Ce interese ascunse se mai afla in spatele razboiului din Libia? Dupa cum relateaza Pravda(caracterizand acestea drept Jaful Secolului), in afara celor 60 de miliarde de barili de petrol si ceva mai mult decat dublu gaz natural, extrase la cel mai mic pret din lume, Libia mai dispune de o bogatie si anume fondurile nationale de investitii, manageriate de Libyan Investment Authority si caracterizate cu cea mai rapida crestere. E vorba de actiuni pe pietele europene(in special Italia), cca. 30 de miliarde blocate in bancile americane(pe care autoritatile SUA spun ca le vor pastra pentru reconstructia Libiei), 45 de miliarde in UE (inghetate si astea). Libyan Arab African Investment Company a mai facut investitii masive in 25 de tari africane.
Aceste fonduri au finantat primul satelit de comunicatii deasupra Africii, permitand statelor africane sa economiseasca sute de milioane de dolari(pe care le plateau satelitilor vestici). Au ajutat infiintarea unor institutii pur africane ca Banca de Investitii a Africii(Tripoli, Libia), Fondul Monetar African(Younde, Camerun) si Banca Centrala Africana(Abuja, Nigeria). Dezvoltarea acestor organisme ar fi ajutat tarile africane sa scape de sub controlul Bancii Mondiale si a FMI, instrumente ale dominatiei neo-coloniale.
Inghetarea(furtul) acestor fonduri da o lovitura grea intregului proiect.
PS. Mai stim ca indiferent de decizia lui Gadaffi(de a continua sau renunta la lupta), trupele NATO vor invada tara. Dupa ce le-au distrus industria si infrastructura, vor intra ca "binefacatori". Ii vor "ajuta" sa extraga titeiul care va lua drumul Vestului, in timp ce poporul cu cel mai mare nivel de trai de pe continentul african se va zbate in saracie.
Tot articolul aici
4 comentarii:
De fapt, sîntem martorii neputincioşi ai jefuirii lumii, libie cu libie. Uitaţi, noi românii am ajuns deja în stadiul în care ni se jefuieşte lipie cu lipie... Ne vor lua şi cenuşa din vatră şi ne vor şterpeli pînă şi icoanele de la capul patului. Că altceva nu mai avem... Încă e bine!!!
Ioane, blogul tău e unul dintre puţinele pe care mă mai pot loga, pentru comenturi. Nici măcar pe al meu nu mai e posibil. Aşa încît, cu voia ta, comentariile sau răspunsurile pe care voi simţi de cuviinţă să le fac la postările tele de pe blogul meu, ţi le voi adresa aici, la tine acasă. Cît îmi va mai fi posibil şi cît voi mai putea posta măcar textele pe blogul meu. Că, dacă situaţia asta se prelungeşte, voi fi nevoit să găsesc o soluţie aparte.
La ultimul tău coment de pe blogul meu, nu aveam ceva deosebit a spune. Totuşi, am încercat să îţi răspund atît (şi n-am reuşit, bineînţeles):
"Omul e cam tîmpiţel de felul său. Dar, mai ales, lichea. Şi, nu televizorul ar trebui închis...".
Numai bine, Ioane.
Si eu am cateodata probleme. Cunosc o gramada care au migrat la wordpress. Nu-mi dau seama ce se intampla.
Cat despre tipul cu pricina, e lichea sadea!
"Inca e bine". Specific romanesc. Sau "mai rau sa nu fie", nu?
Zi-i cum vrei! Numai că, să ştii, în ciuda probabilelor aparenţe, sînt prea puţin loaial "specificului românesc". Făceam doar o glumă, un haz de necaz în nota legilor murphyene: "Zîmbeşte, mîine va fi mai rău"! Cîndva, spre descumpănirea şi emoţia alor mei, nu mi-am putut înnăbuşi izbucnirea, jenantă pentru mine, în plîns. Eu, personal, nu pierdeam nimic. Absolut nimic, căci şi aşa aveam suficient de puţin! Dar, ştiam că, "de mîine", de fapt chiar din seara aceea, avea să fie de rău. Pentru (aproape) toţi. De mult mai rău decît pînă atunci. Începea dezastrul, dar eu nu puteam zîmbi:
"Iartă-ne, Patrie! N-am putut face mai mult pentru tine şi nici n-am fost capabili să te salvăm...".
Trimiteți un comentariu