sâmbătă, 20 august 2011

Duminica a 10-a dupa Rusalii - Vindecarea lunaticului

Şi mergând ei spre mulţime, s-a apropiat de El un om, căzându-I în genunchi, Şi zicând: Doamne, miluieşte pe fiul meu că este lunatic şi pătimeşte rău, căci adesea cade în foc şi adesea în apă. Şi l-am dus la ucenicii Tăi şi n-au putut să-l vindece. Iar Iisus, răspunzând, a zis: O, neam necredincios şi îndărătnic, până când voi fi cu voi? Până când vă voi suferi pe voi? Aduceţi-l aici la Mine. Şi Iisus l-a certat şi demonul a ieşit din el şi copilul s-a vindecat din ceasul acela. Atunci, apropiindu-se ucenicii de Iisus, I-au zis de o parte: De ce noi n-am putut să-l scoatem? Iar Iisus le-a răspuns: Pentru puţina voastră credinţă. Căci adevărat grăiesc vouă: Dacă veţi avea credinţă în voi cât un grăunte de muştar, veţi zice muntelui acestuia: Mută-te de aici dincolo, şi se va muta; şi nimic nu va fi vouă cu neputinţă. Dar acest neam de demoni nu iese decât numai cu rugăciune şi cu post. Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!

Ev. Matei 17, 14-23

Despre puterea rugaciunii si a credintei se vorbeste si in Evanghelia ce s-a citit astazi, in care se spune cum a vindecat Mintuitorul un copil demonizat. Copilul a fost adus de tatal sau la ucenici, dar acestia n-au putut sa alunge duhul rau din el. Iar daca a coborit Domnul de pe Muntele Tabor, tatal copilului a ingenunchiat la picioarele Lui si a zis: Doamne, miluieste pe fiul meu ca este lunatic si greu patimeste; ca de multe ori cade in foc si de multe ori in apa. Si l-am adus la ucenicii Tai, dar n-au putut sa-l vindece... (Matei 17, 14-16).

Vedeti ce greu se vindeca un om epileptic, stapinit de duh necurat? Ca daca nici Apostolii n-au putut sa vindece acest copil demonizat, cu atit mai greu vor reusi preotii sa vindece pe cei stapiniti de diavoli, si mai ales pe cei robiti de patimi grele. Diavolul obisnuieste sa-l arunce pe cel epileptic uneori in foc, alteori in apa, ca sa-l omoare si sa ne amageasca a crede ca nu el, ci apa si focul l-au ucis. Dar asupra sufletului celui bolnav, vrajmasul nu are nici o putere. Insa pe cei robiti de patimi cumplite, precum: necredinta, mindria, minia, betia, desfriul si uciderea, oare nu-i chinuiesc diavolii mai rau ca pe cei epileptici?

Nu vedeti pe unii ca acestia cum ii chinuiesc patimile, cum se aprind ca de foc de patima miniei, a desfriului, a mindriei si a razbunarii, patimi ce stapinesc astazi toata lumea? Sau pe cei betivi si nepasatori de a lor mintuire, nu vedeti cum ii arunca diavolul in apa necredintei si a nesimtirii sufletesti? Unii ca acestia, chiar daca le vorbesti de rai, ei nu-l doresc. Iar daca le spui de boli grele, de moarte si osinda iadului care ii asteapta din cauza pacatelor facute, ei nu se cutremura, nici nu vor sa le paraseasca prin pocainta, caci pacatele vechi, adica patimile intuneca si orbesc mintea si omoara sufletul si constiinta oamenilor. Sa ne fereasca Dumnezeu de o asemenea orbire si moarte sufleteasca.

Milostivindu-Se Domnul de suferinta copilului, i-a zis tatalui sau: "Aduceti-l aici la Mine". Apoi certind demonul, duhul rau a fugit, "iar copilul s-a facut sanatos din ceasul acela". Apropiindu-se ucenicii de Hristos, L-au intrebat: Pentru ce noi n-am putut sa scoatem pe demon?... Pentru necredinta voastra! a raspuns Mintuitorul. Ca acest neam de demoni nu iese decit numai cu rugaciune si cu post (Matei 17, 19-21).

Din aceste cuvinte vedem ca Domnul mai intii cheama pe cel bolnav la Sine. Daca toti se feresc si chiar fug de cei bolnavi, Fiul lui Dumnezeu ii cheama la El, ii mingiie, pune miinile peste ei si ii vindeca atit pentru credinta bolnavilor, cit si pentru credinta rudelor si a celor ce ii aduc la El. Fara credinta tare in Dumnezeu, nimeni nu se vindeca si nu se poate face nici o minune. Dumnezeu cere si colaborarea noastra. El revarsa peste noi harul, mila si iertarea, iar noi trebuie sa-i aducem credinta noastra, smerenia si pocainta. De aceea a si raspuns ucenicilor ca din cauza necredintei lor n-au putut sa vindece copilul. Apoi spune Domnul ca diavolii se scot din oameni si patimile se scot din inimile noastre "numai cu rugaciune si cu post".

Vedeti ce mare este puterea credintei ajutata de rugaciune si de post? Toate trei la un loc fac nenumarate minuni si vindecari, iar una fara alta nu aduc niciodata roade, nici nu ni se implinesc cererile. La orice cerere a credinciosilor, trebuie atit din partea lor, cit si a preotilor slujitori aceste trei virtuti obligatorii: credinta, rugaciune si post. Ba celor bolnavi li se mai cere si spovedanie generala, cu pocainta si hotarire de a nu mai pacatui.

Cea mai grea boala nu este cea trupeasca, ci cea sufleteasca, pentru ca pierde si trupul si sufletul. Cea mai grea demonizare a omului nu este epilepsia, care chinuieste numai trupul, ci este inrobirea omului de patimi ucigatoare de suflet. Un om stapinit de betie si desfriu este un om posedat de diavoli. Pentru aceea este mai greu de vindecat un betiv, un desfrinat, un ucigas, sau un om stapinit de ura, de lacomie, invidie, decit un om chinuit de un duh necurat, cum este copilul din Evanghelia de astazi.

Intristarea noastra este ca, astazi, numarul credinciosilor tineri si batrini stapiniti de asemenea patimi este cu mult mai mare ca odinioara. Inclinarea oamenilor tot mai mult spre betie si desfriu, spre necredinta si grupari sectare, spre egoism, divort si ucidere ne ingrijoreaza din ce in ce mai mult. Ba acest fenomen se extinde mai ales in rindurile celor tineri, in ultimii ani, prin filmele de groaza care duc la crima si filmele imorale care imping, in masa, la pacate pe atitia tineri care cad prada acestor droguri diabolice, straine de sufletul, de credinta si cumintenia neamului nostru.

Dumneavoastra, frati crestini, in calitate de fii ai Bisericii lui Hristos, de parinti, de frati si educatori de copii, aveti mare grija cum va cresteti copii pe care vi i-a dat Dumnezeu! Nu-i ucideti inainte de nastere prin avort, nici dupa nastere prin sminteala si lipsa de educatie religioasa! Nu-i lasati prada betiei, necredintei si desfriului la virsta tineretii! Sint copiii dumneavoastra, dar sint si copiii lui Hristos, care ne zice: Lasati copiii sa vina la Mine! (Luca 18, 16). Aveti grija de copiii ce vi i-a dat Dumnezeu! Vom da impreuna greu raspuns pentru ei, pentru fiecare suflet pierdut, furat, ucis de diavolul.

Duceti-i regulat la biserica, la rugaciune, la spovedanie, la Sfinta Impartasanie. Puneti-le la indemina carti crestinesti de zidire sufleteasca si scapati-i de desfriu si necredinta.

Rugam pe bunul Dumnezeu sa ne izbaveasca pe toti de cursele cele cumplite ale diavolilor ucigasi de oameni. Amin.

Parintele Ilie CLEOPA

joi, 18 august 2011

Trădare fara perdea


Charles de Gaulle spunea: "În politică este necesar fie să îţi trădezi ţara, fie electoratul. Prefer să-mi trădez electoratul". Si a fost sanctionat de catre alegatorii francezi.

Ai nostri conducatori sunt ceva mai "speciali", trădeaza si tara si electoratul. Si nu pătesc nimic. Deocamdată "mămăliga" nu explodează.  Istoria Romaniei este plină de trădări si trădatori, de răsturnari de domnii, de inchinari la turci, de asasinate. Dupa marii tradatori al secolului 20, Pacepa, Răceanu, Răută, iata ca se profilează un nou tip de trădatori, deloc subversivi, deloc speriati, care nici măcar nu se mai feresc sa se exprime impotriva propriei tari. Ba chiar bravează cu trădarea lor.

Aici mă refer in special la Băsescu Traian, care doreste o cedare a independentei tărilor in favoarea Europei desfranate."Numai prin cedarea masivă de suveranitate Europa mai poate rămâne o putere economică şi militară" a spus Traian Băsescu la o reuniune a studentilor din diaspora. Tot el a mai spus ca proiectul Rosia Montana trebuie facut. De ce?

Pai atunci pentru ce au luptat inaintasii nostri? Pentru ce au murit milioane de romani in razboaie pentru apărarea gliei romanesti? Ca noi sa dam tara gratuit mizerabililor care conduc Europa si nu numai? Ca deciziile privind viata, soarta si viitorul nostru sa le ia inchinatorii la diavoli? Dispari Traian Băsescu, dispari in iadul istoriei!

PS. In orice tară normală, Basescu ar fi fost anchetat si judecat pentru trădare, pentru subminarea economiei nationale, pentru coruptie. Istoria a aratat ca roata se poate intoarce oricand, asa ca trebuie doar sa ne inarmăm cu răbdare.

miercuri, 17 august 2011

A fost odata o industrie

Astazi am vizitat o locatie, candva mandrie a industriei alimentare romanesti. S-a vandut la pret de nimic clientelei politice(proprietarul se visa mare parlamentar) si s-a impartit pe spatii de depozitare dezolante. Vezi mai jos:


marți, 16 august 2011

Un drum de cosmar


Ajun de sarbatoare. Telefon de la Viena. A doua zi trebuie sa ajung acolo intr-o chestiune. Am de ales: tren sau autocar(masina mica tocmai am vandut-o). Optez pentru autocar.  Cea mai proasta alegere.

Merg la Atlassib, cumpar bilet. Sunt incasat cu 5 euro in plus, desi nu facusem rezervare(care se plateste). Autocarul vine cu 3 ore intarziere. Unul din soferi, sa-l numim Bolek, opreste masina prin centru unui oras si cauta paine. Gaseste dupa 20 de min. Plecam. Iesim din tara pe la Turnu. Nu inainte de a cere Bolek bani calatorilor pentru a mitui vamesii. Pentru care motiv? Unii au platit. Eu refuz. Vama este aranjata clar. Nimeni nu controleaza nimic. Tigarile sunt in siguranta. Facem un ocol considerabil pana intram in autostrada de Budapesta. De ce? Nu stie nimeni. Opreste si preda ceva. Continuam drumul. Desi e plina autostrada de opriri curate, cu toalete gratuite, soferul alege sa oprim in cele mai mizerabile. WC-uri cu plata. Desi autocarul are toaleta proprie, nu este nimeni lasat sa o  foloseasca.

Desi aveam 4 ore intarziere, inainte cu 20 de km de Viena Bolek mai face o pauza. Mi se ridica tensiunea. Ii explic putin rastit ca nu mai era necesara aceasta oprire si suntem in criza de timp. Jigodia cauta argumente si nu gaseste. Ma evita. Norocul sau a fost ca eram in zi de sarbatoare, altfel nervii imi cedau. Bolek are noroc. Isi bate joc de 50 de oameni. Se duce impreuna cu celalat sofer si isi iau dreptul de la angajatii localului din parcare.  Ah, era sa uit! Soferii au fumat in autocarul  SB-27-ATL tot drumul.
 Locul unde Bolek opreste si incaseaza.
 Bolek evita sa fie fotografiat.

Ajung la Viena disperat, intarziat si dezamagit. Intalnirea care trebuia sa mi se intample s-a anulat. Din cauza mea! Am ajuns prea tarziu. Niciodata, dar niciodata, nu voi mai urca intr-un autocar  Atlasib. O firma unde soferii par a face trafic cu tigari, sunt intelesi cu vamesii(la vedere, nici macar nu se ascundeau), iau bani si de la calatori pentru matrapazlacurile si coruptia lor, dar si parcheaza acolo unde primesc ciubucuri grase. Nu mai vorbesc de mizeria de autocar, nematurat, plin de praf si cu geamurile patate.

Bolek, ramai cu bine, zdreanta mica! Adio Atlassib!