sâmbătă, 27 februarie 2010

Predica la Duminica a II-a din Post - a Sf. Grigorie Palama


Şi intrând iarăşi în Capernaum, după câteva zile s-a auzit că este în casă. Şi îndată s-au adunat mulţi, încât nu mai era loc, nici înaintea uşii, şi le grăia lor cuvântul. Şi au venit la El, aducând un slăbănog, pe care-l purtau patru inşi. Şi neputând ei, din pricina mulţimii, să se apropie de El, au desfăcut acoperişul casei unde era Iisus şi, prin spărtură, au lăsat în jos patul în care zăcea slăbănogul. Şi văzând Iisus credinţa lor, i-a zis slăbănogului: Fiule, iertate îţi sunt păcatele tale! Şi erau acolo unii dintre cărturari, care şedeau şi cugetau în inimile lor: Pentru ce vorbeşte Acesta astfel? El huleşte. Cine poate să ierte păcatele, fără numai unul Dumnezeu? Şi îndată cunoscând Iisus, cu duhul Lui, că aşa cugetau ei în sine, le-a zis lor: De ce cugetaţi acestea în inimile voastre? Ce este mai uşor a zice slăbănogului: Iertate iţi sunt păcatele, sau a zice: Scoală-te, ia-ţi patul tău şi umblă? Dar, ca să ştiţi că putere are Fiul Omului a ierta păcatele pe pământ, a zis slăbănogului: Zic ţie: Scoală-te, ia-ţi patul tău şi mergi la casa ta. Şi s-a sculat îndată şi, luându-şi patul, a ieşit înaintea tuturor, încât erau toţi uimiţi şi slăveau pe Dumnezeu, zicând: Asemenea lucruri n-am văzut niciodată”. Marcu 2:1-12

Mâine este a doua Duminică din Postul cel mare. Biserica sărbătoreşte în această zi şi memoria Sf. Grigorie Palama, arhiepiscopul Tesalonicului, care a trăit, a activat şi a strălucit în secolul al XIV-lea. Pericopa evanghelică este din Evanghelia după Marcu şi menţionează vindecarea paraliticului din Capernaum.

Hristos a avut ca a doua patrie a Sa, după Nazaret, oraşul Capernaum. Dacă Dumnezeu-Omul a avut o patrie, cu atât mai mult noi. Iisus se preocupa de a doua Sa patrie, se preocupa aşadar de oamenii pe care îi iubea şi îi vindeca, de vreme ce Acesta putea să o facă.

Şi fiind într-o casă, a adunat atâta lume, încât nu mai puteau încăpea înăuntru. Patru oameni i-au adus un paralitic pe o targă, şi au avut atâta credinţă oamenii aceştia să îl ducă pe semenul lor ca să-l ajute Hristos, încât au devenit chiar inventivi. L-au coborât pe acoperiş, au descoperit acoperişul şi cu targa l-au coborât în casă, în faţa picioarelor lui Hristos. Şi Iisus văzând credinţa acestor oameni, a spus paraliticului: „Iertate îţi sunt păcatele tale”.

Fariseii care erau acolo şi care aşteptau momentul ca nişte vipere, au spus: „Şi cine este acesta care iartă păcatele? Ajunge! Numai Dumnezeu poate ierta. Şi ce? Deosebit lucru este să ierţi păcatele”. Pe de altă parte, contradicţia păcatului este aceeaşi. „Dar cum era capabil să dea iertare paraliticului? Păcatele nu se văd”.

Şi Iisus a citit gândurile lor. Pe toate le citeşte Iisus. Şi le spune: „Ce consideraţi? Eu am făcut ce era mai greu. Vreţi să fac şi ce este mai simplu? Cel mai greu este să iert păcatele, cel mai uşor este să-l ridic”. I-a spus slăbănogului: „Scoală-te”. Şi s-a sculat. Şi întregul popor a văzut şi a spus: „Aşa ceva niciodată nu am văzut. Aşa ceva niciodată nu s-a arătat. Prima oară vedem asemenea fapte”. Şi sufletul lor s-a umplut de bucurie.

Acesta este Hristosul nostru. Când Îl apropiem, şi bolnavi de am fi şi orice de-am avea, ne simţim bine, ne echilibrăm, ne vindecăm. [Hristos] este doctorul sufletelor şi trupurilor noastre. Pentru că ceea ce ne înnebuneşte şi astăzi şi întotdeauna este păcatul. Fiindcă, cine poate să ierte păcatul? Nici medicamentele, nici unul, nici altul. Nu va fi ce vrea Altul. Conducătorul planetei! Păcatul numai de Dumnezeu se iartă. Şi atunci omul se linişteşte şi îşi recapătă forţele.

A doua Duminică a Postului este, aş spune, în continuarea Duminicii Ortodoxiei. În timp ce în Duminica precedentă, cea a Ortodoxiei, ignoranţi ai Răsăritului doreau să stingă Lumina lumii, pe Hristos, acum ameninţarea vine din Apusul cel sălbatic, de la monahul Varlaam şi de alţii, care au vrut să se lupte cu Lumina lumii. Dar nimeni nu a învins Lumina lumii.

Şi când este nevoie, Lumina lumii distinge mari personalităţi precum împărăteasa Teodora, despre care am amintit în duminica trecută. Acum îl distinge pe Sf. Grigorie Palama, care a învins ateismul apusean şi a rămas statornic în faţa lui. Fiindcă apusenii au vrut să schimbe modul de viaţă în Biserica Ortodoxă şi îşi spuneau între ei: „Cine nu ştie filozofie, nu se mântuieşte”. Şi alte asemenea lucruri caraghioase.

În vreme ce, înăuntrul Bisericii, oricine ia Lumina necreată, dumnezeiescul Har se mântuieşte. Fie el incult, fie el modest şi ultimul din lume. Deoarece prima dată a fost omul şi după aceea ştiinţa; [aceste] ştiinţe care sunt semnul căderii. La început omul Paradisului a vorbit direct cu Dumnezeu. Şi când a pierdut Paradisul, a vorbit în mod mai indirect cu Dumnezeu, prin Sfintele Scrieri şi prin litere. Şi avem din nou triumful Ortodoxiei, triumful lui Hristos, triumful Bisericii.

Şi duminică, la aceste clipe şi ceasuri grele, şi pentru popor şi pentru întreaga lume, singura care poate să ne ajute şi să ne mântuiască este Biserica Ortodoxă. Biserica lui Hristos cel Înviat. Să ne gândim la aceasta.

(traducere din neo-greacă de Alexandru PRELIPCEAN, după: Arhim. Ananias Koustenis, To kirigma tis Kiriakis, tom. A: Triodio-Pentakostario, Ekd. Akti, Leukosia, 2009, pp. 57-61, predica: „O Iisous: iatros psihon kai somaton”)(monitorulsv.ro)

vineri, 26 februarie 2010

Circul mortii


Oare cati militari romani trebuie sa moara intr-un razboi care nu ne apartine? De ce Romania trebuie sa gireze si sa dea legitimitate intereselor americane in Afganistan sau Irak? De ce trebuie Romania sa decoreze oameni morti pentru cauza altcuiva? Singura ratiune pentru care militarii romani lupta acolo sunt BANII, sa fie clar! Cu tot respectul pentru curajul acestor baieti, nu cred ca sunt motive suficiente pentru ca acesti tineri sa fie ingropati cu decoratii la gat sau cu circul de prost gust organizat de autoritatile care confisca familiilor dreptul de a-si plange si ingropa copiii in liniste!

joi, 25 februarie 2010

Titlul anului


"Omul de cultură Elena Udrea, invitat la Zilele Marin Sorescu". Acesta este titlul unui articol din publicatia Lupa, editata la Craiova. Important de stiut este ca invitatia a fost adresata de "carturarul" Solomon!

miercuri, 24 februarie 2010

Diaconescu, caracter previzibil


Cristian Diaconescu a dovedit inca o data labilitate si slabiciune, demisionand din PSD. Santajul asupra sa a functionat perfect. Urata fapta celor ce l-au impins in prapastia asta, dar rusine lui pentru ca a devenit vulnerabil la constrangeri, de orice natura ar fi fost acestea.

Citez de pe blogul doamnei Ruxandra Lungu:

"Nevasta lui Cristian Diaconescu = EXIMBANK, Cumnatul lui Geoana = EXIMBANK, EXIMBANK = banca de stat= sinecura pentru camarila politica indiferent de culoare. Sunt aceeasi gasca de imbuibati, platiti din banii contribuabililor, sugative ale bugetului care nu gaseste bani de pensii si alocatii, ce-i greu de inteles?"

marți, 23 februarie 2010

Androidul politic


Deputatul social-democrat Ion Stan i-a cerut demisia premierului Emil Boc, comparandu-l pe acesta cu ... monstrul doctorului Frankenstein.

Mai mult, el spune ca nu este pentru prima data in istoria Romaniei cand in fruntea treburilor tarii se afla personaje ale caror rationamente, discursuri publice si acte de guvernamant se cer expertizate de psihiatri.

In fruntea Guvernului Romaniei se afla un specimen dintr-o ciudata si perfida specie a androizilor politici, creat parca in laboratoarele nebunului Frankenstein. Androidul din fruntea Guvernului si seful sau din Bulevardul Geniului ne-au spus ca nu vom avea criza si nu vor indatora poporul Fondului Monetar International. Au mintit cu nerusinare si, in marea lor nesimtire, nici macar nu si-au cerut scuze", a sustinut Ion Stan in sesiunea de declaratii politice din plenul de marti al Camerei Deputatilor.

Pesedistul acuza ca Executivul "fura" banii populatiei in loc sa scoata la lumina economia subterana.(presaonline)

Regionalizarea tacită a României

Proiectul - iniţiat de UDMR - al legii privind dezvoltarea regională în România a reuşit să treacă de Senat prin adoptare tacită. Parlamentarii "şi-au făcut treaba", dând girul unui cadru legal prin care se doreşte schimbarea arhitecturii regionale a ţării. Potrivit UDMR, legea ar consfinţi organizarea a şaisprezece regiuni de dezvoltare faţă de opt în prezent. Întâmplător sau nu, o regiune reuneşte judeţele Covasna, Harghita şi Mureş. O mişcare abilă care este mascată de date statistice îndoielnice şi idealuri măreţe...

Citeste restul articolului aici

Ieftinirea pensiilor


Sunt de acord cu Mircea Badea. Sa fie impozitati pensionarii care au votat cu Traian Basescu. Sa simta cu adevarat cum e guvernarea Basescu-Boc, sa traiasca "senzatia de catifelare" pe care ti-o confera. Mogulii cu care a amenintat Basescu populatia in campanie o duc bine in continuare. Vantu tot cu banii de la FNI a ramas. Dar voi stimati pensionari?

PS. Guvernantii nu isi mai pot sustine luxul din taxele actuale. Coruptia trebuie sustinuta si nu mai ajung banii de la contribuabilii activi. E nevoie si de banii vostri, parinti si bunici fericiti. Donati cu incredere!

luni, 22 februarie 2010

Pupincuristii, la datorie


Unii nici nu îmi răspundeau la salut pînă mai ieri” a declarat Daciana Ponta intr-un dialog cu apropiatii, uimita si ea de atentia de care se bucura dupa victoria sotului la Congresul PSD(conf. Inpolitics). "Fugi de lingusitori si de cei ce te lauda" zicea Anton Pann pe buna masura. Oricum te invidiaza, daca nu te si urasc!

duminică, 21 februarie 2010

Nou sef la PSD


Azi, la ora 2.36 dimineata, Victor Ponta a fost declarat castigator al alegerilor din PSD. 60 de voturi avans. Adio Geoana!

Update. A3 a anuntat 60 de voturi avans. Ulterior s-a confirmat cifra 80.

Nicolae Steinhardt - Cuvant la Duminica Ortodoxiei


"Un singur lucru nu poate Dumnezeu: să ne mântuiască fără consimţământul nostru."



"Duminica Ortodoxiei ne pune în fatã biruinta pe care a avut-o Biserica Ortodoxã fatã de cei care se împotriveau cultului icoanelor." Pr. Teofil Paraian

Mediafax