sâmbătă, 19 februarie 2011

Predica la Duminica Fiului risipitor

Un om avea doi fii. Si a zis cel mai tanar dintre ei tatalui sau: Tata, da-mi partea ce mi se cuvine din avere. Si el le-a impartit averea. Si nu dupa multe zile, adunand toate, fiul cel mai tanar s-a dus intr-o tara departata si acolo si-a risipit. Si dupa ce a cheltuit totul, s-a facut foamete mare in tara aceea, si el a inceput sa duca lipsa. Si ducandu-se, s-a alipit el de unul din locuitorii acelei tari, si acesta l-a trimis la tarinile sale sa pazeasca porcii. Si dorea sa-si sature pantecele din roscovele pe care le mancau porcii, insa nimeni nu-i dadea. Dar, venindu-si in sine, a zis: Cati argati ai tatalui meu sunt indestulati de paine, iar eu pier aici de foame! Sculandu-ma, ma voi duce la tatal meu si-i voi spune: Tata, am gresit la cer si inaintea ta; Nu mai sunt vrednic sa ma numesc fiul tau. Fa-ma ca pe unul din argatii tai. 

Si, sculandu-se, a venit la tatal sau. Si inca departe fiind el, l-a vazut tatal sau si i s-a facut mila si, alergand, a cazut pe grumazul lui si l-a sarutat. Si i-a zis fiul: Tata, am gresit la cer si inaintea ta si nu mai sunt vrednic sa ma numesc fiul tau. Si a zis tatal catre slugile sale: Aduceti degraba haina lui cea dintai si-l imbracati si dati inel in mana lui si incaltaminte in picioarele lui; Si aduceti vitelul cel ingrasat si-l injunghiati si, mancand, sa ne veselim; Caci acest fiu al meu mort era si a inviat, pierdut era si s-a aflat. Si au inceput sa se veseleasca. 

Iar fiul cel mare era la tarina. Si cand a venit si s-a apropiat de casa, a auzit cantece si jocuri. Si, chemand la sine pe una dintre slugi, a intrebat ce inseamna acestea. Iar ea i-a raspuns: Fratele tau a venit, si tatal tau a injunghiat vitelul cel ingrasat, pentru ca l-a primit sanatos. Si el s-a maniat si nu voia sa intre; dar tatal lui, iesind, il ruga. Insa el, raspunzand, a zis tatalui sau: Iata, atatia ani iti slujesc si niciodata n-am calcat porunca ta. Si mie niciodata nu mi-ai dat un ied, ca sa ma veselesc cu prietenii mei. Dar cand a venit acest fiu al tau, care ti-a mancat averea cu desfranatele, ai injunghiat pentru el vitelul cel ingrasat. Tatal insa i-a zis: Fiule, tu totdeauna esti cu mine si toate ale mele ale tale sunt. Trebuia insa sa ne veselim si sa ne bucuram, caci fratele tau acesta mort era si a inviat, pierdut era si s-a aflat."
(Luca 15, 11-32)

Şi i-a spus tânărul tatălui său: Tată, dă-mi partea ce mi se cuvine din avere!. În Pilda fiului risipitor (rătăcitor) este conţinută cea mai ziditoare lecţie pentru tineri.

Într-adevăr, în fiul risipitor vedem întregul tablou al tinereţii uşuratice: superficialitatea, neseriozitatea, patima independenţei într-un cuvânt, tot ce caracterizează cea mai mare parte a tinerilor. Fiul cel mic a crescut în casa părintească. Ajungând la anii tinereţii, şi-a închipuit că deja casa părintească era prea strâmtă pentru el. I se părea neplăcut să trăiască sub conducerea tatălui şi sub supravegherea mamei, dorea să-şi imite colegii, care se dedau gălăgioaselor plăceri ale lumii.

Sunt moştenitorul unei mari averi cugeta el. N-ar fi mai bine dacă mi-aş primi chiar acum partea cuvenită? Voi putea să-mi chivernisesc bogăţia altfel decât o face tatăl meu. Şi uşuraticul tânăr se lăsă amăgit de strălucirea înşelătoare a plăcerilor lumii şi hotărî să arunce de pe umerii săi jugul ascultării şi să plece din casa părintească.

Oare nu sunt similare imboldurile care îi fac pe mulţi şi astăzi să părăsească, dacă nu casa părinţilor pământeşti, atunci casa Tatălui Ceresc, adică să iasă de sub ascultarea Bisericii?

Minţilor necoapte, jugul lui Hristos li se pare greu şi poruncile Lui, anevoioase. Ei cred că nu există vreo nevoie anume ca să asculte ceea ce ne porunceşte Dumnezeu şi Sfânta Sa Biserică. Putem sluji lui Dumnezeu li se pare lor fără a refuza să slujim lumii. Suntem destul de puternici spun ei ca să rezistăm tentaţiilor pierzătoare şi ispitelor. Putem şi singuri să rămânem fermi în adevăr şi în învăţătura cea sănătoasă. Daţi-ne să ne desăvârşim gândirea cu informaţii multilaterale! Daţi-ne posibilitatea să ne întărim singuri voinţa în mijlocul ispitelor şi al tentaţiilor! Şi fie ca simţurile noastre să se convingă prin experienţă nemijlocită de hidoşenia păcatului!. Cu ce sunt mai bune aceste dorinţe decât cererea necugetată pe care i-a făcut-o fiul cel mic tatălui său: Tată, dă-mi partea ce mi se cuvine din avere?

Şi iată că fiul cel uşuratic încetează să mai asculte de legile şi de sfaturile Sfintei Biserici, încetează să mai studieze cuvântul lui Dumnezeu şi învăţăturile Sfinţilor Părinţi, ci îşi pleacă urechea la teoriile mincinoase ale falşilor învăţători şi îşi omoară cu astfel de ocupaţii cele mai bune ceasuri ale vieţii, începe să vină mai rar la dumnezeiasca biserică sau stă neatent, împrăştiat în biserică. Nu găseşte posibilitatea să se ocupe cum se cuvine cu lucruri evlavioase şi să se exerseze în fapte bune, întrucât cea mai mare parte a timpului o foloseşte ca să meargă la spectacole, la petreceri publice şi aşa mai departe. Cu alte cuvinte, cu fiecare zi se dedă tot mai mult lumii şi, în sfârşit, pleacă în ţara îndepărtată.

Unde se ajunge după o asemenea îndepărtare de Sfânta Biserică? Tot acolo unde l-a adus pe fiul risipitor plecarea din casa părintească. Tinerii uşuratici îşi consumă foarte repede minunatele lor puteri şi capacităţi sufleteşti şi trupeşti şi distrug tot ce făcuseră bun mai înainte pentru vremea veşniciei. Iar între timp vine o foamete mare în ţara aceea, apare pustiirea lăuntrică şi nemulţumirea urmări inevitabile ale plăcerilor zgomotoase; apare setea de desfătări, care se întăreşte şi mai mult prin satisfacerea patimilor păcătoase şi devine, în sfârşit, de nepotolit. Şi cât de adesea se întâmplă că nefericitul petrecăreţ recurge, pentru satisfacerea patimilor sale, la îndeletniciri josnice şi ruşinoase, care nu-l fac să-şi vină în fire, ca fiul risipitor, şi nu-l întorc pe calea mântuirii, ci îi desăvârşesc pieirea, cea vremelnică şi cea veşnică! 

Sf. Ioan Maximovici
Predici şi Îndrumări Duhovniceşti

Culmea politiei

Cotidianul "Replica" din Constanta semnaleaza ca una din spargerile din ultimul timp din comuna Oltina a fost chiar la biserica din localitate. Hotii au furat calculatorul bisericii, iar preotul paroh a raportat, firesc, la politie. Urmarea? Politistii l-au amendat pe preot pentru ca nu a asigurat paza bisericii.

Deh, in ordinea prioritatilor!

joi, 17 februarie 2011

Esecul politicilor multiculturale

Un articol din Pravda arata ca, dupa Angela Merkel in Germania si Cameron in Marea Britanie, a venit randul lui Sarkozy sa anunte esecul politicilor multiculturale.

"Adevărul este că, în toate democraţiile noastre, am fost prea preocupati de identitatea persoanei care soseşte si nu indeajuns de identitatea tarii din care provine acea persoană. Timpurile s-au schimbat, şi stiu că acest lucru ar putea parea şocant. Aşa că trebuie oprit.  Dacă veniţi în Franţa sunteţi de acord să va amestecati  într-o comunitate care este comunitatea naţională.. Dacă nu puteti accepta asta, nu sunteti bineveniti în Franta.

Compatrioţii noştri musulmani trebuie să fie capabili să trăiască şi să practice religia lor, la fel ca oricine altcineva în Franţa, nu vrem ca oamenii să se roage într-un mod ostentativ în stradă. Rugăciunea nu ofensează pe nimeni, dar nu vrem prozelitism religios agresiv ", a spus presedintele Frantei.

Totodata se mai arata ca mulţi musulmani francezi nu doresc să lucreze, in timp ce nativii  din Franţa trebuie să plătească impozite mai mari. Nivelul criminalităţii în rândul imigranţilor musulmani este considerabil mai mare în comparaţie cu nativii francezi. Un număr de moschei promoveaza Jihadul şi îndeamnă pe alţii să sprijine terorişti în Caucaz, în Irak, Afganistan şi alte locatii fierbinti.

Legat de toate acestea as dori sa va spun un banc pe care  l-am primit pe mail.  Cica o casa cu cinci etaje in Montreal a ars din temelie, accident soldat cu multi morti.
- Familia de musulmani de la etajul intii toti decedati
- Familia de tigani de la etajul II decedati
- Familia de negri de la etajul III idem decedati
- Familia de pakistanezi de 8 persoane de la etajul IV la fel.
- Perechea de albi de la etajul V a scapat
Comunitatea de musulmani a pretins ancheta pentru a afla din ce cauza au scapat albii din incediu, pretentii solicitate si de comunitatile de tigani , de negri si de pakistanezi. A fost ceruta si declaratia sefului pompierilor.
Raspuns :
" Pai in dimineata aia albii s-au dus la lucru"

miercuri, 16 februarie 2011

Razboi si lacrimi

Englezii s-au trezit! Au pierdut mai multi soldati si personal in Afganistan decat toate celelate 26 tari ale UE implicate in acest razboi(cu exceptia tarii gazda, bineinteles). Adica 356 ei fata de 258 restul(dailymail).

Problema care si-o pun ei este daca nu cumva calitatea echipamentelor folosite lasa de dorit, neluand nici o clipa in calcul faptul ca au invadat abuziv un stat independent si cauza lor este complet injusta. Cum ONU nu mai are decat un rol decorativ,  who cares, vorba romanului?

marți, 15 februarie 2011

Lasa-ti semnatura pe o fapta buna

Nu trebuie sa te indemne nimeni sa faci o fapta buna, asta trebuie sa vina doar din sufletul si inima fiecaruia. Dar va aduc aminte tuturor celor ce sunteti angajati ca legea va permite ca 2% din impozitul pe veniturile obtinute in anul anterior poate fi directionat catre o entitate nonprofit, unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private. Aceasta donatie nu costa nimic! Completati un  formular si il depuneti la Fisc pana la data de 15 mai 2011. Daca nu va folositi acest drept, suma respectiva ramane sa fie incasata si gestionata de stat si nu cred ca doriti ca guvernul Boc-Basescu sa-si bata joc de banii d-voastra mai mult decat o face acum.


Aceasta nu este o campanie de strangere de fonduri pentru Manastirea Inaltarea Sfintei Cruci din Casiel, comuna Chiuiesti, jud. Cluj. Dar daca nu va vine prin minte vreun ONG sau unitate de cult care stie sa aprecieze donatia d-voastra, va asigur ca Manastirea Inaltarea Sfintei Cruci de pe valea Casielului are ce face cu acesti bani. Un loc minunat care este un adevarat sprijin pentru oricare dintre dumneavoastra atunci cand va aflati in suferinte sau nevoi si nu numai. Un loc unde orice suflet ostenit primeste odihna, pace dar si raspunsuri!

Descarca formularul aici sau aici.

O gogoasa dezumflata

Ma tem ca tot tam-tamul cu arestarile din vami se stinge, ramanand doar la acest stadiu. Basescu, cu ajutorul serviciilor secrete a denaturat toata actiunea in favoarea sa, bagand la inaintare pe Marica de la sindicate. A mai aruncat sageti spre Blaga, dar se pare ca buldogul s-a acoperit onorabil.

Acuzatiile care i se aduc lui Vasile Marica de la Sed Lex nu vor conduce niciodata spre o condamnare, poate doar o demisie din functia de lider sindical. In schimb, Blejnar si restul vor fi salvati.

Vezi si "Vama Moraviţa este stat în statul şpăgii"

luni, 14 februarie 2011

Kiss FM inca fara vedeta principala

Mass-media ascunde adevarul. Dupa accidentul de schi pe o partie din Austria, Serban Huidu are mari dificultati de exprimare si probabil nu numai. Desi nu ascult niciodata Kiss FM, azi ma aflam undeva unde se asculta acest post. Astfel am auzit interventia lui Huidu in direct si va invit sa o ascultati si d-voastra aici. Observati si faptul ca pentru a ascunde asta, Gainusa si ceilalti il acopera in permanenta cu interventiile lor. Nici fizionomia "Carcotasului" nu sugereaza inca vindecarea. Dumnezeu sa-l ajute!

duminică, 13 februarie 2011

Cateva din fotografiile premiate la concursul World Press Photo


Probabil ca niciodata nu voi intelege de ce  fotografia care o reprezinta pe Bibi Aisha, o tanara afgana cu nasul taiat, a castigat marele premiu la concursul World Press Photo, unde au participat mai bine de o suta de mii de fotografii. Banuiesc ca s-a premiat povestea in detrimentul artei fotografice. Mai multe fotografii aici.

Mediafax