sâmbătă, 27 martie 2010

Duminica Floriilor. Intrarea Domnului in Ierusalim

"Binecuvantat este Cel ce vine intru numele Domnului"

"Domnul nostru Iisus Hristos, terminându-si propovaduirea pe pamânt, a intrat sarbatoreste în împarateasca cetate a Ierusalimului, în cetatea închinarii la Dumnezeul Cel adevarat, în cetatea care era a lui Dumnezeu mai mult decât orice cetate.

Domnul a savârsit aceasta intrare ca împarat si biruitor, pentru a încununa slujirea sa cu nevointa hotarâtoare: calcarea mortii prin moarte, îndepartarea blestemului de la neamul omenesc prin luarea acestui blestem asupra Sa. El a savârsit intrarea în cetatea împarateasca pe “mânzul asinei” (Ioan 12, 15), “pe care nimeni din oameni niciodata n-a sezut”, ca sa înapoieze omenirii vrednicia împarateasca pierduta de stramosul nostru, sa i-o înapoieze prin suirea pe cruce (Luca 19, 30).

Neîmblânzitul mânz s-a îmblânzit sub minunatul Calaret. Pe mânz, Apostolii si-au pus hainele; multimea de popor care iesise în întâmpinarea Domnului si-L însotea striga, saltând de bucurie: “Osana Fiului lui David, bine este cuvântat cel ce vine întru numele Domnului!” (Matei 21, 9; Luca 19, 3 8 ). Dupa voia Domnului a fost vestit ca împarat în numele Domnului, nu la întâmplare, nu dupa stiinta si voia omeneasca! Acelasi popor, dupa patru zile, striga despre Cel pe care astazi L-a numit împarat: “Rastigneste-L, rastigneste-L pe El; nu avem împarat, fara numai pe Cezarul” (Luca 23, 21; In.19, 15)."

Sfantul Ignatie Briancianinov



joi, 25 martie 2010

A fost odata in Romania

Spre deosebire de clipurile penibile si imnul "Land of Choice", aruncate pe piata turismului international de catre Lenuta Udrea, Romania a beneficiat de campanii excelente inca de acum patruzeci si ceva de ani. Iata o promovare perfecta din 1964 la un targ de turism din Londra:

ROMANIA


Apasa foto.

Predica a Pr. Calistrat Chifan la Buna Vestire



marți, 23 martie 2010

Adio Mile!


Ce rost au cuvintele la moartea unui om? Nu multe. Dar sa ne amintim spusele preacredinciosului Iov, la vestea mortii copiilor sai: "Gol am ieşit din pântecele mamei mele şi gol mă voi întoarce în pământ! Domnul a dat, Domnul a luat; fie numele Domnului binecuvântat!". Si ca sa parafrazez un mare parinte ortodox, as zice ca asa cum noi am fi vrut sa fim impreuna cu el, asa si Tatal ceresc a vrut acelasi lucru! Dumnezeu sa te ierte Mile!

luni, 22 martie 2010

Fixerul

Intotdeauna, mai ales insa in anii de dupa revolutie, a existat un post in societate, pentru care nu se dadea concurs si nu se faceau numiri. In romaneste inseamna un tip care le descurca pe toate iar americanii il numesc "Fixer". Toata lumea stie si stia de existenta acestor "fixeri", iar multa lume aflata in ananghie sau in diferite probleme apela la ei. Majoritatea incasau bani buni, cu ajutorul carora isi mentineau influenta in justitie, politie, aparatul administrativ, unii dintre ei ajungand sa controleze politicieni si magistrati din CSM. De aceea ma mira uimirea si mina nevinovata afisata de unii ziaristi si politicieni in momentul aruncarii pe piata a stenogramelor Voicu, mai ales ca (cam) toti, in virtutea functiilor si tupeului dambovitean binecunoscut, au practicat si practica la greu traficul de influenta.

Culmea ipocriziei o atinge insa primul ministru Boc, care face pe virgina: "Iti face pielea ... asa cand citesti. Daca acele lucruri sunt adevarate, va dati seama ca daca o astfel de persoana ar fi ajuns in fruntea Ministerului tarii.... Ar fi compromis functionarea statului si a justitiei". Pai cand a inceput statul sa functioneze, nene Boc? Dar justitia? Si cine conduce acum ministerele cum procedeaza? Nu tot asa? Las-o moarta cu minciunile si vrajelile, ca nu te mai crede nimeni, pitic utecist ce esti!

Uite cine vorbeste!


Misuna presa scrisa si televiziunile de vedete, care nu se limiteaza la domeniul in care s-au consacrat, ci dau cu parerea si chiar par a detine secretul revigorarii societatii romanesti. Astfel, Mihaela Radulescu declara ca tara noastra este "cotropită de mitocănie, de forumişti abjecţi, de scuipători de seminţe" si ne spune ce putem face pentru Romania. Frumos, dar ce exemplu se poate constitui aceasta diva de mucava care si-a inceput cariera prin antecamera si prin fumul tigarilor lui Dan Iosif, casatorita si rascasatorita, femeie care si-a abandonat numele si credinta parintilor si a strabunilor sai din interes material si care sub ochii copilului sau minor, avansa intr-o relatie nepotrivita cu un "pusti cordit"? Ce nu i-a mai convenit in principatul unde n-o baga nimeni in seama, dar e cultura si civilizatie, si s-a intors in balacareala romaneasca? S-au terminat banutii sau acolo barbatii nu pot fi atrasi printr-un biletel si un numar de telefon? Dani Otil scrie pe blogul sau ca "unii se balacesc in noroi, altii inoata in rahat", fara a preciza insa din ce categorie face parte el. Si uite asa, indragostitii demonstreaza ca pot emite judecati de mare "valoare".

Mediafax