sâmbătă, 9 aprilie 2011

Duminica a V-a din Post – a Cuvioasei Maria Egipteanca

Acum e proslavita Sfânta Maria Egipteanca, dintre marile pacatoase o mare dreapta. Asadar, bucurati-va, pacatosilor! Va e deschisa nu numai usa pocaintei, ci si camara slavei! Uitati-va ce era Maria si ce a ajuns, si însufletiti-va spre a alerga cu barbatie pe calea ei. 

Domnul a chemat-o, ea s-a sculat si a mers - si mergând, nu s-a mai întors sa priveasca înapoi. Si pe noi toti ne cheama acum Domnul - si cine n-a raspuns la aceasta milostiva chemare a Lui ? Aproape toti s-au pregatit pentru primirea sfintelor Taine, s-au spovedit si s-au împartasit, adica au raspuns chemarii si s-au sculat. Deci, sa mergem acum neabatut si pe calea pe care a mers Maria, ca sa ajungem si acolo unde a ajuns ea în cele din urma.

Sfânta Maria, pocaindu-se, a lasat tot si trecând Iordanul, petrecând acolo în pustie vietuire cumplit de aspra, s-a curatit de patimi si s-a mântuit. Iata pilda! Pregatiti-va sa-i urmati.

Poate ca nimeni dintre noi nu a fagaduit sa faca chiar la fel; dar toti suntem datori sa facem tocmai la fel, daca este sa tinem seama nu de înfatisarea dinafara a faptelor sfintei, ci de duhul si de puterea lor.

Sf. Teofan Zavoratul - fragment de predica la Duminica a V-a din Postul Mare

voscreasna.com

Versuri de weekend

Omule

O lacomie crancena, nebuna.
Aduna, omule, aduna,
Caznestete, fura, surpa si omoara.
Iti trebuiesc putere si comoara.
Iti trebuiescc palate si vesminte
Sa-ti zaca-n ele hoit si oseminte.
Morminte, omule, morminte.

Avida, mana ta se strange,
Storci aur si se scurge sange.
Nadejde, sange, har, ca un burete,
Le soarbe aurul cu sete
Si-n beciul tau zidit inghiata
Neprihanita oamenilor viata,
Avantul, bucuria, puse bine
De starvul tau, pastrate pentru tine.

Imi e rusine, omule, imi e rusine.

Tudor Arghezi 1945

vineri, 8 aprilie 2011

Lista lui Cseke

Galeria marilor criminali maghiari, in frunte cu generalii executati la Arad in 1849, Horthy Miklos, Endre si Albert Wass, participantii extremisti din martie '90 de la Tg. Mures, ar fi incompleta daca nu am adauga un nou personaj, pe nume Cseke Attila, responsabil deja de moartea a doi cetateni romani in doar 5 zile care s-au scurs de la inchiderea a 67 de spitale romanesti, cu larga complicitate a intregului guvern al Romaniei si al presedintelui tarii.

Nici un spital din Harghita sau Covasna nu se afla pe lista institutiilor radiate de Cseke(vezi foto ExclusivNews). Nici un procuror al tarii nu se sesizeaza cu privire la actiunile profund antiromanesti ale individului si nu doar ale lui. Populatia se afla intr-o amorteala continua. Cine mai intelege ce se intampla? Dragostea de tara a devenit un termen anacronic si desuet. Si cum spunea marele poet Adrian Paunescu:

"Sunt radical,
cred că nu e bună legea
care te condamnă mai grav
dacă ucizi un urs
decât dacă ucizi un om,
ba mai mult,
te condamnă mai grav
dacă vorbeşti,
dacă ai opinii,
decât dacă ucizi."

miercuri, 6 aprilie 2011

"Dreptul" de a curvi

In urma cu vreo 7 ani, Codul penal inca mai incrimina adulterul care se pedepsea cu inchisoarea de la o luna la 6 luni sau amenda(art. 304). Nu am cunostinta daca cineva a fost condamnat vreodata in Romania pentru adulter, dar sunt convins ca a fost folosit ca mijloc de santaj sau pentru a baga spaima in cineva.  Era definit ca fapta a unei persoane de a intretine relatii sexuale in afara casatoriei. Acum s-a abrogat.

Dar abunda televizorul de patachine si de cocote care isi afirma sus si tare dreptul lor de a "curvi" si prostitua. Este la moda cazul unei doamne care se crede mare vedeta TV, Oana, care isi condamna sotul pentru tupeul cu care a deconspirat statutul ei de curva. Azi a amenintat cu judecata pe toti cei care scriu despre ea. Dar adevarul? Cine imi intezice sa-l spun?

Curvia nu numai ca s-a legalizat, dar in ritmul asta tinde sa devina o virtute.

Pana cand?

In ultimii ani am aflat si eu ce inseamna sa reprezinti interesele oamenilor, sa faci totul pentru ei si sa lupti zi de zi cu recesiunea. Inseamna:
-sa maresti taxele
-sa micsorezi salariile
-sa desfiintezi spitalele
-sa scumpesti medicamentele
-sa scumpesti alimentele
-sa indatorezi tara
-sa privesti cu detasare dramele produse ca efect al politicii tale idioate

"Ştiu că sunt de partea bună a lucrurilor şi că ceea ce fac, fac cu bună credinţă, în interesul general al oamenilor şi ca România să iasă din această perioadă dificilă" declara ieri primul ministru cu nerusinare. Nesimtirea si obraznicia lui Boc ma sperie. Ma sperie si pasivitatea cu care oamenii accepta ca viata lor sa fie calcata in picioare de un presedinte diabolic si camarila sa. Pana cand, oameni buni?

luni, 4 aprilie 2011

Ce stie NATO sa faca mai bine: Masacrarea civililor

Adevărul începe să iasă la iveala in  Libia. În timp ce forţele armate ale colonelului Gadaffi lupta împotriva teroriştilor islamişti cu legături  Al-Qaeda, NATO macelareste din nou civili. Şapte copii au fost ucişi de către un pilot "erou" NATO. Bullseye!

Bullseye, d-lor Cameron şi Sarkozy! Şapte copii sacrificati de către un pilot NATO. Patru fete şi trei băieţi au fost sfartecati în bucăţi de o bombă NATO în apropierea  Brega, conform unui medic local care a dat vestea. Este aceasta  "protejarea civililor" şi politica "no-fly zone"?

Aceasta, după ce un spital şi o casă de civili au fost spulberate în Mizdah în vestul Libiei. Mai multi civili, inclusiv o batrana si un copil au fost masacraţi de rachete NATO. Aceasta, după ce 40 de civili au fost ucisi în Tripoli, conform Vaticanului. Cum pot Nicolas Sarkozy şi  David Cameron dormi  noaptea după asta, sfideaza logica sau  asta arată  ce caractere dure si reci au acestia.

Adevarul sa fie cunoscut: Agentii CIA, în complicitate cu  prim-ministru Cameron şi preşedintele Sarkozy (cu rata de popularitate scazuta), dornici să joace cartea  războiului, au început sa provoace probleme la frontierele Libiei (de ce nu au început probleme în capitala Tripoli?) care au reuşit să măture regimurile în Tunisia şi Egipt rapid.

Ceea ce nu au realizat ei şi ar fi fost poate mai rău dacă ar fi făcut-o, a fost ca asa-zisii "rebeli" au legături cu Al-Qaeda, cum a admis liderul lor Hakim Al-Hasidi care a luptat împotriva forţelor NATO din Afganistan angajand luptători din Benghazi în această ţară şi în Irak.

În loc de bombardarea civililor si distrugerea spitalelor, de ce domnul Cameron nu cheltuie mai mulţi bani pe  propriul Serviciul Naţional de Sănătate? Având în vedere că costul pe oră/aeronava este 40 - 50.000 de lire sterline, nu ar fi mai bine cheltuiţi banii în construirea unor facilităţi de asistenţă medicală si nu comiterea de infracţiuni de război?
Sursa

duminică, 3 aprilie 2011

Nu mai sunt francezi in Franta?

Dupa Nicolas Sarkozy(evreu ungur) si Marine Le Pen, care si-au anuntat candidatura la alegerile prezidentiale din Franta de anul viitor, anul acesta este asteptata candidatura lui Dominique Strauss-Kahn(tot evreu) seful Fondului Monetar International, unul dintre cei mai puternici oameni ai planetei, anunta Der Spiegel.

Daca prestatia lui Sarkozy este de departe cea mai penibila pe care a avut-o vreun presedinte al Frantei, se induce deja in constiinta francezilor ca Strauss-Kahn este persoana potrivita pentru tara dar si  pentru a opri ascensiunea Marinei Le Pen si a Frontului National de dreapta. 

Totusi, pe cand un presedinte francez pentru poporul francez?

Duminica Sf. Ioan Scărarul

De ce Biserica îl aşează pe acest sfânt în mijlocul Postului, ca pe cea mai sfântă icoană, ca să privească toţi la el? Sfântul Ioan Scărarul. Cine este acesta?

Este omul care a trăit şi a scris "Scara Raiului", care a trăit suişul omului din iad până în cer, până în rai. El a trăit Scara de pe pământ până la cer, scara care se întinde din adâncul iadului omului până în culmea raiului. A trăit şi a scris. Om foarte învăţat, foarte citit. Om care şi-a condus sufletul în căile lui Hristos, care l-a condus cu totul din iad în rai, de la diavol la Dumnezeu, de la păcat la nepăcătuire şi care, cu dumnezeiască înţelepciune, ne-a descris toată această cale, adică ce trăieşte omul luptându-se cu orice diavol care se află în spatele păcatului.

Cu păcatul ne luptă diavolul, şi pe mine, şi pe tine, fratele meu şi sora mea. Te luptă cu orice păcat. Nu rătăci, nu te înşela! Nu crede că vreo putere mică se aruncă asupra ta. Nu! El te atacă, el se aruncă asupra ta! Chiar dacă este doar un gând necurat, doar un gând, să ştii că el se năpusteşte asupra ta. Când de mândrie, de poftă rea, de iubire de argint... O mulţime nenumărată de gânduri vin asupra ta din toate părţile. Şi tu, ce eşti tu?

O, Scară a Raiului! Cum, părinte Ioane, ai putut să aşezi această Scară a Raiului între pământ şi cer? Demonii nu au rupt-o, nu au tăiat-o, nu au spart-o? Nu! ... Postul lui era o flacără, un foc, un incendiu. Ce diavol l-ar fi răbdat? Toţi fugeau panicaţi, toţi demonii fugeau vânaţi de slăvita şi dumnezeiasca lui rugăciune, toţi demonii fugeau de postul lui, toţi demonii dispăreau la rugăciunea lui înflăcărată.

Scara Raiului!

Ce înseamnă ea? Ea reprezintă Sfintele Virtuţi evanghelice: smerenia, credinţa, postul, blândeţea, răbdarea, bunătatea, frumuseţea, îndurarea, iubirea de adevăr, iubirea lui Hristos, mărturisirea lui Hristos, pătimirile pentru Hristos. Acestea şi altele multe Sfinte Virtuţi nou-testamentare. Fiecare poruncă a lui Hristos, fraţii mei; aceasta este virtutea. O păzeşti? O împlineşti? De pildă, porunca lui despre post o păzeşti, o împlineşti? Postul este o sfântă virtute, este o treaptă a scării de pe pământ la cer. Postul, binecuvântatul post, precum şi toată Scara de pe pământ la cer.

Fiecare virtute este un mic rai! Fiecare vitute nutreşte sufletul tău, îl face fericit, coboară în sufletul tău odihna dumnezeiască, cerească. Fiecare virtute este o treaptă de aur şi de diamant pe Scara mântuirii tale, pe Scara care uneşte pământul cu cerul, care se întinde din iadul tău până în raiul tău. De aceea, nici una din ele nu este nicioadată singură. Credinţa în Domnul nostru Iisus Hristos nu este niciodată singură. Se manifestă prin rugăciune, prin post, prin milostenie, prin smerenie, prin pătimirile pentru aproapele. Nu doar se manifestă, dar fiecare virtute se şi trăieşte, pentru că există o altă virtute. Credinţa trăieşte prin rugăciune, rugăciunea trăieşte prin post, postul se nutreşte cu rugăciunea, postul se nutreşte cu iubirea, iubirea cu îndurarea. Astfel, fiecare virtute trăieşte prin alta. Şi atunci când o virtute se sălăşluieşte în sufletul tău, toate celelalte vor urma, toate încet-încet de la ea vor proveni şi se vor dezvolta prin ea şi împreună cu ea.

Da! Scara Raiului. Depinde de tine. Spui că postesc cu frică de Dumnezeu, cu evlavie, cu plâns, cu lacrimi. După aceea însă le părăsesc. Iată, am început să construiesc Scara şi eu însumi am dărâmat-o, am spart-o. Tu iarăşi, tu posteşti deseori, te înfrânezi de la orice hrană trupească, dar iată, în vremea postirii laşi să se sălăşluiască în sufletul tău păcatul, să se semene în sufletul tău diferite gânduri, dorinţe necurate. De tine ţine să le izgoneşti imediat departe de tine cu rugăciunea, cu plânsul, cu citirea sau cu orice altă nevoinţă. Dar, dacă tu în timp ce posteşti îţi hrăneşti sufletul cu vreun păcat sau cu vreo patimă ascunsă, iată! Tu, deşi începi să zideşti una câte una treptele postirii de pe pământ la cer, tu însuţi iarăşi le dărâmi, le distrugi.

Postul pretinde îndurare, smerenie, blândeţe! Toate acestea merg împreună. Este ca o colaborare între zidari al căror şef este rugăciunea. Ea este marele zidar, arhitectul, marele mecanic al vieţii noastre duhovniceşti, al dorinţelor noastre duhovniceşti, al Scării pe care o vom aşeza între cer şi pământ. Rugăciunea deţine primul loc. Când rugăciunea se va sălăşlui în inima ta şi aceasta va arde de setea neîntreruptă după Domnul, când pe El Îl va privi continuu, pe El Îl va simţi continuu, atunci Atunci, mecanicul (rugăciunea) are cei mai buni zidari. Zideşte repede-repede minunate scări de pe pământ la cer, scările urcuşurilor tale treptate către Dumnezeu, către desăvârşirea Lui. Când ai putere, rugăciune puternică, atunci nici un post nu-ţi va fi greu, nici o iubire nu-ţi va fi cu neputinţă. Sfântă iubire evanghelică! Rugăciunea sfinţeşte toate înlăuntrul tău, fiecare nevoinţă a ta, fiecare gând al tău, fiecare simţământ al tău, fiecare dispoziţie a ta. Rugăciunea! Putere dimnezeiască pe care ne-a dat-o Domnul spre a ne sfinţi orice este înlăuntrul nostru, în sufletul nostru. Rugăciunea te uneşte cu Domnul Atotîndurător şi El varsă în inima ta împreună-pătimirea pentru tot omul, pentru păcătos, pentru fratele care este neputincios ca şi tine, care cade ca şi tine, dar care se poate scula ca şi tine; care are nevoie însă de ajutorul tău frăţesc, de ajutorul tău în rugăciune, de ajutorul tău bisericesc. Atunci, când dai un ajutor, fără îndoială îţi vei zidi Scara ta, Scara care te duce din iadul tău în raiul tău. Atunci, cu siguranţă, în inimă vei urca din treaptă în treaptă, din virtute în virtute şi vei ajunge astfel în vârful scării, în cer, te vei muta în cer, te vei muta în raiul ceresc.

Toate le avem! Şi tu, şi eu: nouă Fericiri, nouă Sfinte Virtuţi evanghelice. Aceasta este Evanghelia Postului, Evanghelia Sfântului Ioan Scărarul. Virtuţi, fraţilor, mari virtuţi. Nevoinţele grele ale postirii, rugăciunii, smereniei, Domnul le-a prezentat ca fericiri. Fericiţi cei săraci cu duhul, că a acelora este Împărăţia Cerurilor. (Matei 5, 3).

Smerenia! Aceasta este începutul vieţii creştine, aceasta este începutul credinţei noastre, aceasta este începutul virtuţii noastre, aceasta este începutul ridicării noastre la cer, aceasta este temelia Scării noastre. Doamne, eu sunt un nimic, Tu eşti Totul! Eu nimic, Tu totul! Mintea mea este nimic înaintea Minţii Tale. Duhul meu este nimic înaintea Duhului Tău, inima mea, cunoaşterea mea... O! nimic, nimic înaintea cunoaşterii Tale, Doamne! Eu, nimic, nimic... Şi după aceste nenumărate nimicuri, alte nimicuri. Acesta sunt eu înaintea Ta, Doamne!

Smerenia! Aceasta este prima sfântă virtute, prima virtute creştină! Toate încep de la ea...

Dar noi, creştinii lumii acesteia, care construim Scara mântuirii noastre, întotdeauna suntem în pericol din partea puterilor necurate. Cine sunt acestea? Păcatele, păcatele noastre, patimile noastre. Şi în spatele acestora, diavolul... După cum sfintele virtuţi zidesc Scara cerească între cer şi pământ, aşa şi păcatele noastre fac o Scară către iad. Fiecare păcat. Dacă există păcat în sufletul tău, ia aminte! Dacă ţii ură în sufletul tău una, două, cincizeci de zile, ia aminte pentru a vedea în ce iad s-a transformat sufletul tău. La fel dacă ţii mânie, iubire de arginţi, vreo dorinţă ruşinoasă. Şi tu... Ce faci? Într-adevăr, singur îţi pregăteşti o Scară către iad.

Dar Domnul nostru Cel Bun ne dăruieşte un exemplu minunat. Iată, în mijlocul Postului, ne pune înainte pe minunatul Sfânt Ioan Scărarul, cel cu nume mare. Tot străluceşte de Sfintele Virtuţi evanghelice. Îl vedem cum se urcă repede şi cu înţelepciune pe Scara Raiului, pe care a pus-o între cer şi pământ. Ca dascăl, ca sfânt călăuzitor, ne dăruieşte Scara lui nouă, creştinilor, pentru a urca de la iad la Rai, de la diavol la Dumnezeu, de pe pământ la cer.

Doresc ca milostivul şi marele Sfânt al nostru, Ioan Scărarul, să ne ducă de mână în luptele noastre împotriva păcatelor noastre, având ca ţintă Sfintele Virtuţi. Să zidim şi noi, cu ajutorul său, Scara noastră proprie şi urmându-l, să ajungem în Împărăţia Cerurilor, în Rai, unde există toate odihnele cele cereşti, toate bucuriile cele veşnice, unde împreună cu el, acolo, Îl vom slăvi pe Împăratul tuturor acelor bunătăţi, pe Împăratul Cel veşnic al Împărăţiei cereşti, pe Domnul Iisus Hristos, Căruia slava şi cinstea, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin. 

Sfantul Iustin Popovici: Omilie la Duminica a IV-a din Post
(Duminica Sf. Ioan Scărarul)

Mediafax