emisiunii de noapte a lui Dan Diaconescu din 24.01.2010, avandu-l ca protagonist pe satanicul Pavel Corut. Avalansei de insulte la adresa ortodoxiei si a lui Iisus Hristos a incercat sa-i faca fata siderat, Claudiu Raducu, teolog din Timisoara. Dar nimic nu a putut opri diareea verbala a acestui demon. Am inchis televizorul cu senzatia clara ca l-am auzit vorbind pe insusi Satana.

Spre cinstea lui, ziarul Romania Mare (desi posibili protestanti) semnaleaza prompt blasfemiile si flacarile pe care le scotea Pavel Corut impotriva Mantuitorului Iisus Hristos, dar si atitudinea complet nepotrivita a "soricelului" de Caracal, Dan Diaconescu.

PS. Nu am scris pana acum despre asta intrucat am incercat sa gasesc o inregistrarea a emisiunii, lucru care s-a dovedit greu. Dar priviti fragmentul cu Gigi Becali, care ia atitudinea pe care toti ar trebui sa o avem.

La Multi Ani Florin Piersic!

Mahalia Jackson. In memoriam

luni, 25 ianuarie 2010

Onoarea pierduta a "elitelor"

Istoria romanilor abunda in exemple de oameni demni, viteji, capabili de mari sacrificii. Calitatile acestea nu prea se mai regasesc in genele actualelor generatii. Sa luam de exemplu institutia demisiei. Actuala generatie politica, si nu numai, nici nu vrea sa auda de asa ceva. Politicienii nu vor sa demisioneze din functii, desi au facut greseli sau acte incompatibile cu statutul lor. Ministri a caror decizii costa statul milioane de euro nu patesc nimic, desi locul lor e la puscarie. Directori si directorasi, numiti pe criterii politice, sperie economia. Desi majoritatea sunt demascati ca incompetenti, rau intentionati sau incompatibili, nu vor sa plece. Gustul dulce al ciolanului e ca drogul care odata intrat in sange, te duce pe culmi nebanuite. Mircea Geoana e un sef de partid care, dupa greselile pe care le-a facut, nu ar mai avea loc in politica, intr-o societate normala. Dar nu. Foamea sa de putere va duce cel mai probabil la dezbinarea PSD in primavara asta. Mircea Sandu este prosperul conducator al fotbalului romanesc. Dar nu, nu vrea sa plece de la federatie decat cu dricul. Mai nou, Rudel Obreja, presedintele boxului romanesc, a fost suspendat pentru 11 ani din boxul international pentru fapte reprobabile dovedite. Dar acesta prefera sa pericliteze soarta boxului romanesc decat sa demisioneze. Personal, nu realizez si nu-mi dau seama ce anume ar putea determina oamenii care ajung in politica si in functii mari sa revina la demnitate, responsabilitate si curaj.

duminică, 24 ianuarie 2010

Pilda Vamesului si a Fariseului


"S-au suit, spune Domnul, fariseul si vamesul la templu sa se roage. Si a inceput fariseul sa-si insire virtutile: "Eu nu sunt un pacatos ca toata lumea, spune el, nici ca vamesul acesta!". Suflete ticalos si nefericit! Ai osandit toata lumea! Pentru ce-l mai indurerezi pe cel de langa tine? Nu te multumesti cu intreaga lume decat daca osandesti si pe vames? Pe toti cei de aici i-ai hulit! Pe nici un om n-ai crutat! "Eu nu-s ca toata lumea, spui tu, nici ca vamesul acesta! Postesc de doua ori pe saptamana; dau zeciuiala din averile mele saracilor!". Cuvinte de lauda rostea! Om ticalos! Fie, ai osandit intreaga lume! Pentru ce lovesti si in vamesul de langa tine? Nu te saturi cu hulirea intregii lumi decat daca osandesti si pe cel de langa tine?

Ce-a facut vamesul? A auzit tot ce spunea fariseul, dar n-a zis: "cine esti tu de spui unele ca acestea despre mine? De unde-mi stii viata? N-am crescut impreuna! N-am trait la un loc, n-am fost unul langa altul! Cine da marturie de faptele tale bune? Pentru ce te lauzi singur? Pentru ce te cinstesti singur?" Nici un cuvant din acestea n-a grait vamesul, ci, plecandu-si capul la pamant, s-a inchinat si a spus" "Dumnezeule, milostiv fii mie, pacatosului!". Vamesul s-a smerit si a ajuns drept. Fariseul s-a pogorat de la templu pierzandu-si dreptatea; vamesul s-a pogorat dobandind dreptatea. Cuvintele au biruit faptele. Unul, cu faptele, a pierdut dreptatea; altul, cu cuvant de smerenie, a dobandit dreptatea. Si totusi aceea nu era smerenie. Atunci e smerenie, cand unul mare se micsoreaza pe sine. Fapta vamesului nu era smerenie, ci adevar. Adevarate erau cuvintele lui ca era pacatos.

Spune-mi, te rog, poate fi om mai rau ca vamesul? Negutatoreste nenorocirile altora, ia parte la roadele muncii altora; nu munceste, dar ia parte la castig. Grozav e pacatul vamesului! Vamesul nu-i nimic altceva decat silnicie acceptata de toata lumea, pacat legalizat, lacomie cu nume bun. Cine poate fi mai rau decat vamesul, care sta la drum si culege roadele muncii altora? Cand e vorba de munca, lui nici nu-i pasa! Cand insa e vorba de castig, isi ia partea din cele ce n-a muncit. Deci daca vamesul, care-i un pacatos, a dobandit un dar atat de mare cand s-a smerit, cu atat mai mult omul virtuos cand se va smeri! Daca-ti vei marturisi pacatele si te vei smeri, vei fi drept."


Sfantul Ioan Gura de Aur - Omiliile despre pocainta

Mediafax