miercuri, 29 octombrie 2008

CRIZA ALIMENTARA .


In continuitate sau in paralel sunt dirijate alte fenomene cu caracter global de sumbru augur. Criza alimentara despre care auzim tot mai multe reportaje in media nu este doar rezultanta conjuncturii comertului international cu produse agricole sau consecinta a perturbarilor climatice din anul precedent. Cresterea dramatica a preturilor la produsele alimentare nu poate fi explicata prin actiunea normala a mecanismelor de piata sau a factorilor de mediu. Ea se inscrie in agenda de lucru a fortelor mondiale care doresc inrobirea si supunerea populatiei prin orice metoda : conflict militar, conflict cultural, sau constrangere economica. Sa vedem cum au fost corelate mai multe actiuni care au adus populatia a 35 (conform datelor de ultima ora) de state la o stare de foamete generalizata.
-
1. Restructurarile agricole. Subventionarea agriculturii multor state cu economie de tranzitie, subdezvoltate sau pe cale de dezvoltare de catre organismele creditoare internationale (FMI si Banca Mondiala), s-a facut cu impunerea unor restrictii si a unor reforme structurale in agricultura. Producatorilor agricole li s-au interzis indeletnicirile seculare, de cultivare a cerealelor si a altor culturi agricole traditionale si reorientarea spre un sector nou pentru ei. Se miza pe finantarea unor activitati non-concurentiale pentru alti producatori favorizati de aceste institutii, dar si pregatirea unor potentiale piete de desfacere (a vedea restrictiile impuse de UE la produsele agricole romanesti, falimentul pe care il dau producatorii agricoli romani care nu rezista financiar la toate formalitatile si procedurile de standardizare impuse de Bruxelles, cedand intr-un final in fata marilor lanturi de distributie occidentale). Este un lucru stiu faptul ca indicatiile FMI-ului sunt destructive pentru orice economie. Tarile care au reusit sa se elibereze de sub jugul Fondului, astazi sunt prospere si infloritoare, cele care n-au facut-o, platesc factura grea a sclaviei economice.

2. Razboiul anglo-saxon in Irak si ostentativul lor suport a Israelului contra statelor arabe, inclusiv OPEC a dus la cresterea preturilor la produsele petroliere. Aceasta a determinat o crestere a costurilor lucrarilor agricole, a preturilor la fertilizanti, pesticide si ierbicide (derivate din petrol), iar in final o crestere a pretului produselor alimentare. In anul curent, in tarile sarace, aceste preturi au crescut cu 45%!!!!! Iar pana la finele anului se estimeaza o crestere pana la 56% !

3. Deturnarea terenurilor arabile pentru producerea biocarburantilor utilizati in Occident, SUA si Brazilia (Amazonia risca sa fie starpita pentru a fi fondate in loc plantatii pentru producerea bio-etanolului; daunele ar fi uriase pentru ca am ramane fara "Plamanii Planetei"). Cu o rentabilitate relativ scazuta, producerea biocarburantilor se axeaza pe principiul agriculturii de tip extensiv, necesitand terenuri imense, avandu-se in vedere consumul gigantic de combustibili in tarile mentionate. Aceasta face sa creasca preturile terenurilor agricole, cu consecinte si de aceasta data asupra pretului produselor agricole destinate alimentatiei. Cat de straniu n-ar parea, dar noul Presedinte al FMI, Dominique Strauss-Kahn, mentiona in acest sens, cu scurt timp in urma ca "Ar trebui sa punem mai mult pe masa si mai putin buzunar!".

4. Specula. Recent, unele state au manifestat tendinte monopoliste vizavi de influentarea si instrumentalizarea crizei alimentare in scopul dictarii preturilor la produsele alimentare. State sud-est asiatice cum ar fi Thailanda, au lansat initiativa speculatoare de a crea carteluri de comun acord cu alti mari producatori de orez (si alte cereale) si fixarea amorala a unor preturi rigide a acestor produse, sfidand orice mecanism de ajustare autonoma a preturilor.

In final, poate fi mentionata si emergenta unor state terte, cu o economie in plina expansiune, cu un consum alimentar mereu in crestere, consum care in acest context de augmentare a nivelului de trai prefera produsele carnate si lactate, pentru a caror obtinere sunt alocate cantitati foarte mari de cereale si alte nutreturi animale, concurand iarasi cu hrana vegetala destinata nutritiei umane.
-
Nici unul din fenomenele majore care se intampla in jurul nostru, in special cele de ordin economic, nu apar la intamplare. Orice incident de proportii este conceput din timp, sunt pregatite toate scenariile plauzibile, sunt elaborate in laborator si ulterior vehiculate diferite diversiuni destinate sa distraga atentia de la adevaratele cauze si adevarata natura a originii celor intamplate. Criza financiara mondiala, a carei locomotiva este economia americana in recesiune, a avut si continua sa aiba efecte devastatoare si asupra altor economii ale lumii, iar in tandem cu colapsul circuitului normal al produselor alimentare constituie o sfidare majora a felului in care este alcatuita lumea secolului XXI. Ttousi, o padure care arde in integralitatea sa, printr-un miracol al naturii renaste cu o vigoare mai mare si reuseste mereu sa compenseze si sa intreaca performantele precedente. Sa speram ca analogia e valabila si aici.

Din nou, o minciuna menita sa prosteasca populatia lumii

Ce stire se arunca azi pe piata:

În ritmul actual de consum al resurselor de pe Pământ, omenirea va avea nevoie începând cu anul 2030 de încă o planetă identică cu Pământul pentru a-şi asigura nevoile de resurse, conform unui raport al World Wildlife Found (WWF), transmite AFP.

Amprenta ecologică a omenirii, variabilă ce evaluează gradul de consum al resurselor naturale disponibile pe Terra, depăşeşte cu 30% capacitatea planetei noastre de a se regenera, se precizează în raportul alcătuit de WWF sub titlul 'Planeta vie 2008'.

Presiunea exercitată de omenire asupra resurselor epuizabile ale planetei s-a dublat în ultimii 45 de ani în urma creşterii demografice şi a consumului individual ce corespunde unui nivel din ce în ce mai ridicat de confort personal, se mai precizează în raport. Această supraexploatare duce la epuizarea resurselor din ecosistem, concomitent cu acumularea a din ce în ce mai multe deşeuri şi substanţe poluante în aer, apă şi pământ.

Despăduririle pe arii extinse, penuria de apă potabilă, declinul biodiversităţii şi dereglarea climatică provocată de emisiile de gaze cu efect de seră 'pun din ce în ce mai mult în pericol bunăstarea şi dezvoltarea tuturor naţiunilor', susţine WWF.

'Indicele de planetă vie', instrument folosit pentru măsurarea evoluţiei biodiversităţii pe glob şi bazat pe date despre 1.686 de specii de vertebrate din toate regiunile globului, a scăzut cu 30% în ultimii 35 de ani, se mai precizează în raport. Declinul acestui indice face aproape imposibil obiectivul declarat de Convenţia de la Rio privind menţinerea diversităţii biologice şi reducerea eroziunii biodiversităţii mondiale până în 2010.

Un alt indice al amprentei ecologice mondiale este 'amprenta apei' care evaluează presiunea exercitată asupra resurselor de apă potabilă la un eşalon naţional, regional şi mondial, în urma consumului de apă. Apa este o resursă inegal răspândită pe suprafaţa globului. În prezent aproximativ 50 de ţări se confruntă cu un stres hidrologic sever sau moderat. În plus, numărul oamenilor care suferă din cauza penuriilor de apă, tot anul sau în anumite perioade ale anului, va creşte din cauza schimbărilor climatice, mai susţine raportul WWF.AGERPRES/

Gogosi...bau-bau-ri de adormit copiii. Sa lase ei taranii sa cultive pamantul in modul stravechi in care il cultivau, si veti vedea ca sunt resurse pentru toti.

Romania, cea mai religioasa tara din zona

Conform unei analize efectuate în 14 ţări din fostul bloc sovietic, în Europa Centrală şi de Est, România are cea mai religioasă populaţie. Ungaria se află printre codaşii listei. În frunte, România este urmată de Polonia şi Republica Moldova, iar la capătul listei găsim Ungaria, Slovenia, Republica Cehă şi fosta Germanie Răsăriteană (RDG).


Cercetătorii temei subliniază că în Ungaria a scăzut la toate categoriile de vârstă numărul persoanelor care participă cu regularitate la slujbele religioase. Cu zece ani în urmă, 20% s-au considerat „foarte religioşi”, azi proporţia acestora este de 15%. Tot aşa a scăzut şi numărul celor care merg cu regularitate la biserică. A dispărut diferenţa dintre sate şi oraşe. Până când mai devreme baza tradiţională a bisericilor au constituit-o în Ungaria enoriaşii de la sate, acum se constată o scădere numerică a persoanelor care participă activ la viaţa bisericească şi în rândul sătenilor. Dintre statele post-comuniste doar în Lituania se observă o scădere atât de mare a numărului religioşilor, ca în cazul Ungariei.

Rezultate cercetărilor conduse de profesorii universitari din Viena şi Budapesta, Paul M. Zulehner şi Tomka Miklós, au fost publicate în ziarul Népszabadság, din 8 octombrie 2008. Din datele publicate reiese că oamenii religioşi consideră o calitate omenească importantă toleranţa. Luând în considerare aprecierile cercetării publicată în cotidianul maghiar, logic putem spune că România fiind cea mai religioasă ţară din Europa Centrală şi de Est are cei mai toleranţi cetăţeni din zonă.


Sursa:Foaia Romaneasca

"Italia a devenit un stat fascist"


Partidul Democrat din Italia, formaţiune de centru-stânga, aflată în opoziţie, a organizat, în această sâmbătă, o amplă manifestaţie de protest. În cadrul acţiunii, ai cărei lozincă centrală „Să salvăm Italia”. Protestatarii au învinuit prim-ministrul Silvio Berlusconi de incapacitatea de a soluţiona problemele sociale şi economice. În opinia unui vorbitor, Valter Veltroni, fost primar al Romei, Italia a devenit un stat „fascist”.

În afară de aceasta, demonstranţii au protestat şi împotriva reformei în învăţământ, implementată la iniţiativa ministrului italian al educaţiei Maria Stella Gelmini.

Manifestaţia devenit cea mai amplă manifestaţie anti-guvernamentală de la revenirea la putere lui Berlusconi la putere, în aprilie 2008. Numărul participanţilor la acţiune, potrivit organizatorilor, se ridică la 2 milioane. În pofida acestui fapt, prim-ministrul italian continuă să se afle în topul sondajelor de opinie, fapt explicat de lupta acestuia împotriva crimei organizate şi imigraţiei nelegale.


Sursa:Novopress Chisinau

marți, 28 octombrie 2008

Unde vor sa ne aduca


Liberalii & Company ar cam vrea sa ne inregimenteze pe toti intr-o Romanie care ar arata gen Truman Show sau The Sims - viata si tara de plastic :


O Romanie bazata pe celebra clasa de mijloc in acceptiune liberala (de tip aparent socialist) si care conduce numai Dacia Logan, Peugeot sau Citroen cumparate in leasing sau pe credite de 10 ani, care vor face imprumuturi de la banca pt cele mai diverse chestii, care vor face rate pana si la telefoanele mobile, care vor munci la servici de la 48 ore/saptamana in sus pt un salariu mediocru, iar cand vor ajunge acasa vor fi atat de drogati de oboseala incat cand vor deschide TV vor crede absolut orice li se arata !

O clasa de mijloc care va munci din greu in primul rand ca sa-si plateasca taxele, impozitele si zecile de rate... si abea daca mai ramane ceva pt. nevoile curente; o categorie de cetateni dependenti de servici, cumparaturi, credite, rate, taxe si impozite, DAR care vor crede ca traiesc bine, mai ales in comparatie cu o alta categorie (pt ca vor exista in continuare minim 40% din romani care nu vor avea bani nici macar sa-si plateasca intretinerea si medicamentele).

C
lasa de mijloc care nu poate exista fara "suportul" unui mic procent de eterni imbuibati fara scrupule, un fel de pasarele care ciugulesc ignorante sau complice din cariile crocodililor.

P.S. pe occidentali i-au inrobit demult in aceasta "bunastare" de fatada, vasalitate prin credite si rate in fata sistemului
Sursa: "DEMASCAREA MANIPULARII COLECTIVE"

Pr. Justin Pârvu: „Să revizuim dogmele???“

Este o indrazneala prea inalta, la care nici nu indraznesc sa ma gandesc - ca noi sa revizuim dogmele. inseamna sa ne taiem capul. Sa ramana numai picioarele, capul sa se duca in alta parte; capul sa mearga intr-o parte, iar picioarele intr-alta. Cam asa inteleg eu. Ce sa redefinim? Putem noi sa ne intoarcem impotriva Sf. Vasile? Pot sa ma iau eu de Sf. Ioan Gura de Aur? Putem noi sa ne ridicam impotriva celor sapte sinoade ecumenice? Putem oare sa ne ridicam impotriva jertfelor care au pecetluit cu sangele aceste canoane si randuieli? Eu ma inspaimant numai cand trebuie sa dau numai un canon de penitenta. Tremur in fata Sf. Vasile cel Mare cand ma simt nevoit sa reduc un canon de 20 de ani pentru pacate grave, cum ar fi avortul, la sapte ani sau mai putin, in functie de pocainta fiecaruia - daramite sa redefinim dogmele? Ma cutremur cand ma pun in postura ca eu sa fiu mai mare decat Sf. Vasile. Is duhurile astea asa de grele, incat acum noi ca aproape nu mai avem glas. Nu vedeti ca toate incercarile noastre de a limpezi cumva o stare de lucru nu ajung decat sa fim sfidati si considerati nebuni fata de lumea aceasta?

Sursa: blog proortodoxia.
.........................................................................................................................................................................................
“Noi cu noi trebuie să fim într-o unitate cât se poate mai apropiată, să ne ţinem aşa cât mai aproape unul de altul, să putem rezista aşa mai uşor. Să nu ne dispersăm, să nu ne lepădăm, să nu trădăm, … să nu ne batjocorim, într-un cuvânt”.

” - Şi dacă va fi prigoană cum să rezistăm, părinte?

- Păi rezistăm, uite aşa. Ai văzut cum mai sunt nişte trăistari din ăştia aşa pe ici pe acolo? Să fii fericită dacă ai să ajungi aşa, şi să te mântuieşti. Sau o să-ţi laşi serviciul de director şi de mare, mă rog, ştiu eu ce, şi să iei un colţ de ogor acolo, să lucrezi aşa la milimetru, să scoţi de acolo şi sfecla şi porumbul şi fasolea şi să trăieşti într-un bordeiaş, unde să faci acolo rânduiala ta, mergi duminică la o biserică, s-ar putea să mergi la cine ştie al câtelea sat, ca să găseşti o biserică sau un preot care mai face o liturghie curată. Şi o să vină vremea când o să te prigonească chiar ai tăi. „Mă, tu eşti nebun, nu vezi că tot satul merge aşa, şi tu acum ce ai, îi fi tu mai sfânt decât celălalt?” Şi atuncea ai tăi din casă, că aşa spune Mântuitorul, când vor fi vremurile acestea când vă vor da în judecăţi, vă vor da celor mari, vă vor judeca: copii, părinţi, tată, mamă, fii, fiică. Şi lucrurile acestea trebuie şi ele să se împlinească, trebuie să le împlinească cineva. Creştinismul nostru a mers aşa, cam într-o permanentă persecuţie, aşa a fost.

- Dar dacă s-ar putea să nu putem să răbdăm prigoana din cauză că atunci, la momentul respectiv, vom fi prea slăbiţi duhovniceşte?

- Dumnezeu te întăreşte numai să vrei oleacă să te ţii, că Dumnezeu te întăreşte. Fiii lui Brâncoveanu au mers unul câte unul, ia aşa până la cel mai mititel…. Şi câţi alţii în istoria asta a vieţii nu au mai fost!…în toate temniţele.

Şi eu, slavă Domnului, am fost într-o marginalizare permanentă, până astăzi. Nu-mi pasă mie de ei …ei cu ale lor, eu cu ale mele. Că zice, mă ocup de nu ştiu ce mentalitate, tulbur lucrurile normale, …dar ei cu-a lor, eu cu-a mele, fiecare cum poate. Şi slavă Domnului, mă chinui aşa cu bătrâneţile mele. Şi pot spune orice despre mine. Eu mă gândesc la Domnul care a zis - nu vă gândiţi ce veţi răspunde celor mai mari că Duhul lui Dumnezeu vă va da cuvânt. Aşa e şi aicea, noi suntem cu harul lui Hristos care ne întăreşte. Păi, ce, mergeau uriaşi în faţa lui Diocleţian? Nişte prăpădiţi de creştini îi întorceau în cuvânt, de nu le putea sta nimeni împotrivă. „Îi fi tu împărat, dar eu am pe împăratul Hristos, care-i şi peste tine“. Şi până la urmă îl convingeau şi pe el.

- Dar dacă noi nu avem credinţa lor, ce facem?

- Ţi-o dă Dumnezeu. Să ne-o întărim.

- Dar ce să facem să ne întărim credinţa?

- Pune mâna pe Biblie, ia vieţile sfinţilor model. Prin cei slabi, măi, se dovedeşte puterea harului lui Dumnezeu, nu prin cei tari. Aşa că stai liniştită, nu te teme. Creştinul n-are de ce să se teamă, dacă are pe Mântuitorul Hristos lângă el, Stăpân şi Împărat şi mergi cu El înainte şi nu vă temeţi de ce vă vor spune vouă, nu vă temeţi deloc. Al Domnului este pământul şi stăpânirea lui. Şi noi suntem creştini, a noastră-i toată împărăţia şi asta de pe pământ şi cealaltă. Cu asta ne pregătim pentru cealaltă. Cum spune psalmistul: „Domnul mă paşte şi nimic nu-mi va lipsi”. Dacă El mă paşte, ce mă mai tem eu că n-o să am de mâncare mâine? Dă Dumnezeu la fiecare.

- Oricum, vin foarte multe ştiri tulburătoare peste noi…

- Intenţia lor este ca să slăbească tăria noastră, să ne pună la îndoială, şi în felul acesta ne prăbuşim. În fine, trebuie să ne pregătim de orice, că e omul Bisericii, că e în afara Bisericii, noi cu noi trebuie să fim într-o unitate cât se poate mai apropiată, să ne ţinem aşa cât mai aproape unul de altul, să putem rezista aşa mai uşor. Să nu ne dispersăm, să nu ne lepădăm, să nu trădăm, …să nu ne batjocorim, într-un cuvânt. Să putem înfrunta primejdia cu o oarecare seninătate. Când vezi că-i băga la îngheţ pe cei patruzeci mucenici! Nu-ţi poţi imagina cum să stai acolo şi să vezi, cum te prinde frigul, cum te cuprinde ca nişte menghini, aşa, din toate părţile. Vezi, din 40 a ieşit unul totuşi! S-a lăsat ispitit şi a căzut. I-a luat coroana altul care i-a luat locul.

- Aţi spus că şi casnicii noştri pot fi duşmani, spre mântuirea noastră. Cum trebuie să procedăm, să-i aducem pe calea cea bună sau să ne îndepărtăm de ei?

- Să-i aducem pe calea cea bună, prin rugăciuni, prin tot efortul nostru, să-i dobândim pentru că nu ei sunt cei care devin vrăjmaşii noştri, ci diavolii din ei care-i stăpânesc. Noi suntem datori să-i scoatem, să desatanizăm duhul acesta, să-l transformăm din demonul care este în înger; să transformăm omul din rău cum e în bun”.

(Extras din convorbirile cu parintele Justin Parvu publicate in noul numar, 2/2008 al revistei Atitudini)

luni, 27 octombrie 2008

Era Pinguinului


Oamenii sunt manipulati sa aiba teluri si dorinte false in viata - himere pentru a munci ca niste fanatici - himere, haine de firma, celulare pentru apartenta si recunoastere... visuri si fitze - oamenii au ajuns sa traiasca in eternul maine sacrificand prezentul spre beneficiul baietilor destepti care gandesc cum sa-ti faca munca mai rentabila, in timp ce tu muncesti fericit pe bani putini care mai tarziu iti sunt IMPOZITATI...

Care sunt noile arme ale dresorilor de minti umane in societatea capitalista ?
Una dintre arme este chiar ego-ul "pinguinului" (cum este denumit noul om fabricat de corporatii in argoul dresorilor de minti). Pinguinul munceste pe bani foarte putini, in raport cu efortul depus si valoarea produsa de el, dar primeste in compensatie tot felul de titulaturi pompoase, am vazut in Romania oameni cu "marketing manager" sau mai stiu eu ce expresie pretioasa pe cartea de vizita, si cu un salariu sub 400 euro. Am vazut pinguini refuzand joburi mai bine platite pe motiv ca daca s-ar fi dus la noul loc de munca ar fi retrogradat ca functie!

Alta arma ar fi manipularea mentalului colectiv prin crearea de curente privind stilul de viata (vezi viralul de aici legat de workoholism). Exista pinguini care cumpara un tricou "de firma" la pret de 3-4 ori mai scump decat unul obisnuit, desi materialul, design-ul si calitatea sunt identice.

Cum arata noul om fabricat de corporatii ?
Preocupat, important, cand il intrebi de sanatate zice ca se grabeste, nu poate intarzia la discutii, este permanent prins in tot felul de "proiecte" de nu are timp nici sa doarma, ca te intrebi la ce mai munceste si la ce-i mai folosesc banii daca oricum nu gaseste nici 5 minute pe saptamana sa se bucure de ei, iar cand totusi apuci sa vorbesti cu el, o tzine numai in clisee, majoritatea auzite la radioTV ori citite prin cartuliile gen "cum sa reusesti in afaceri".

Ce aspiratii are el ?
Sa fie bagat in seama, si pentru asta ii trebuie o functie, telefon ultimul tip desi functioneaza bine si unul fabricat acum 5 ani, idem pentru masina, televizor, etc, si pentru asta e in stare sa se indatoreze pana peste cap, sporind, in acelasi timp, avutiile bancilor de la care se imprumuta si ale companiilor multinationale de la care cumpara.

Ce-si doreste de la viata ?
Recunoastere, sa fie "cineva", sa il respecte lumea, sa i se ceara parerea, iar dresorii care il fac sa se simta atat de important obtin orice de la el.

Ce intelege din politica ?
Absolut nimic, priveste certurile intre partide si politicieni ca pe un fel de meciuri, de parca ar fi suporterul uneia dintre echipe, nu-si pune niciodata intrebarea cati dolari a castigat el de pe urma a ceea ce a facut cutare ministru sau ce profit poate scoate din discursul unui deputat in Parlament ori la pupitrul unui talk-show. de altfel, politicienii vorbesc extrem de rar despre ce ar avea pinguinii de castigat in plan financiar de pe urma unor evenimente, evolutii sau situatii, si totusi pinguinul asculta aceste noianuri de palavre care nu-i folosesc la nimic.


CONCLUZIE !!!
Realitatea este ca pinguinii nu fac bani, ei doar muncesc si numai ego-ul si iluzia ii face sa continue... viata lor e jalnica, inglodati in credite si datorii, fara timp sa respire, traiesc in viitor sacrificand prezentul.



Articol pblogul "schimbarea", acum 1 an jumate, de actualitate ani buni de-acum incolo.

Mediafax