vineri, 24 aprilie 2009

Izvorul Tamaduirii


Cu putin timp inainte de a ajunge imparat, Leon cel Mare (457-474) se plimba printr-o padure din apropierea Constantinopolului si a intalnit un orb ratacit, care l-a rugat sa-i dea apa si sa-l calauzeasca pe drumul spre cetate. Leon a patruns in desisul din apropiere dupa apa, dar nu a gasit.

Conform Penticostarului, pe cand se intorcea, a auzit-o pe Maica Domnului spunandu-i: "Nu este nevoie sa te ostenesti, caci apa este aproape! Patrunde, Leone, mai adanc in aceasta padure si, luand cu mainile apa tulbure, potoleste setea orbului si apoi unge cu ea ochii lui cei intunecati; si vei cunoaste de indata cine sunt eu, care salasluiesc aici de multa vreme".

Leon a facut intocmai si indata orbul a inceput sa vada. Dupa ce a ajuns imparat, Leon a construit langa acel izvor o biserica. Apoi, imparatul Justinian (527-565) care suferea de o boala grea si s-a vindecat dupa ce a baut apa din izvor, a construit o biserica si mai mare.

La aceasta sarbatoare, crestinii merg cu gandul si cu inima mai ales spre Maica Domnului, cea care s-a dovedit a fi izvor al Dumnezeirii, prin nasterea Mantuitorului. Tot astazi, in toate bisericile si manastirile, dupa Sfanta Liturghie, se savarseste slujba de sfintire a apei (agheasma mica).




Predica la Izvorul tamaduirii
Asculta mai multe audio Diverse »

joi, 23 aprilie 2009

Sfantul Gheorghe, purtatorul de biruinta

Sfantul Gheorghe s-a nascut in Capadocia, din parinti crestini. A urmat cariera militara si a ajuns comandant in armata imparatului Diocletian.

In anul 303, imparatul a dat un decret prin care toti crestinii erau obligati sa se lepede de credinta in Hristos si sa se inchine zeilor. Sfantul Gheorghe, pentru ca nu a vrut sa jertfeasca zeilor, a fost condamnat la moarte prin decapitare in anul 303, in ziua de 23 aprilie.


miercuri, 22 aprilie 2009

Privatizarea Luminii Sfinte


Pentru prima data in Romania asistam la o noua "competitie", si anume aducerea Luminii Sfinte de la Mormantul Mantuitorului. Concurentii, in numar de doi sunt Gheorghe Flutur, fost ministru "aviar", actualmente presedinte al CJ Suceava si Patriarhia Romana. Castigator autodeclarat a fost Flutur, cu un avans de cateva ore fata de avionul Patriarhiei. Acesta, cu istetime "masonica" ce-l caracterizeaza, bineinteles ca a gasit si o "gâsca" care sa achite nota de plata, in persoana deputatului PD-L Ioan Balan. Basescu, prezent si el in Bucovina, caracterizeaza ideea "extraordinara". Ba mai mult, zâna turismului, Elena Udrea a platit din bani publici un avion sa duca lumina de la Suceava la "fratele" Mazare de Constanta.

Nu stiu cât din aceasta initiativa a fost din suflet pentru poporul român, cât pentru satisfacerea orgoliilor personale, cât pentru "salvarea" sufletelor celor implicati sau cât pentru campania electorala a lui Basescu. Cert e ca totul pare a fi decupat dintr-un scenariu de proasta factura si inspiratie.

luni, 20 aprilie 2009

Manastirea Prislop, a doua zi a Sfintelor Pasti

Intrarea
Biserica manastirii
Bucata din vechea tencuiala, pastrand pictura si scriere cu caractere chirilice.
Mormantul Parintelui Arsenie Boca

Mediafax