sâmbătă, 25 iunie 2011

Duminica a II-a după Rusalii - Chemarea primilor Apostoli

Pe când umbla pe lângă Marea Galileii, a văzut pe doi fraţi, pe Simon ce se numeşte Petru şi pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreaja în mare, căci erau pescari. Şi le-a zis: Veniţi după Mine şi vă voi face pescari de oameni. Iar ei, îndată lăsând mrejele, au mers după El. Şi de acolo, mergând mai departe, a văzut alţi doi fraţi, pe Iacov al lui Zevedeu şi pe Ioan fratele lui, în corabie cu Zevedeu, tatăl lor, dregându-şi mrejele şi i-a chemat. Iar ei îndată, lăsând corabia şi pe tatăl lor, au mers după El.(Evanghelia dupa Matei 4, 18-23)

Iubiţii mei, dacă ar veni astăzi Hristos şi ar spune “Veniţi cu Mine, lăsaţi toate şi urmaţi-Mă!”, cine L-ar urma? Unul va zice: Ce zici acum, sunt nebun să las toate?... Altul va zice: Cât îmi vei da?… Vor bani. Dacă Hristos ar fi rânduit un profit, mulţi ar fi acceptat; aşa…, nici unul.

Din alte neamuri(Italia, Franţa, Germania şi altele) pornesc misionari pentru Africa şi Asia şi muncesc, punându-şi viaţa în primejdie. Din Elada? Trei milioane au plecat în afară; însă nu pentru misiune, ci ca să muncească şi să facă bani. Odată plecau şi de la noi şi se duceau în altă parte, ca să propovăduiască Evanghelia. Dacă, de pildă, în Rusia, în Bulgaria, în Serbia sunt astăzi creştini ortodocşi, aceasta se datorează faptului că nişte tineri minunaţi au plecat din Constantinopol şi din Tesalonic şi s-au dus acolo şi i-au făcut creştini. Acum, rar se mai găseşte vreun misionar. Un asemenea om a fost pururea pomenitul Ioan Aslanidis, un copil harismatic şi minunat, inteligent, foarte înzestrat. Acesta m-a ajutat şi am înălţat la 1020 m de Florina, crucea aceea mare de 30 m, lucrare la care altul nu s-ar fi angajat. Îi spuneau atunci unii: Câţi bani îţi dă episcopul? Şi când au aflat că nu e plătit, îi spuneau: Tu eşti prost? Dacă nu primeşti bani, de ce stai lângă episcop?… S-a scârbit de mentalitatea lor şi a plecat. S-a dus jos în Africa, a devenit misionar cu numele de Cosma (a luat numele Sfântului Cosma Etolianul), şi a adus pe mulţi la Hristos.

Rari sunt astfel de oameni în vremurile noastre. Biserica cheamă la misiune şi “creştinii de apă dulce” zic: Eu nu mă fac misionar, este un lucru greu. Cheamă la preoţie, dar părinţii nu-şi dau nici măcar un copil să slujească Bisericii ca cleric. Un copil bun îi spune tatălui său că vrea să se facă preot. Şi acesta, mai-mai să-l omoare!

Deci, misionar nu te faci, preot nu te faci. Ei, atunci îţi cer altceva, cel mai uşor lucru. Nu-ţi spun să ridici un munte; te pun să ridici o pietricică. Ce pietricică? Mersul la biserică. Auzi clopotul că bate? Te cheama Hristos. Du-te la biserică. Du-te să te închini şi să-L adori pe Dumnezeu. Du-te să-I spui un mulţumesc. Am spus-o şi altă dată: 168 de ore are săptămâna. O oră ne cere Dumnezeu, atât durează Dumnezeiasca Liturghie de la “Binecuvântată este împărăţia Tatălui…” până la “Pentru rugăciunile…”. Intră în biserică, adu-ţi aminte că eşti om, spune un “Slavă Ţie, Dumnezeule”, un “Dumnezeule, milostiv fi mie păcătosului”, un “Pomeneşte-mă Doamne”.

Altfel? Asta n-o facem, cealaltă n-o facem, iar la sfărşit ne va pedepsi Dumnezeu. Şi vin zile rele şi viclene…

Iubiţii mei, vedeţi ce prilejuri şi ce teme de discuţie ne oferă Evanghelia, despre care unii cred că s-a învechit? Şi nu am trecut la tâlcuire. Doar ne-am atins de versetul, care zice: “Iisus mergea pe lângă mare“.

Fie ca aceste cuvinte sărace să le împlinim şi să trăim evanghelic. Şi Dumnezeu, prin mijlocirile Preasfintei Născătoare de Dumnezeu şi ale tuturor sfinţilor, să ne miluiască şi să ne mântuiască pe noi pe toţi. Amin.

† Episcopul Augustin de Florina(fragment de predica)

Efectul de bumerang

Nu destul a iritat Europa de vest, Rusia, Armenia, Ungaria. A izolat Romania de toate statele importante ale planetei. Ignoranta sa in materie de politica externa e depasita de capitolul istorie. Asta e presedintele nostru, un om coborat parca din evul mediu negru si intunecat, cu accente dictatoriale si cu pretentii de cultura generala nejustificate. Acum se vede pus la colt si de evrei pentru afirmatiile sale stupide despre "tradarea" lui Mihai Hohenzollern.

"Se pare ca presedintele Basescu are mare nevoie de o lectie corecta de istorie despre Holocaustul din Romania. Persoana care poarta cea mai mare responsabilitate criminala pentru uciderea in masa a atat de multor evrei este maresalul Antonescu, dictatorul care a condus tara pana cand a fost indepartat din functie. Regele Mihai a avut o influenta minora, daca nu chiar inexistenta, asupra destinului evreimii din Romania", spune un  mesaj semnat de Efraim Zuroff, directorul biroului din Israel al Centrului Simon Wiesenthal.

Dupa "lectia de istorie" pe care a incercat Basescu sa o dea poporului, iata un raspuns rapid si pe masura. Personal, nu doresc sa comentez asa-zisa responsabilitate a lui Antonescu in evenimentele din timpul razboiului al doilea mondial. Dar cu cel putin a doua parte a mesajului de raspuns sunt de acord. Mihai cred ca era in afara de orice problema.

In ceea ce-l priveste pe Traian Basescu, nu-mi fac griji. Desi si-a luat-o de peste tot, va trece el si peste asta. Va inventa noi probleme, va dezbina noi categorii de oameni, va minti mai abitir. Este modul prin care se hraneste.

Vezi si  "Lectia" de istorie

joi, 23 iunie 2011

"Lectia" de istorie

Nu am nici o indoiala ca toata lumea a inteles raul pe care l-a reprezentat si il reprezinta Traian Basescu pentru tara noastra. Desi e cam tarziu. In cercuri unde se discuta politica si economie, de la diferite reuniuni si pana la adunari ad-hoc prin birturi de cartier, nu auzi pe nimeni care sa sprijine sau sa aduca laude lui Basescu. Dimpotriva, doar injuraturi si cuvinte urate pentru presedinte si sleahta sa. Ai crede ca Basescu s-a ales singur, pentru ca nimeni nu mai recunoaste ca a votat in favoarea lui.

Ultima isprava a presedintelui, "lectia de istorie":

"Tot continuam sa consideram ca abdicarea Regelui a fost un mare act patriotic. Nu. A fost un act de tradare a interesului national al Romaniei. Din partea Regelui. Acesta este punctul meu de vedere. Vedeti, noi inca nu ne asezam corect valorile. Spre exemplu, pentru noi toti si pentru istorie, Antonescu ramane responsabil de Holocaust impotriva evreilor si a tiganilor, ducerea lor in Transnistria, nu stiu ce. Nimeni nu spune ca statul roman avea un sef de stat atunci. Asta (adica Antonescu) era doar prim-ministru atunci. Unora le dam averi, iar pe altii ii consideram criminali de razboi - seful de stat si prim-ministru. Doar pentru ca unul a fost sluga la rusi si a lasat tara prin abdicare il iertam, de toate pacatele?"

Nu vreau sa vorbesc despre responsabilitatea generalului Antonescu si implicarea sa intr-un asa-zis holocaust cum o fac grabit altii. Vreau sa discut doar despre interesul national al Romaniei la 23 August 1944. Care era acesta? Continuarea razboiului, in acceptiunea lui Traian Basescu. Cat mai dura razboiul daca Romania nu trada Germania? Undeva am citit ca gestul lui Mihai Hohenzollern a scurtat Razboiul Mondial cu 100 de zile, altii spun ca termenul ar fi cam de 6 luni, dar chiar daca ar fi scurtat cu 10 zile, vietile salvate nu inseamna nimic?

Chiar nu are importanta cat de deranjati sunt membrii fostei case regale de afirmatiile presedintelui. Dar Rusia? De ce tine Basescu sa atace indirect vecina noastra de la rasarit? Comportamentul sau fata de aceasta tara nu ne-a adus nimic bun si daca el crede ca e mai barbat in acest mod, se inseala. Basescu nu achita nota de plata la gazul metan consumat, si chiar daca ar plati, poate plati ca are bani din flota vanduta. Asta in timp ce romanii vor plati si gaz scump si vor trai cu amenintarea rachetelor SS 26 Iskander pe care rusii le vor instala in Transnistria ca raspuns pentru decizia idioata de instalare a scutului antiracheta pe teritoriul tarii noastre.

Interesant este ca vorbeste de tradare tocmai cel care si-a facut din tradari un mod de viata. Personal cred ca Basescu are dreptate intr-un singur punct atins si anume "noi inca nu ne asezam corect valorile". Daca le-am aseza corect. Basescu ar fi azvarlit cu picioare in fund la groapa de gunoi a istoriei.

luni, 20 iunie 2011

Victor si monarhia

Victor Ciorbea, cel mai slab prim-ministru din istoria Romaniei, a preluat PNTCD. Unul dintre cei 15000 de "specialisti" care au dăramat economia romanească, ce credeti că isi doreste acum? Organizarea unui referendum pe tema monarhiei constituţionale, "forma istorică naturală“ potrivită României, care ar putea fi reinstaurată, conform ţărăniştilor, odată cu reorganizarea administrativ-teritorială, prin aceeaşi revizuire a Constituţiei. Feriti-va, "scheletii" din dulapul PNTCD au iesit la plimbare!

Nicolae Nicu zicea pe blogul sau: "În coteria acestei bande de ticăloşi, trădători de Patrie, se lucrează minuţios la pregătirea restauraţiei monarhice. Cum, pe matusalemicul Mihai nici familia personală nu mai poate miza din motive evidente, toţi ăştia ingineresc o cale de abrogare a legii salice, ceea ce le-ar permite întronarea în simplă ordine succesorală a descendenţilor cuplului Mihai şi Anna Bourbon Cohen-Zollern. În cazul de faţă, jocurile politice se fac, desigur, în favoarea Margaritei, prima născută, şi a consortului ei, Radu Duda. Ea în vîrstă de 62 de cotolani, el de 51 (cam naşpa combinaţia!), cununaţi în 1996...

Acum, proiectul destructurării României prin restauraţia monarhică a ajuns, precum vedem, în etapa punerii pe tapet a regionalizării ei, care nu e decît antecamera federalizării, graniţa dintre a fi sau a nu (mai) fi. Se militează deschis pentru „independenţa Ţinutului Secuiesc” (apropo de... Charles, clăpăugul!), ţinut care, vezi Doamne, „nu e România”, spun rezidenţii maghiari din, aţi ghicit, Londra..! Londra, vizitată cu cîteva zile înainte de Traian Băsescu. Ce coincidenţă! Tot Londra, aşadar...

Închei, punîndu-vă o întrebare. Nu ştiu cît de retorică. Nu vi se pare că lucrurile sînt împinse voit spre dezastrul naţional, spre falimentul regimului, al Preşedinţiei, al Republicii, al României însăşi, înadins pentru ca soluţia „inevitabilă, salvatoare” a renunţării complice la toate aceste „ineficiente şi păguboase” structuri şi instituţii statale republicane româneşti, în favoarea restauraţiei monarhice de sorginte străină, „să fie văzută”, dacă nu chiar „cerută”, în disperare de cauză, de poporul însuşi?"

Si chiar ii dau dreptate.

duminică, 19 iunie 2011

Vand ieftin

Banca Nationala a României are un plan pentru a ajuta unităţile bancare greceşti care operează în ţară, în cazul în care, din cauza adâncirii crizei datoriilor, se opresc finantarile de la bancile mama, a declarat viceguvernatorul Florin Georgescu.

"În cazul în care unul dintre proprietarii greci arată că nu are capacitatea de a sprijini financiar unitatea sa din România, putem aplica aceste măsuri treptat, în doza corespunzătoare, ceea ce nu este cazul acum" a declarat Georgescu reporterilor de la Bucureşti joi. Grecii controleaza cca 17 la suta din piata bancara din Romania.(ekatimerini.com)

Dar un plan de ajutorare a populatiei si a economiei romanesti nu are? De ce sa sprijin bancile straine si nu cetatenii propriei tari? Unde sunt banii imprumutati de la FMI? Acum sunt doar simple hartii, obligatiuni  fara valoare pe piata americana si cadouri facute bancilor vestice. De la sloganul "Noi nu ne vindem tara" am ajuns la "Vand ieftin". Ţară!

Mediafax