sâmbătă, 11 februarie 2012

Duminica fiului risipitor

Astăzi, iubiţii mei creştini, astăzi este sărbătoarea noastră. Astăzi este sărbătoarea fiului risipitor; şi deoarece toţi suntem fii risipitori, de aceea zic că toţi sărbătorim. Să sărbătorim deci, pentru că nu se cuvine să îl imităm doar până într-un punct pe cel risipitor, ci trebuie să-l imităm până la capăt. Risipitorul păşea pe drumul cel rău, şi când a ajuns deja pe marginea prăpastiei şi era gata să cadă în haosul iadului, un gând l-a mântuit. Ce valoare are în lume un gând! De la gând pornesc toate crimele (căderile), dar şi minunile virtuţii. Aşadar, un singur gând a fost suficient, ca un fulger, şi în ultima clipă a făcut o mântuitoare cotitură; a schimbat direcţia, a schimbat drumul, de acolo unde mergea spre iad, s-a întors spre cer.

Tema parabolei risipitorului este nemărginită. Ne prezintă două puteri: o putere este păcatul, iar alta este braţul cel puternic al Domnului, care îl prinde pe păcătos, îl ridică şi îl face copil al lui Dumnezeu şi moştenitor al Împărăţiei Lui. Din toată această minunată parabolă vreau să luaţi aminte doar la un singur lucru.

***
Fraţii mei, păcatul nu este o jucărie; este foc, care arde şi distruge. Nu are urmări doar pentru viaţa care începe după mormânt, ci are urmări chiar de aici, din această viaţă, urmări la care trebuie să fie atent orice om. Păcatul înseamnă şi faliment economic. Distruge economic persoana, familia şi popoarele. Acest lucru îl poate observa chiar şi ateul. Acest lucru îl accentuează parabola atunci când zice că cel risipitor „a împrăştiat averea lui trăind în dezmierdări (desfrânări)” (Luca 15, 13).

- Păcatul este un faliment economic. Ca dovadă, întâi şi întâi este cel risipitor. Ce era mai înainte? Un sărăcuţ? Nu. Şi-a luat partea din uriaşa moştenire, a transformat-o în bani lichizi şi şi-a umplut punga. Şi ce a făcut cu ei? Unde i-a cheltuit? Spune Evanghelia: s-a încurcat cu anturaje rele. A început să cheltuiască averea sa în distracţii, în chefuri, la femei păcătoase, în cluburile de destrăbălare. Cheltuia mii şi nu producea nimic. Sfârşitul care a fost? A venit clipa în care a ajuns cerşetor de pâine. A căutat un post de păscător de porci şi fura roşcove. Vedem aici că păcatul este un faliment economic. Cel risipitor a falimentat trăind în păcat.

- Exact acelaşi lucru se întâmplă şi astăzi, fraţii mei. O copie fidelă a celui risipitor sunt şi bogaţii de astăzi. Da, nu-i vedeţi? Au şi case, şi vile la ţară, şi bărci, şi conturi, şi cârje de aur şi altele. Şi ce fac cu ele? Aţi văzut pe vreunul din ei să construiască o şcoală, o biserică, să dea zestre vreunei fetiţe lipsite de mijloace materiale, să-i ajute pe săraci, să-şi împrăştie banii ca ploaia? Dacă bogaţii ar fi împrăştiat bunurile lor, s-ar fi rourat pământul uscat de tot. Ei însă ce fac cu ei? Un armator şi-a zidit un sălaş din marmura cea mai preţioasă într-un munte din Bavaria şi acolo urcă cu elicopterul pentru a se desfăta de frumuseţea naturii. Altul şi-a înmulţit luxul care costă sume fabuloase. Pe mese au cufere împodobite cu diamante, care transformă noaptea în zi. Altul îşi face iaht, ca să se învârtă prin Mediterană şi să chefuiască întruna cu desfrânatele. Mă iertaţi de expresie, dar până şi closetele acestui iaht să fie confecţionate din marmură colorată? Toţi aceşti bogaţi de astăzi trăiesc „în dezmierdări”. Şi aceşti bani, care ar fi putut salva lumea, ei îi aruncă diavolului. „Şi-au risipit avuţia lor, trăind în desfrânări”.

- Voi, sărăcuţilor, ascultaţi cu mulţumire troparul acesta pe care îl cântă predicatorul împotriva bogaţilor. Însă, iubiţii mei, din nefericire, o cercetare mai profundă a societăţii dovedeşte că risipitori nu sunt doar prinţii bogăţiei. Trebuie să spunem adevărul, că risipitori şi desfrânaţi sunt până şi muncitorii. Sigur că da. Îl vezi pe acest muncitor care are bătături în mâini, care este murdar din fabrică? Este demn de cinste. Dar ce face? Sâmbăta se plăteşte; ia banii lui sfinţi care picură sudori, însă în loc să cumpere cu ei o rochie femeii lui, în loc să ia câteva caiete şi cărţi copilului său, în loc să cumpere puţin lapte, el seara merge la un club păcătos, în tavernă, la cinematograf, la hipodromuri, la minge. Acum, în ultimele zile, diavolul a găsit un şiretlic prin care şterpeleşte portofelele celor mici şi mari şi în special ale claselor muncitoare, şi acest şiretlic sunt jocurile de noroc, cărţile, loteria, pronosport şi alte jocuri asemănătoare. Aşa că nu trăiesc în dezmierdări doar bogaţii; trăiesc în dezmierdări şi muncitorii săraci. Nu este doar nedreptatea, nu este doar sărăcia, este şi dezmierdarea (desfrânarea). Dă-i unui muncitor o sută, şi două sute, şi trei sute de mii de drahme. Dacă e risipitor, nu va rămâne cu nicio drahmă. Însă alt muncitor face economie, şi reuşeşte şi îşi zideşte cu mâinile sale căsuţa.

- Păcatul este faliment;faliment al bogaţilor, al săracilor din lumea întreagă. Vreţi un exemplu? Luaţi statele. Deschideţi bugetul, ca să vedeţi ce face păcatul. Costuri astronomice. Şi unde merg? Unde merge cel mai mare procent dinbugetele statelor? În poduri, în şcoli, în lucrări folositoare? Nu. Îi cheltuiesc în groaznicele lor uzine pentru avioane, pentru vase de război, pentru bombe atomice, pentru diavolul. Ia gândiţi-vă, ce-ar fi dacă statele risipitoare n-ar mai cheltui aceste milioane de dolari, sau de ruble, sau de lire, pentru distrugere. Să ştergem cuvântul „război” din dicţionar. Ia imaginaţi-vă cheltuirea lor pentru pace! O, ce binecuvântare! Şi stâncile vor scoate rodii, iar Sahara se va transforma în grădină. O, Evanghelie, dacă te-ar fi ascultat şi aplicat oamenii risipitori! „…Şi acolo, umanitatea şi-a risipit averea trăind în dezmierdări”.

***

Iată, iubiţii mei, că păcatul are consecinţe şi în această viaţă. „Plata păcatului este moartea” (Romani 6, 23). Da. În tot timpul anului sunt zile de risipire. Dar dacă există o perioadă, care este prin excelenţă o perioadă de risipire, este această perioadă a Triodului, în care Biserica ne cheamă să ne înveţe lecţiile ei cereşti. În aceste zile sfinte, în care se cuvine să ne pregătim cu toţii pentru a-l primi peste puţin pe Împăratul tuturor, pe Mirele Bisericii, pe Domnul nostru Iisus Hristos, în aceste zile în care se cuvine să fim cu toţii pregătiţi pentru a intra în stadionul Sfintei Patruzecimi, diavolul strânge şi mută cu lopata şi vântură banul pe care-l cheltuiesc oamenii în păcat. Lăsatul secului (cele trei săptămâni înainte de Postul Paştelui) înseamnă chef, dansuri şi distracţii, jocuri, desfrânare şi risipire. Dar nu, fraţii mei. Dacă s-ar coborî vreun înger şi ne-ar cerne pe toţi, şi ar căuta din palate până în colibe, oare va găsi vreun om din a cărui gură să audă: „Greşit-am” (Luca 15, 21) al risipitorului?

„Greşit-am”! Să spună şi bogatul şi muncitorul sărac, şi cel de dreapta şi cel de stânga, şi femeia şi bărbatul, şi analfabetul şi omul de ştiinţă, şi tânărul şi bătrânul cu păr alb. Dacă spunem „Greşit-am”, aripi de îngeri ne vor ridica la înălţime, până la cer. Pentru că „bucurie se face înaintea îngerilor lui Dumnezeu pentru un păcătos care se pocăieşte” (Luca 15, 10).

Să le simţim acestea, iubiţii mei, şi să le avem ca principii în viaţa noastră. Să ne oprim de la păcat. Să spunem „Halt” diavolului. Ajunge, diavole. De aici înainte cu Hristos, cu cerul. De acum înainte cu sfinţii îngeri şi arhangheli, ca să ne învrednicim de Împărăţia Lui. Fie.

+ Mitropolitul Augustin de Florina

miercuri, 8 februarie 2012

McDonald's, o batalie pierduta

Recent, reteaua McDonald's a intentat si castigat un proces cu autoritatea fiscala din Rusia. Astfel a convins tribunalul ca MacDonald's nu este un restaurant, ci un soi de bacanie, reusind astfel sa nu plateasca TVA de 18% cat prevedea legea pentru restaurant, ci doar 10%. Dar atentie! Avocatii McDonald's nu au citit  atent legea privind regimul bacaniilor sau au sperat ca nu va observa nimeni niste obligatii. Dar organizatii pentru protectia consumatorilor au fost pe faza si au dat deasemenea McDonald's in judecata si au castigat. Au castigat nu bani, ci obligarea retelei de fast food la listarea exacta a tuturor ingredientelor continute de produsele lor, naturale sau chimice, ceea ce este echivalentul unui dezastru pentru ei.

Chestiunea devine interesanta, mai ales ca McDonald's are in Rusia cca. 1400 de unitati care vor fi obligate sa afiseze continutul, iar rusii asteapta recunostinta americanilor pentru ca conduc si castiga o batalie impotriva raului din Lumea Noua: chimicalele numite hrana.

marți, 7 februarie 2012

Mormonul anului

E moda ca diferite publicatii sau institutii sa proclame Omul Anului sau sa dea diplome. In schimb,  mormonul anului este unul si numai unul, Jeffrey Franks. Nu bea, nu fumeaza, mananca mult, are multe neveste, ii plac "folcloristele" si danseaza, desi are pantoful gaurit. In timpul liber isi bate joc de poporul roman.

luni, 6 februarie 2012

Lepădarea de ţară, prezentă si evidentă

Am asistat ieri la Realitatea TV la cea mai abjectă emisiune din ultimii ani, abjectie cu care Tatulici Mihai ne-a obisnuit inca de pe vremea Caritas-ului. Incă din titlul emisiunii mi-am putut da seama că incepe o mascaradă: "Patrimoniul nimanui"(De ce al nimanui, Tatulici? Romania este nimeni?). Subiect Rosia Montană. Spectatori platiti de Gold Corporation, inclusiv "impletitoarea de ciorapi" din reclama mincinoasă a lui Bogdan Naumovici. Emisiunea s-a voit o oda inchinată proiectului Rosia Montană. Noroc cu atitudinea prof. Ioan Piso, fost director al Muzeului National de Istorie a Transilvaniei, care a demascat fatarnicia celor ce sustin acest proiect, acuzandu-l chiar cu probe(excursia in Noua Zeelanda e evidenta) pe Tatulici ca a fost cumparat. Acesta a părăsit emisiunea cu regretul că a participat la circul mizerabil de la Realitatea TV. A mai luat pozitie un profesor de la Bucuresti al carui nume nu l-am retinut, cu argumente solide impotriva acestui proiect. Ceilalti, cu Tatulici in frunte, au inceput in cor să mănance rahat pe romaneste, au dat-o, vezi Doamne, cu grija fată de OM. Dar cea mai mare dezamagire a acestei emisiuni nu a fost Tatulici, pe care il stim de 17-18 ani un mare iubitor de arginti si un oportunist, ci profesorul Razvan Theodorescu, fostul ministru al Culturii. Desi auzisem că a fost "convins" si el, am refuzat sa cred. Dar prestatia sa de Duminica nu a lasat loc la indoieli. La varsta dansului, ce nevoie avea de argintii murdari ai canadienilor? Sau poate a executat un ordin? Rusine! Din cate am aflat astazi, seara de la Rosia Montana s-a incheiat cu agresarea jurnalistului Sebastian Florian de la Cluj de catre grupul de presiune al RMGC. In ritmul asta, să nu ne mirăm daca vor aparea agresiuni suspecte, comandate sau chiar decese, ca in cazul liderului sindical Săhleanu de la Tepro Iasi, dacă vă mai amintiti.

Oricum, in urma acestei emisiuni dar si in urma atitudinii politicienilor din tara asta in frunte cu Basescu Traian, am realizat ca proiectul Rosia Montana se va face oricum, chiar calcand pe cadavre. Politicienii au fost repede cumparati, toate televiziunile din Romania sunt semnatare ale unui "pact de neagresiune" cu Gold Corporation. Marea majoritate a jurnalistilor, majoritatea profesionistilor din domenii care tin de patrimoniu, istorie, geografie au fost atrasi, probabil prin mijloace materiale, de partea tradariii. Pentru toti acestia nu conteaza secole de istorie, nu conteaza ca patrimoniul Rosiei Montane este al Romaniei, nu al celor 30 de oameni ce participau la emisiunea lui Tatulici. Conteaza doar banii si imbuibarea personala.

Sigur ca noi, cei care mai iubim Romania, nu contam in ecuatia asta decat ca masa electorala. Suntem coplesiti numeric si material de dusmanii acestei tari. Mahatma Gandhi spunea un lucru de care ne-am convins cu totii in viata, ca adevarul se sustine singur. Poate de aceea are proiectul Rosia Montana nevoie de atatia "avocati" si sustinatori, nu?


PS. Necesarul estimat de Independent Mining Consultans din Tucson, autorii unui studiu comandat de Gold Corporation este de:
 -68 de locuri de muncă de conducere (expati si/sau specialisti cu înaltă calificare)
-284 de locuri de muncă mediu calificate in anul al 9-lea
-sub 250 de locuri de muncă mediu calificate in ceilalti ani.
Logic, angajati din Rosia Montana vor fi maxim jumatate din cifrele astea. Merita?

Guvernul Romaniei arunca in strada sute de mii de oameni si i se face mila de 200 de oameni din Rosia Montana? De unde se vede ca totul e o gogoasa uriasa. Faptul ca exploatarea nu a pornit inca sta si in rezistenta catorva cetateni din zona care refuza sa-si vanda pamanturile acestor talhari. Dumnezeu sa fie cu ei!

foto: piticu.ro

Mediafax