vineri, 21 mai 2010

Sfintii imparati Constantin si Elena


Faptele imparatului Constantin il fac una din marile figuri ale crestinismului, al dreptei credinte. A devenit imparat al intregului Imperiu Roman dupa invingerea lui Maxentiu si a lui Liciniu.
-In ziua premergatoare luptei cu Maxentiu, in anul 312, Constantin a vazut pe cer o cruce luminoasa si o inscriptie: In Hoc Signum Vinces (prin acest semn vei birui). Imparatul va insemna toate steagurile armatei sale cu semnul sfintei cruci si va intra biruitor in Roma.
-Prin Edictul de la Milano (313) a acordat libertatea de cult a crestinismului.
-A convocat primul Sinod ecumenic la Niceea (325), unde dupa lungi dezbateri, invatatura lui Arie a fost condamnata si s-a adoptat formula ca Fiul lui Dumnezeu este de o fiinta cu Tatal si deci, din veci cu El. La sinod au fost alcatuite si primele 7 articole ale Simbolului de credinta (Crezul), a fost fixata data Pastilor (prima duminica dupa luna plina, dupa echinoctiul de primavara) si s-au dat 20 de canoane referitoare la disciplina bisericeasca.
-Sfantul Constantin cel Mare a fost botezat pe patul de moarte de catre episcopul Eusebiu de Cezareea.

La randul ei, Imparateasa Elena a reusit sa descopere pe dealul Golgotei crucea pe care a fost rastignit Hristos. A zidit Biserica Sfantului Mormant, Biserica din Bethleem, pe cea din Nazaret si multe alte sfinte locasuri.

La multi ani tuturor celor care poarta numele acestea!

2 comentarii:

mirko spunea...

la multi ani, tuturor sarbatoritilor!
daca nu supar pe nimeni, te rog sa-mi permiti sa anticipez ca de la anul, sarbatoarea va fi modificata prin oug, in "traian si elena", d-zeu sa-i odihneasca!!!!

Ion de la Chiuiesti spunea...

hahaha, de unde ti-a venit? Excelenta gluma!

Mediafax