sâmbătă, 26 decembrie 2009

Lumina din lumina

In ziua de Craciun am facut o vizita fulger la "Iluminatii" din Ivanda, pentru o colinda si o revedere binemeritata. In plina ploaie si vijelie, soarele a gasit de cuviinta sa strapunga norii si sa creeze o fanta de lumina chiar deasupra minunatei biserici ortodoxe sarbe din Ivanda. Am fotografiat cu telefonul mobil si impartasesc cu voi aceasta vedere minunata. Doamne ajuta!

joi, 24 decembrie 2009

Urare


"..În tara lui Lerui-Ler/ Nãzuiesc un colt de cer/ De-oi gãsi, de n-oi gãsi,/ Nimenea nu poate sti/ Singur Lerui-Ler."

Nichifor Crainic


Duhule Sfant, te rog sa-i ajuti si sa-i ocrotesti pe cei care citesc aceaste randuri, te rog sa-mi binecuvintezi familia, prietenii, rudele si pe cei pe care ii iubesc, iar acolo unde exista durere, te rog sa le daruiesti pacea si mila Ta, acolo unde exista indoiala, te rog sa le inspiri o incredere innoita prin Harul Tau, unde exista o nevoie, te rog sa le-o implinesti. Binecuvinteaza-le Tu caminul, familia, munca, da-le Intelepciune si Lumina in viata lor. Binecuvanteaza-i cand pleaca si cand se intorc acasa, mergi inaintea lor si deschide-le calea. Calauzeste-i si ocroteste-i clipa de clipa in toata viata lor. Fa ca pentru fiecare Craciunul sa fie deosebit acolo in suflet macar. Duhule Sfint, iti multumesc ca tu vei face mai mult decit iti pot eu cere..si ca le vei da mai mult decat le pot ura!

Craciun fericit!

PS. Nu am compus eu urarea asta, desi marturisesc ca mi-ar fi placut sa fie asa! Oricum, subscriu. Doamne ajuta!

miercuri, 23 decembrie 2009

Scrisoare trista (2)

Draga Ioane,

Da, asa e! Poporul a ales varianta sinucigasa, "caderea libera", cum spui. Dar, atentie, aceasta alegere nu are nici o analogie cu jocul de poker, cand pierzi pentru ca ai tras o carte proasta. Nu. Poporul [?] si-a ales "liber", la urne, omul care ne dezbina, care inventeaza probleme si hipnotizeaza populatia cu fantasma mogulilor, a oligarhilor si cu spectacolul ipocriziei sale. Realegerea lui [discutabila] e cel mai elocvent exemplu de manipulare din istoria noastra. Toate alegerile pe care le-a castigat Basescu [la Capitala in 2000 si in 2004, la prezidentiale in 2004 si 2009], au fost decise pe munchie de cutit: a castigat la cateva procente si la diferente de cateva mii de voturi.

Dar eu cred ca nu mai e nimic de facut. Poate ca tu si cei din generatia ta veti gasi o solutie pentru Romania. Eu sunt resemnat. Alaturi de multe lucruri bune pe care le inveti studiind filosofia, ea a are si un efect pervers: te invata cum sa-ti justifici esecurile. Sa-ti dau cateva exemple. Un filosof german, Hegel [mort in 1831], a vorbit de viclenia ratiunii si a istoriei. Indivizi actioneza crezand ca sunt liberi in deciziile lor, dar in spatele scenei, dupa cortina, sta ascunsa ratiunea universala, care combina actiunile lor in asa fel incat din ele rezulta efecte neprevazute, neasteptate si adesea opuse fata de ceea ce doresc indivizii. Asa ca, vezi, cea mai periculoasa dintre iluzii este iluzia libertatii. Un filosof francez, Claude Levi-Strauss [mort acum o luna, la 100 de ani!], spunea ca istoria nu are o evolutie lineara, ci seamana cu mersul calului pe tabla de sah. Dupa cum stii, miscarile calului sunt cele mai imprevizibile si mai greu de calculat. Asa e si cu istoria noastra. Avand in cap aceste exemple, sunt imunizat fata de orice iluzie.

Cele bune, G.

marți, 22 decembrie 2009

Fa-ti curaj!


Parerea ta conteaza! Nu ezita sa-ti scrii parerile sub forma unui articol, care va fi publicat pe blogul acesta si nu numai. El va fi trimis si citit si de abonati ai nostri din domeniul presei, politic si cultural. La iondelachiuiesti@myself.com puteti trimite articole, pareri, pamflete!

luni, 21 decembrie 2009

Dupa 20 de ani


Cine ar fi crezut acum 20 de ani ca nu ni se vor indeplini nici pe departe asteptarile, sperantele pentru care am iesit in strada riscandu-ne vietile, unii din noi pierzandu-le? Cine ar fi crezut ca dupa 20 de ani sunt oameni in tara asta care nu au ce pune pe masa, nu au unde sa-si puna capul jos, copii fara educatie, oameni bolnavi carora li se refuza tratamentele? Nu e firesc ca apartinatorii celor ucisi si noi deopotriva sa strigam: “Pentru ce”? Nu e firesc ca, vorba poetului, “sa scuipam pe randuiala asta toata”? Dar ce e mai grav e ca poporul nu mai are incredere in el si se lasa resemnat pe mana unui stat care a devenit mafiot, sub conducere mafiota!

Dupa 20 de ani de la caderea comunismului mai sunt idioti care folosesc clisee McCarthyiste, care sub masca luptei impotriva unui sistem decedat, vor sa ne faca sa ne inregimentam si sa acoperim abuzurile, hotiile si coruptia care domnesc in Romania postdecembrista. Nu fac parte dintre cei care spun ca ne meritam soarta. E o tampenie sa spui asta. Nu mi-e scarba, precum altor indivizi care ne dau lectii de democratie, ca sunt roman. Dar daca revolutia din 1989 nu ne-a adus cu picioarele pe pamant, ci ne-a adormit simturile si puterea de a lupta, e timpul sa ne trezim! E timpul ca poporul acesta sa inceapa sa-si puna intrebari si sa gaseasca raspunsuri. Nu raspunsurile stereotipe pe care le dau politicienii imbogatiti pe spinarea poporului. Ci raspunsuri si solutii adevarate, reale, palpabile!

Uniunea Europeana nu se dovedeste a fi o rezolvare pentru problemele romanilor, ci una pentru cei care vor sa conduca despotic lumea. Un fel de Uniune Sovietica, un fel de Big Brother care ne impune si ritmul in care sa mergem la toaleta. Am scapat de dracu' si am dat de tacsu'. Presedintele si guvernul actual se ingrijeste doar de bunastarea camarilei prezidentiale si de spolierea ultimelor resurse romanesti(vezi Rosia Montana si zacamintele din Marea Neagra). Desi tara asta are puterea de a hrani nu 20, ci poate 50 de milioane, ea nu asigura decat bunul trai al catorva imbuibati. Acum poporul a ales! Influentat de lozinci si minciuni, de mass-media vanduta si de echipe de manipulatori, poporul a ales caderea libera. Dar nu e tarziu niciodata pentru o decizie dreapta si categorica. O decizie radicala, precum a fost luata de romanii din decembrie ’89. Dumnezeu sa ajute aceasta tara si acest popor!

Mediafax