sâmbătă, 11 iunie 2011

Duminica Rusaliilor. Pogorarea Duhului Sfant

In aceasta Duminica, cea de a opta dupa Sfintele Pasti, ortodocsii de pretutindeni serbeaza Pogorarea Sfantului Duh, sau Rusaliile. Amandoua citirile ce le-am facut astazi(Fapte 2, 1-11; Ev. Ioan 7, 37-53; 8, 12 - nn) se refera la aceasta Sfanta Sarbatoare. Citirea din Evanghelia lui Ioan ne relateaza cele petrecute la sarbatoarea Corturilor, cand Iisus a vestit venirea acelei zile cand Sfantul Duh Se va pogori asupra celor ce cred in El. La acea mare sarbatoare evreiasca, marele preot mergea cu un vas de aur la fantana Siloamului, care era fantana cu apa cea mai curata din Ierusalim, umplea vasul iar apoi se intorcea in mijlocul unei mari procesiuni, la templu si turna apa pe altar, in semn de aducere aminte a felului in care Dumnezeu potolise setea poporului lui Israel cand ratacea prin desert.

Iata dar, ca tocmai in acea zi, cand evreii savarseau acest ritual sacru pentru ei, Iisus vine si spune: "Daca inseteaza cineva, sa vina la Mine si sa bea. Cel ce crede in Mine, precum a zis scriptura: riuri de apa vie vor curge din pantecele lui". Iar aceasta a zis-o despre Duhul pe Care aveau sa-L primeasca acei ce cred in El. Ca inca nu era dat Duhul, pentru ca Iisus inca nu fusese preaslavit.

Vedem dar cum simbolul Apei Vii apare din nou, iar evanghelia ne explica cat se poate de clar si de data aceasta, ca este vorba despre Duhul Sfant, iar fagaduinta Mantuitorului se implineste, in aceasta zi a Rusaliilor, cand asupra ucenicilor aflati in odaia de sus, se pogoara Duhul Sfant, iar ei incep sa prooroceasca si sa vorbeasca in limbile popoarelor, dupa cum vestise Ioil, ca in ziua in care va turna Domnul din Duhul Sau asupra fiilor si fiicelor lor, acestia vor avea vedenii si vor prooroci "Si tot cel ce va chema numele Domnului se va mantui". Mai vedem si ca Iisus, cand a facut aceasta fagaduinta, El nu a obligat pe nimeni sa vina la El, ci a spus ca aceia ce sunt cu adevarat insetati sa vina la El si vor primi de baut. Urmatorul lucru pe care il observam este ca Duhul va fi primit de toti "acei ce cred in El".

Din cealalta citire care am facut-o astazi, cea din Faptele Apostolilor, aflam cum s-a petrecut pogorarea Sfantului Duh, in ziua cincizecimii, cand s-a facut un vuiet din cer, si casa in care stateau adunati ucenicii lui Iisus s-a umplut de vant si limbi de foc "si s-au umplut cu toti de Duhul Sfant si au inceput sa vorbeasca in alte limbi". Este foarte important sa stim asupra cui S-a pogorat Sfantul Duh in aceasta sfanta zi, pentru ca multi nu au dat atentia cuvenita cuvantului Evangheliei si au ajuns sa afirme ca Duhul S-a pogorat numai asupra celor doisprezece apostoli. In realitate, Evanghelia ne spune ca in ziua cincizecimii "erau toti adunati in acelasi loc", adica in casa de langa muntele Maslinilor, care avea acea "odaie de sus", iar "TOTI s-au umplut de Duhul Sfant". Intrucat in acest al doilea capitol al Faptelor nu ni se spune explicit numele celor ce s-au umplut de Duhul Sfant, trebuie sa dam pagina inapoi si vom afla raspunsul in capitolul 1 al Faptelor, unde ni se spune clar ca

1.13 "In incaperea de sus se adunau de obicei: Petru, Ioan si Iacov si Andrei, Filip si Toma, Bartolomeu si Matei, Iacov al lui Alfeu si Simon Zelotul si Iuda al lui Iacov,

1.14 Toti acestia, intr-un cuget, stateau in rugaciune impreuna cu femeile si cu Maria, mama lui Iisus si cu fratii Lui."

iar in continuare ni se spune ca numarul fratilor care se adunau acolo, "era ca la o suta douazeci". Este cat se poate de important sa stim aceste lucruri, pentru ca numai astfel vom intelege cum s-a format adevarata Biserica a lui Hristos si care este rolul fiecaruia dintre noi in cadrul ei, pentru ca nu numai preotii au primit Darul Duhului prin linia apostolica, ci intreg poporul dreptcredincios, barbati si femei deopotriva (*), si de aceea Sf. Petru vorbeste in prima sa epistola despre "preotia imparateasca", adica despre mireni, despre dumneavoastra, care chiar daca nu purtati haine preotesti, faceti parte din acea "preotie generala", despre care Pr. Staniloae spune "In felul acesta toti sunt preoti si jertfe in Biserica, toti sunt invatatori si calauzitori spre mantuire ai lor si ai altor credinciosi apropiati, sau si ai altor oameni".

A doua promisiune a Mantuitorului, care s-a implinit in acea zi este cea catre Sf. Petru, caruia ii spusese ca el este piatra pe care isi va intemeia Biserica. Si iata, ca sovaitorul Petru, care se lepadase de Hristos de trei ori in aceeasi noapte, devine dintr-o data un om de o hotarare nemaiintalnita, care nu numai ca isi invinge propriile ezitari, dar devine dintr-o data un sprijin si un motiv de incredere pentru mii de oameni. Luind cuvantul, acest simplu pescar, care n-a urmat scoli faimoase, nici n-a studiat vreodata oratoria, rosteste cuvinte puternice despre Hristos, atat de puternice incat trei mii de oameni se hotarasc sa se boteze chiar in aceeasi zi. Acesta este felul in care lucreaza Domnul: El cunoaste sufletul si calitatile pe care le avem, chiar daca noi insine nu le cunoastem; El ne intareste, ne sprijina si ne ridica, atunci cand ii place calea pe care mergem si cand ne vede curatenia sufleteasca.

Aceasta este ziua in care s-a intemeiat Biserica; primii crestini nu aveau biserici si catedrale fastuoase cum avem noi astazi, Apostolii purtau haine saracacioase si nu cusute cu fir de aur cum poarta preotii astazi, dar cuvintele lor rasunau in inimile tuturor si sadeau credinta cea adevarata in mii de suflete, iar tot poporul "staruia in invatatura apostolilor si in impartasire, in frangerea painii si in rugaciuni".

Iubiti credinciosi si credincioase, lumea s-a schimbat intre timp; astazi ducem cu totii o viata mai confortabila decat primii crestini, bisericile noastre sunt mai mari, venim la biserica in masini, imbracati elegant, preotii poarta straie stralucitoare, ierarhii calatoresc uneori in limuzine elegante, cu soferi, s.a.m.d., si spun toate acestea ca o aducere aminte, nu ca o critica. Pentru ca nu aspectul exterior conteaza: Dumnezeu priveste in sufletele noastre, si ne cunoaste sufletul mult mai bine decat ni-l cunoastem noi insine. De aceea trebuie sa ne pazim sufletele curate, sa ne ingrijim de ele si sa le dam hrana duhovniceasca, pentru ca adevarata credinta sa se salasluiaca in ele, sa rodeasca si sa sporeasca.

In rest, trebuie sa facem asemenea primilor crestini adica sa staruim "in invatatura apostolilor si in impartasire, in frangerea painii si in rugaciuni", ca numai astfel ne putem apropia de Imparatia lui Dumnezeu.

In numele Tatalui, al Fiului si al sfantului Duh,
Amin.

Dosarul generalului?

Ilie Năstase a fost prins conducand autoturismul sub influenta alcoolului. "Mare branza", vor spune unii, "ce, noi nu mai bem cate un păharel?" Iaca, va sta omul 90 de zile pe dreapta si gata. Dar Ilie nu s-a multumit cu amenda si cu suspendarea, ci a facut si scandal cu organele de politie si acestia l-au mai "incaltat" cu o amendă de 500 de lei. Cum au indraznit politistii să-l oprească pe marele "general" al armatei romane Năstase? Cum au indraznit sa nu-i permită acestuia să incalce flagrant legea?

Dar totusi, au procedat corect politistii? Eu as spune ca nu. Daca Ilie Năstase avea o imbibatie de 0,40 gr. alcool in aerul expirat, obligatia dansilor era sa-l duca imediat sa-i ia probe de sange. I-ar fi descoperit cca. 0,70-0,80 gr/l in sange. Si oricum  era dosar penal. Dar cum sa faca dosar penal generalului Năstase?

Concluzie: Legea nu se aplica pentru toti in mod egal in Romania(dar deja stiati asta). Pentru Nastase, legea este mai putin lege decat pentru un simplu cetatean. In masura in care tenismenul trebuie sa raspunda pentru faptele sale, trebuie sa raspunda si agentii de politie pentru neglijenta lor in aplicarea legii. Unde este dosarul penal?

PS. In acest timp, Ilie Năstase ameninta cu părasirea tarii  in semn de protest fata de legea romaneasca. Omite sa spuna ca in Franta sau in America, daca se intampla asta, era arestat imediat. Si el stie asta. Acum nu-mi ramane decat sa-mi  imaginez cum toata tara va iesi in strada si va scanda: "Năstase noi te iubim/Că ca tine nu gasim!"

joi, 9 iunie 2011

Reuniunea anuala a grupului Bilderberg

Astazi, la Suvretta House Hotel, St Moritz, Elvetia, incepe reuniunea anuala a grupului Bilderberg. Bilderberg sustine o agenda globalista si afirma ca notiunea de suveranitate nationala este depasita. Din cauza caracterului secret al intalnirilor si al refuzului de a prezenta comunicate de presa, grupul a fost acuzat frecvent de comploturi la nivel mondial. In acest context, un important politician elvetian a cerut autoritatilor federale arestarea lui Henry Kissinger, participant activ la sedintele grupului, pe care il acuza de "crime de razboi".

Jim Tucker, unul dintre cei mai neobositi "vanatori" ai bilderbergilor, a spus urmatoarele despre selectul grup al elitelor occidentale: "poate ca Dumnezeu a creat Universul, dar, in privinta planetei Pamant, mesajul Clubului Bilderberg catre Dumnezeu este simplu: multumim, dar mai departe avem noi grija"

sursa

miercuri, 8 iunie 2011

Somnul lui Goe

Ca să nu mai rămâie repetent , mam'mare, mamitica si tanti Marina au promis tânărului Goe să-l ducă-n Parlament. Parafrazand pe Caragiale. Asta a făcut ca Victor Socaciu, un folkist care nu a ridicat niciodată o sală in picioare si al carui merit exclusiv este casatoria cu Marina Almasan, să intre in parlamentul Romaniei.

Acolo unde, din lipsă de ocupatie si vrand sa dovedeasca patriotism dar si faptul ca "munceste", a venit cu o iniţiativă de modificare a Legii audiovizualului care prevede obligativitatea dublării filmelor străine în limba română, în locul subtitrării folosite în prezent. In sprijinul acestei initiative, d-ul Socaciu argumentează că alte tari folosesc deja această metoda. Deci daca unii manancă un rahat, hai si noi! Noroc ca unii colegi ai sai au sesizat pericolul si au respins aberatia. D-ul Goe, cica vede astfel si o metodă de a ne proteja identitatea natională. 

Pai Victore, nu mai bine ne pazim identitatea nationala pastrand cultura, traditiile, neimpartind tara in regiuni, neinstrainand resursele si economia Romaniei? Nu te-am auzind protestand cand s-au vandut banci, Romtelecom, Petrom, Petromidia, care erau bunuri nationale. Nu te-am auzit nici macar plangand, protestand pentru desfiintarea spitalelor, tocmai tu, care ai beneficiat de un transplant de organe intr-o clinica romaneasca.

Victor Socaciu, beneficiezi de un salariu la care contribui si eu. Decat sa bati campii prin parlament, mai bine stai in scaunul tau si dormi. Mai bine platesc pentru somnul tau decat pentru ideile ciudate care iti trec prin minte.

PS. Perla finala a lui Socaciu a fost: "Să gândiţi ca nişte parlamentari, nu ca nişte coafeze, care nu pot dormi fără vocea lui Marlon Brando!".  Crezi ca daca ai ajuns in parlament este pentru ca ai o gandire superioara unei coafeze? Si ea plateste pentru salariul tau. Rusine sa-ti fie pentru "gandirea" ta!

marți, 7 iunie 2011

Pentru un pumn de arginti

In Dictionarul Roman, conspiratia este definita ca fiind o uneltire secretă şi ilegală îndreptată împotriva (conducătorilor) statului sau a ordinii publice,complot. Dar ce ne facem cand conducatorii statelor uneltesc impotriva propriilor cetateni, le ingradesc drepturile fundamentale, ii spioneaza prin telefoane, internet, ii otravesc si ii injecteaza cu asa-zise vaccinuri, ii manipuleaza prin mass-media? Cum putem numi toate aceste crime?

Iata aici noi teorii ale conspiratiei care circula fara ingradiri(inca) pe net:

-In casa din Pakistan asediata de trupe SEALS a fost ucis un frate al lui Osama Bin-Laden, Salem bin Laden. El a fost cofondator cu George Bush al firmei Arbusto Oil in Texas,cumparata ulterior de Spectrum 7 Corp, actualmente Bush Exploration Co(actiunile lui Bush s-au vandut la un pret bun la o data cand firma era falimentara). Obama avea nevoie de o spalare a imaginii sale asociata cu cea de gropar al  economiei SUA, dar si de a provoca Pakistanul in vederea unui conflict.

-Inundatiile din Mississipi sunt parte a unui plan urmand ca ele sa fie urmate de un cutremur declansat de HAARP chiar pe linia tectonica New Madrid, care sa afecteze cele 15 centrale nucleare din zona . Pretext pentru ca populatia sa fie evacuata unde credeti? Tocmai in lagarele FEMA care stau goale, pazite si isi asteapta “marfa”.

-Cutremurul din Japonia s-a produs in urma detonarii unei bombe nucleare asezata intr-o gaura sapata la 10 km pe fundul marii langa coastele Japoniei. Centrala nuclear a fost sabotata tocmai pentru a acoperi radiatiile aparute in urma detonarii bombei. Mai mult, Japonia ar fi platit "drept de smecher" suma de 60 de miliarde pentru a nu fi atacata cu HAARP intr-un punct sensibil, muntele Fiji.

-O invazie terestra a Arabiei Saudite este planificata pentru aceasta vara. Scopul este controlul campurilor petrolifere, dar si provocarea Chinei pentru provocarea unui conflict planetar.

Cate din cele de mai sus sunt adevarate, e greu de spus. Cert este ca niciodata nu a iesit fum fara foc. Si tot cert este ca intram intr-o perioada de foc a omenirii, in care conducatorii popoarelor isi dau mana pentru inrobirea pe vecie a populatie globului. Dar ar putea fi credibila si explicatia cum ca teoriile conspiratiei sunt doar o perdea de fum care sa ascunda ingrozitoarea realitate.

Ieromonahul grec Hristodul Aghioritul in cartea  "La Apusul Libertatii" reprosa clasei conducatoare din tara sa: "Nu numai că nu ne-ati spus ce plănuiti, dar sistematic ne-ati ascuns si costul acestei convergente. Nu ne-ati informat ce sacrificii trebuie să suferim, nu ne-ati spus, cu alte cuvinte, că trebuie să ne transformăm din cetăteni liberi în supusi si, mai mult chiar decât atât, supusi controlati electronic. Nici măcar nu ne-ati întrebat dacă suntem dispusi la aceste sacrificii sau dacă ne stă în putintă să le facem. Pur si simplu, fără să întrebati pe nimeni, ati considerat că e bine să ne aruncati în mare si câti se îneacă, să se înece, câti înoată, să înoate, si dacă sunt norocosi si scapă de rechini... au scăpat.

Puteti să ne spuneti cum ati acceptat să semnati în alb aderarea la o Uniune Europeană a cărei formă finală rămâne încă necunoscută, o UE care n-are Constitutie si legi cunoscute de la început ? Cum ati acceptat să intrăm într-o Europă unde toate se uneltesc în întuneric si cum ati acceptat si ati semnat fără conditii pentru o uniune pe care au făcut-o ''cu sens unic", o uniune în care conventiile si legile se fabrică ''din mers", ascunzând scopul îndepărtat pe care îl urmăresc, care nu sunt altceva decât enigme pe care înalta autoritate de la Bruxelles le interpretează de fiecare dată asa cum îi convine; conventii si legi care se schimbă, care sunt reconsiderate de la o zi la alta si care arată mereu o altă fată a Europei, diferită de cea de la început ?"

Acelasi lucru este valabil si pentru clasa politica din Romania care ne-a vandut fara pic de rezistenta pentru un pumn de arginti . Si vanzarea asta o simtim pe zi ce trece tot mai greu si tot mai apasator.

duminică, 5 iunie 2011

Credinta sau vorbe?

Mai mult de 9 din 10 americani continua sa creada in Dumnezeu, releva un sondaj de opinie Gallup. Cel putin asa declara cetatenii. Daca printre cei ce cred ar fi fost si conducatorii Statelor Unite(si nu numai), acum nu mureau oameni in Irak, Afganistan, Lybia etc in conflicte inventate.

Sondajul poate este sincer, dar raspunsurile?

Mediafax