Probabil că niciodată în ultimul deceniu românii nu au avut un motiv mai bun pentru a-şi exhiba nemulţumirile în stradă. Implacabila scădere unitară a salariilor cu 25% îi va pune pe profesori şi pe angajaţii din sistemul sanitar într-o situaţie imposibilă, în timp ce zeci de mii de bugetari vor rămâne fără loc de muncă. Supradimensionarea cheltuielilor publice în ultimii ani a fost nechibzuită, după cum admite chiar preşedintele Traian Băsescu. Aceşti ultimi ani, în care România a fost guvernată consecutiv sau simultan de toate cele patru partide prezente în Parlamentul României. Aceşti ultimi ani, de care a profitat o elită politică, dar a cărei factură urmează să fie plătită de către noi toţi, deopotrivă. Guvernanţii României îşi roagă poporul să strângă cureaua, căci aceasta este de fapt traducerea apelului la solidaritate lansat de Traian Băsescu.
Vor accepta oamenii aceste sacrificii sau nu? Este întrebarea esenţială în aceste zile.
Capete au căzut prin vecini
Deşi temperamentul românilor nu este atât de iute, reacţia grecilor îndeamnă la meditaţie. Demonstraţiile violente de la Atena şi valul de greve nu contribuie defel la redresarea economică a Greciei. În mult mai temperata Letonie, măsurile severe impuse de guvern la începutul lui 2009 au declanşat manifestaţii violente şi de cea mai mare amploare în ultimii 20 de ani. Consecutiv, premierul de atunci, Ivars Godmanis a demisionat împreună cu întregul guvern.
O criză la fel de severă, care a lovit din plin Ungaria în 2008, impunând măsuri de austeritate chiar mai severe decât cele din România, nu a scos lumea în stradă doar pentru că rezervele de furie fuseseră deja consumate în timpul scandalului premierului Ferenc Gyurcsany, care recunoscuse cu ceva timp înainte că şi-a minţit alegătorii. Poliţa nu a rămas însă neplătită, opoziţia câştigând zdrobitor alegerile din aprilie 2010.
Revenind la Grecia, succesul uriaşei greve declanşate săptămâna trecută a fost alimentat nu atât de criza financiară a ţării, cât mai ales de criza de încredere a populaţiei în clasa politică per ansamblu. Acelaşi tip de resort care a catalizat tulburările din Letonia şi Ungaria.
Va face poc?
Starea prezentă a economiei României, deşi lamentabilă, arată mai bine decât situaţia Greciei sau cea în care s-au aflat Letonia şi Ungaria. Există însă un punct în care politicienii români au a se teme mult mai mult decât colegii lor maghiari sau letoni.
În ochii bătrânului marinar ajuns Preşedinte, oamenii văd doar istoria unor compromisuri făcute de dragul puterii, nu al binelui public. În ochii liderilor de partid, tineri sau nu, oamenii nu mai văd decât averile şi salariile sfruntate ale politicienilor. Poporul nu mai are încredere în guvernanţii săi, într-un moment în care încrederea este condiţia sine qua non a reuşitei programului de austeritate. Iar când poporul nu mai primeşte nici mormanul de pâine, dar nici idealul în care să creadă, mămăliga se poate transforma într-un exploziv periculos. sursa: Deutsche Welle
9 comentarii:
Mamaliga romaneasca nu explodeaza !!! Au confirmat niste oameni de stiinta de la UNIVERSITATEA BABES-BOLYAI din Cluj...
Cine sa faca poc? Familiile celor plecati sa munceasca in strainatate? Nevestele si copiii? Bugetarii invatati sa invarta 3 hartii si leafa, mare, mica sa curga? Ii vedeti luptand cu scutierii? Privatii, neorganizati, nereprezentati cum trebuie? Au avut grija sa ne imputineze, sa ne invrajbeasca, sa-si intareasca aparatul represiv, ca sa nu mai facem NICIODATA poc!
R.L.
neah, nu cred! cit despre greci, vreau in locul lor sa fiu, sigur va fi mai bine!
noi nu stim decit sa ne uitam in curtea vecinului, sa turnam, reclamam, chiulim, fentam, inselam!
majoritatea nici nu stiu sa faca mamaliga, deci ce sa explodeze?
Va amintiti nuvela "Prostii" de Liviu Rebreanu? Guvernul Basescu-Boc conduc trenul, iar prostii sunt milioanele de romani, care desi au apucat bilet, sunt aruncati din tren de conductor, in speta de Basescu si Boc!
mirko, noi radem de greci, dar cand spui Grecia spui cultura, ortodoxie, eroism, darzenie si curaj.
E program de jefuire nu de austeritate. Se ajunge să se atenteze la fibra biologică a naţiunii cu slugoii FMI-ului la putere.
Eu zic ca va exploda! de la cine te astepti mai putin, de la pensionari! I-am vazut si auzit azi in fata institutiei - pe cei ardeleni, de care se zice ca sint mai inceti! Erau foarte porniti si vocali cum nu i-am auzit pina acum.
Acu' i-am vazut si eu la stiri. Excelent! Sunt mandru de ei. Acum 20 de ani nu erau pensionari si au fost alaturi de noi la miscarile din '89. Cinste lor!
Fratilor , noi suntem de vina , pentru ca prezenta la vot e sub orice critica.Am inteles ca ,nu ma duc pentru ca sunt satul de x si de y ,dar pe nepasarea asta am ajuns unde am ajuns ; deci , ne meritam soarta cu toate , ca suntem singura tara unde istoria se repeta...............
Trimiteți un comentariu