sâmbătă, 6 martie 2010

Duminica Sfintei Cruci (a 3-a din Postul Sf. Paşti)


Binecuvantarile pe care Crucea ni le-a adus:

+ Puterea Dumnezeiasca
Crucea este un semn ca omul se poate bizui pe mai mult decat pe propriile sale puteri; el se poate baza de acum si pe marea putere a lui Dumnezeu. Iisus ne invata ca Dumnezeu da tarie celui slab. Cu toata slabiciunea noastra, puterea venita de la Dumnezeu ne ajuta sa invingem orice fel de greutati.

+ Iertare
Celui impovarat de greutatea pacatelor sale, si care simte ca nu va mai putea fi iertat vreodata, si ca nu va mai putea ridica privirea catre Dumnezeu sau sa mai priveasca in fata pe semenii sai, Crucea ii aduce mangaierea iertarii Dumnezeiesti. "Tata, iarta-i pentru ca nu stiu ce fac", S-a rugat Iisus de pe Cruce. Iar Sf. Pavel spune: "Dumnezeu ne-a aratat dragostea Sa, prin faptul ca desi eram inca pacatosi, Hristos si-a dat viata pentru noi" (Rom 5.8). Este adevarat ca este greu sa ne iertam pe noi insine; totusi, faptul ca Insusi Dumnezeu ne iarta, ne ajuta ca sa ne iertam si sa facem pace cu noi insine. Astfel, mila Dumnezeiasca poate transforma pe omul pacatos intr-un om mantuit.

+ O viata noua
Crucea lui Hristos ne innoieste si ne da un scop vietii noastre. Asa dupa cum spune Sf. Pavel, omul ce traieste intru Hristos este un om nou. Viata celuia ce traieste intru Hristos capata noi teluri, noi dimensiuni si noi valori si acela devine o noua persoana.

+ Viata Vesnica
Iisus a invins moartea si ne-a adus in schimb cea mai mare comoara: Viata Vesnica
20. "Dar acum Hristos a înviat din morti, fiind începatura (a învierii) celor adormiti.
21. Ca de vreme ce printr-un om a venit moartea, tot printr-un om si învierea mortilor.
22. Caci, precum în Adam toti mor, asa si în Hristos toti vor învia."(I Cor 15)
Iar in Sfanta Evanghelie dupa Ioan, Iisus ne spune:"Eu sunt învierea si viata; cel ce crede în Mine, chiar daca va muri, va trai"

+ Dragoste Dumnezeiasca
Crucea este marturie a faptului ca Dumnezeu nu ne va parasi, El nu ne va da uitarii si nu ne va lasa sa pierim. Crucea ne spune noua ca Dumnezeu ne iubeste intr-atat de mult incat a dat pe propriul Sau Fiu, ca sa moara pentru pacatele noastre. Atata dragoste nu a primit omul si nu va primi niciodata de la nimeni. Crucea ne marturiseste dragostea fara de margini a lui Dumnezeu, care nu s-a stins nici macar cand a fost rastignit. Fara Cruce, inima intregului univers ramane inchisa si inghetata. Insa prin Cruce, putem si noi spune asemenea Sf. Pavel (Rom 8):
35. "Cine ne va desparti pe noi de iubirea lui Hristos? Necazul, sau strâmtorarea, sau prigoana, sau foametea, sau lipsa de îmbracaminte, sau primejdia, sau sabia?
36. Precum este scris: "Pentru Tine suntem omorâti toata ziua, socotiti am fost ca niste oi de junghiere".
37. Dar în toate acestea suntem mai mult decât biruitori, prin Acela Care ne-a iubit.
38. Caci sunt încredintat ca nici moartea, nici viata, nici îngerii, nici stapânirile, nici cele de acum, nici cele ce vor fi, nici puterile, 39. Nici înaltimea, nici adâncul si nici o alta faptura nu va putea sa ne desparta pe noi de dragostea lui Dumnezeu, cea întru Hristos Iisus, Domnul nostru.

+ Victoria Finala
In credinta ortodoxa, Crucea este privita in stransa legatura cu Invierea; in credinta noastra crucea simbolizeaza lupta cu moartea si toate fortele rele, iar Invierea reprezinta victoria finala asupra tuturor acestora. Iar prin Crucea lui Hristos, invingem si noi, dupa cum spune Sf. Pavel:
"Dar sa dam multumire lui Dumnezeu, Care ne-a dat biruinta prin Domnul nostru Iisus Hristos!" (I Cor 15.57)

Crez - Pagina Ortodoxa Romaneasca

vineri, 5 martie 2010

Drumul lung si grija altuia


Un gest frumos din partea celor cateva sute de sustinatori ai lui Antonie Solomon, primarul arestat al Craiovei, sa iasa in strada si sa protesteze impotriva unei arestari abuzive. Dar a fost un abuz? Nu exista date in sensul asta. Doar vechimea probelor impotriva lui Solomon induce ideea unui santaj. De ce nu au fost folosite la timpul cand au fost ele obtinute? Aici e marele semn de intrebare!

Lasand deoparte pe Solomon, v-ati pus intrebarea cum de oameni in toata firea din Craiova, care o duc la fel de greu ca restul tarii, se revolta pentru o cauza care nu le apartine nici macar tangential si nu se revolta pentru nivelul scazut de trai impus de guvernul Boc-Basescu, pentru haosul ce domneste in economie, pentru taxele si impozitele aberante, pentru pensiile ce tind spre un minim istoric? Raspunsul nu il am, il intuiesc si v-as ruga sa vi-l dati si dumneavoastra singuri!(foto:Mediafax)

joi, 4 martie 2010

18 milioane de sfidari


Trezindu-se nepotii lui Ion Diaconescu(unul din artizanii distrugerii PNT -CD) fara bani, dupa ce au papat banetul agonisit in perioada 1996-2000, au hotarat sa-l scoata pe nea Ion de la naftalina si sa-l faca sa ceara statului roman 18 milioane de euro pentru suferintele indurate in timpul detentiei din perioada comunista. Nici in plus nici in minus, ci 18 milioane de euro! Care sunt criteriile de calcul a acestei sume nu stim. Dar stim ca si bunicii nostri si alte cateva milioane de oameni au suferit in perioada aceea, au fost deposedati de bunurile din gospodarii, au facut frontul, ba chiar unul din bunicii mei a fost 3 ani prizonier in Rusia. Si milioanele astea de oameni nu au cerut despagubiri. Si-au lins ranile cu demnitate si au mers inainte.

Acum, cand tara nu are bani sa-si plateasca pensionarii si invalizii, apare familia Diaconescu si vrea sa ia mai mult decat jumatate din ce a primit fostul rege Mihai, alt imbogatit pe spinarea poporului. Poate nu as fi scris randurile astea daca Ion Diaconescu ar fi cerut o suma rezonabila. Sau daca cererea lui ar fi fost facuta imediat dupa revolutie. Dar acum, cand toti oamenii care puteau sa depuna marturie despre trecutul si suferinta lui Diaconescu au murit, mi se pare falsificare. Mi se mai pare si o sfidare la adresa milioanelor de oameni din Romania care traiesc de pe o zi pe alta.

miercuri, 3 martie 2010

Ofensiva impotriva propriului popor


Sunt intrebat uneori de ce si de unde provine incruntarea si critica permanenta la adresa acestui regim politic, care dupa parerea mea, este reprezentantul legitim al idioteniei pe acest pamant. Degeaba incerc raspunsuri, pentru ca ar insemna ore si zile de dezbateri sterile si nu ar duce la nici un rezultat. Si iata ca reprezentantii acestui sistem din nou ma ajuta si raspund in locul meu:

41 de deputati ai Partidului Democrat Liberal (PDL) semneaza o propunere legislativa de modificare a Legii Contabilitatii, care vor obliga toate cele 700.000 de firme din Romania sa-si angajeze contabili cu norma intreaga. Nu unul, ci doi. Printre maimutoii care au propus asta se numara Sulfina Barbu, Silviu Prigoana si alte nume cunoscute.

In speranta ca parlamentul va respinge aceasta aberatie, ma solidarizez cu toate IMM-urile din Romania in lupta lor cu idiotenia si reaua intentie de care da dovada actuala putere!

luni, 1 martie 2010

Rugaciunea unui necredincios

"Acum cîteva zile, nervos din cauza arbitrajelor, petrolistul(Marian Iancu, patronul lui Poli Timisoara) a spus la TV, referindu-se la Mircea Sandu: Numai Dumnezeu poate face o curăţenie în fotbalul românesc! Sper să-i ia la El mai repede pe cei care fac prostii!”. Apoi le-a mai oferit o variantă de compromis lui Dumnezeu şi lui Sandu, cea a unei vindecări miraculoase şi a “unei bătrîneţi liniştite”, dar cine ştie dacă acest mesaj a ajuns Sus. Pînă şi televiziunilor le-a fost greu să abordeze subiectul.

Ca şi Mircea Salomir, Mircea Sandu suferă de cancer. Ca şi Salomir, el se luptă cu discreţie. “Hai, pe el!”, a mărturisit că a spus familiei cînd a primit diagnosticul definitiv. Pe cancer, hai pe cancer!, ce reflex de fost sportiv în faţa unei veşti neabătut de triste.

Marian Iancu greşeşte. Nu, Dumnezeu nu face curăţenie! Are alte deghizări, în firme de speranţă, de ironie, de blîndeţe şi de paradoxuri, dar nu livrează detergenţi şi mături la domiciliu.

Priveşti fotografiile vechi cu Mircea Salomir arbitrînd. Şi te gîndeşti că dacă e adevărată constatarea cercetătorilor, care susţin că, spre deosebire de cele pe care le avem cînd tăiem o ceapă, lacrimile produse de sentimente au un conţinut ridicat de mangan, atunci trăim cu prea mult metal reprimat în noi, riscînd să oxidăm pe TV, devreme şi urît."

Asa a surprins perfect Catalin Tolontan pe blogul sau caracterul si starea sufleteasca urata a unui patron din fotbalul romanesc. Care iubire pentru aproape, ce iubire pentru vrasmasi? Care iertare? Unde-i crestinismul cu care ne batem pe piept si invocam numele Domnului? Daca moartea unui om ajunge sa bucure o parte a lumii sportului, daca asta e pretul pentru spectacol, atunci asta nu mai e sport si-l dau naibii!

Aţi văzut drac mort?


Zvonurile despre boala preşedintelui au fost spulberate de preşedintele Băsescu mai vesel şi în formă duminică seara. Preşedintele Traian Băsescu le-a spus, duminică seara, jurnaliştilor care îl aşteptau la ieşirea dintr-un restaurant aflat în zona 1 mai, că este “mai sănătos ca toţi patronii” lor “şi la minte, şi la corp”.

“Sunt mai sănătos ca toţi patronii voştri şi la minte, şi la corp”, s-a adresat preşedintele jurnaliştilor.(napocaNews)

Un martisor muzical

Tuturor doamnelor si domnisoarelor care au accesat si vor accesa acest blog, le cer iertare pentru continutul uneori nepotrivit si le urez ca primavara care a sosit sa le deschida mai mult inimile spre dragoste, bunatate si frumos!

Mediafax