sâmbătă, 7 noiembrie 2009

Stabilitate cu orice pret

Ultimul act savarsit de Traian Basescu este unanim considerat de catre opozantii sai ca fiind dovada clara a unei guvernari pe criterii exclusiv politice, deci personale: presedintelui nu-i pasa de tara, ci doar de asigurarea unui viitor mandat, scrie Deutsche Welle.

Vicepresedintele democrat-liberal, Liviu Negoita, din postura de premier, l-ar putea ajuta pe Traian Basescu sa castige un nou mandat sau chiar sa fraudeze alegerile, dupa cum afirma cei mai radicali opozanti prezidentiali.

Spatiul public este invadat in aceste ore de comentarii care diseca jocul politic de la Bucuresti, fara a cuantifica insa efectele psihologice asupra alegatorilor.

Ecuatia nu este complicata: pe fondul unei atmosfere generale nesigure, se declanseaza voit o criza politica cu mare incarcatura afectiva. Potentialul anxiogen al precaritatii economice si, in ultimele zile, al epidemiei de gripa, aseaza populatia intr-o anumita stare afectiva. Oamenii sunt mult mai sensibili la stimulii stresanti si reactioneaza mult mai ferm in incercarea de a-i indeparta.

Canalele de comunicare din mass-media sunt in mare parte inundate de mesaje care il identifica pe Traian Basescu ca fiind factorul stresor permanent. In plina criza de anxietate, nimeni nu mai foloseste mecanismele luciditatii pentru a aprecia realitatea. Cele doua reactii plauzibile in randul alegatorilor sunt fie atacul de panica, fie dezvoltarea unei fobii.

Atacul de panica politica va aduce un vot impulsiv indreptat impotriva ''scandalagiului'' Basescu. Orice argumente vor fi inutile in fata alegatorilor atinsi de acest fenomen, care vor vota sub semnul unei unice obsesii: stabilitate cu orice pret.

Deutsche Welle via Ziua.

Niciun comentariu:

Mediafax