N-aţi primit bunurile ca să le cheltuiţi în desfătări, ci pentru a le hărăzi milosteniei.
Credeţi că sunt ale voastre? Sunt ale săracilor, iar voi sunteţi păstrătorii, chiar atunci când le stăpâniţi de pe urma unei munci cinstite sau prin moştenire. Dumnezeu n-ar fi putut să vi le răpească? El nu face aceasta, tocmai ca să vă dea prilejul de a fi mărinimoşi faţă de cei lipsiţi.
Iar dacă Dumnezeu, în marea lui bunătate, v-a poruncit să daţi ca şi cum ar fi din al vostru, credeţi, oare, că într-adevăr şi daţi din al vostru? Dacă daţi nişte bani cu împrumut cuiva, pentru ca acela, folosindu-i, să tragă un profit, nu veţi zice că banii împrumutaţi sunt ai lui.
Tot aşa, Dumnezeu v-a încredinţat bogăţiile, ca să câştigaţi cerul. Nu întoarceţi, aşadar, această mare bunătate într-o nerecunoştinţa. Gândiţi-vă cât era de dorit să fi putut, după botez, să aflăm mijlocul de a şterge păcatele; dacă Domnul n-ar fi zis “Săvârşiţi milostenia”, câţi ar fi spus: “Placă cerului, că dând bani, ne scăpăm de relele ce vor veni?” Ci aceasta este cu putinţă şi noi nu pregetăm să o facem. Dar eu dau! Ce dai? N-aţi dat până acum nici cât a dat femeia văduvă, nici jumătate, nici chiar o parte cât de mică.
Iar cea mai mare parte din averea voastră o risipiţi în cheltuieli zadarnice, în ospeţe la care vă îmbătaţi şi în care vă lepădaţi cine ştie căror rele stricăciuni. Faceţi poftiri – şi sunteţi poftiţi. Cheltuiţi, şi puneţi şi pe alţii să cheltuiască, – aşa că o îndoită pedeapsă vă aşteaptă, pentru ce faceţi – şi pentru ce faceţi pe alţii să facă!…
Sfântul Ioan Gură de Aur
sursa:logos.md
7 comentarii:
In Romania, imbogatitii peste noapte, de pe urma muncii intregii natiuni, se comporta de parca s-a ingropa cu ele.
Chiar asa Ruxi, unii ajung sa se creada nemuritori sau chiar sa creada ca nu au nevoie de Dumnezeu.
Imaginati-va o lume lipsita de religie.Fara atentate sinucigase,fara 11 septembrie sau 7 iulie ,fara cruciade si vanatori de vrajitoare ,comploturi ,razboaie si separatisti,fara mascre intre sarbi,croati si musulmani ,fara atacuri nord-irlandeze.O lume toleranta si rationala care sa ia in calcul si posibilitatea ca Dumnezeu nu exista - sub nici o forma si pentru nici o religie.
Hai ca exagerezi Zoki! Razboaiele nu au fost niciodata pur religioase. Au fost pentru resurse si pentru putere, pentru control. Ca au folosit pretextul asta, e alta treaba. Asa-zisii teroristi arabi de fapt sunt luptatori pentru independenta. Dar "corectitudinea politica" interzice folosirea cuvantului INDEPENDENTA!
Or a-ti imagina o lume fara Dumnezeu este imposibil, de vreme ce El a produs destule dovezi ale existentei sale. Si nu uita: "Fericiti cei ce nu au vazut si au crezut!"
Definiţii simple pe înţelesul tuturor. Sper…
ateu (sau ateist) - nu crede în zei, duhuri bune sau rele, nimfe sau orice altă forţă supranaturală.
umanist - consideră viaţa umană ca valoare supremă ci nu o plăsmuiri ale unor minţi bonlave gen Dumnezeu, Bhaal, Odin, etc.
secularist - susţine separarea bisericii de stat şi guvernarea bazată pe criterii obiective. Promovează o societate în care gândirea raţională să primeze în faţa superstiţiilor religioase.
agnostic - crede că natura divină nu poate fi cunoscută omului şi nu o arde cu sfinţi, popi, biserici, etc.
deist - crede că există unul sau mai mulţi Dumnezei, dar care s-au pensionat imediat după Geneză şi acum se uită la noi prin vizor, fără să intervină în treburile Universului. La fel ca şi agnosticii, nu se cere la biserică şi nu pupă mâna popii.
teist - crede în zei atotputernici care interacţionează cu Universul. E dogmatic, se roagă, face sacrificii şi aduce ofrande zeului/zeilor săi. Se oftică repede dacă cineva se ia de prietenul său imaginar şi de multe ori e dispus să moară pentru acesta, în speranţa că va ajunge în Rai/va primi multe virgine.
creştin - crede în Dumnezeul biblic, care te arde în cazan după moarte dacă nu ai dat bani la biserică în viaţa asta.
satanist - crede în existenţa Dumnezeului creştin, dar nu prea-i place de El şi se duce la concurenţă.
Eu intru în primele 3 categorii. Nu cred în Satan, Dumnezeu, Thor, Moş Crăciun, Iele, Dracula, strigoi, etc.
Dumnezeu e mai mult decat democrat. El iti spune ce sa faci, dar nu te obliga. E doar o chestiune de timp pana iti vei da seama de greseala pe care o faci. Noroc ca Dumnezeu te primeste si in ultima clipa, precum pe talharul de pe Cruce.
Si inca ceva: Dumnezeu nu cere bani nimanui, nu confunda pe Dumnezeu cu zarafii din templu!
Trimiteți un comentariu