sâmbătă, 23 iulie 2011

"Bacaloriat" cu bucluc

Dupa rezultatele slabe de anul acesta la examenul de bacalaureat, multi s-au grabit sa acuze elevii vinovati pentru nestiinta lor. Ba chiar profesorii au declarat ca subiectele sunt foarte accesibile. Elevii au dat vina pe gradul de dificultate al subiectelor.

Dar nu am auzit pe nimeni sa spuna clar si raspicat despre raspunderea profesorilor. Despre competenta si incompetenta lor. Asa-zisele reforme din invatamant facute de toti ministri care s-au perindat pe la conducerea acestui minister au dus la creearea unei clase profesorale "paralela" cu adevarata munca in invatamant, la fel de grabita ca si elevii in a termina orele, indiferent daca a avut loc o asimilare sau nu. Mai nou, un cadru didactic a scris ”bacaloriat” în loc de ”bacalaureat”, ”supravechetor” în loc de ”supraveghetor” și ”sa făcut aceste erori fără intenti”. Iar astfel de intrusi in procesul de invatamant abunda, cu Funeriu in frunte.

Nu am auzit ca acele cadre didactice ale caror elevi au avut rezultate penibile sa fie destituite. Dar nu ar fi trebuit scosi din invatamant cu picioare in fund? Toleranta in acest caz poate fi o greseala. 

PS. Am terminat scoala inainte de '89. Pe vremea aceea profesorii impuneau in primul rand prin tinuta, dar si pregatire. Nu imi amintesc ca vreun profesor sa fi venit la clasa altfel decat in costum sau vreo profesoara in blugi sau mini. Severitatea acestora era dublata de cea a parintilor. Nici un parinte nu obiecta daca eram urecheati sau primeam cate o palma de la un profesor, ba chiar ne certau si ei. Acum nu mai stii care este elev si care profesor dupa cum umbla imbracati. Plus ca profesorii sunt timorati de parintii care isi apara pramatiile si le feresc, nu care cumva sa oboseasca de atata "invatatura", "disciplina" si "respect".

joi, 21 iulie 2011

MAE, o institutie degradata si inutila

Care este rolul MAE? Pot sa afirm fara teama de a gresi ca in acest moment ministerul este condus de diletanti iar politica externa a Romaniei se desfasoara intr-o singura directie, si anume impotriva intereselor Romaniei si a poporului roman.

In timp ce Spania anunta restrictii pe piata muncii pentru cetatenii romani, MAE mananca rahat, mai precis Teodor Baconschi si omologul spaniol, doamna Trinidad Jimenez Garcia-Herrera au agreat crearea unui grup de lucru operational (task force) destinat sa gestioneze toate aspectele care decurg din implementarea deciziei autoritatilor spaniole. Adica o comisie care sa faca ce?

Adica nu tu proteste, nu tu reclamatii la Bruxelles, nu tu respectarea tratatelor. Adica tot ce ni s-a povestit despre libera circulatie, dreptul de munca si de a trai oriunde pe teritoriul uniunii au fost niste minciuni ordinare. Daca Romania inghite mizeria asta, ne vor scuipa si altii in curand. Desi se spune ca toate statele sunt egale in cadrul Uniunii, iata un nou exemplu care demonstreaza ca unii sunt mai "egali" ca altii.

Imnuri si semne

Toata mass-media s-a aratat "profund" indignata de fapta organizatorilor campionatului european de scrima de la Sheffield de a pune vechiul imn al Romaniei in timp ce fetele noastre se aflau pe cea mai inalta pozitie a podiumului. Fetele noastre au coborat de pe podium pana cand organizatorii s-au dezmeticit si au schimbat "Tricolorul" cu "Desteapta-te..".  Titluri ca " Romania a fost umilita", "Gafa nemaipomenita", "Moment penibil" "Patru fete jignite" au umplut ziarele, dar si televiziunile de stiri.

Eu personal nu sunt suparat deloc. Actualul imn este o melodie despre care se spune ca apartinea lui Anton Pann pe versuri de Andrei Muresanu, o melodie care cheama la lupta, la actiune, la conflicte armate, la eliberare. Iar "Trei culori" este tot un cantec patriotic, a lui Ciprian Porumbescu, care ne face sa fim mandri de drapelul nostru drag si stravechi, o retrezire subtila a sentimentului patriotic(facand abstractie de versurile care includ partidul). Dar fac pariu cu d-voastra ca scrimerele noastre habar nu aveau de asta.

Or romanii mileniului trei si-au cam pierdut vocatia de razvratiti, de revolutionari, de "desteptati", de vreme ce nu au fost nici macar in stare sa protesteze la masurile dure si ciudate ale guvernului. Si daca luam in calcul implicarea serviciilor secrete straine("agenturili") in marile miscari din istoria Romaniei, romanii confirma ca mamaliga explodeaza foarte rar si doar ajutata.

PS. Daca Romania si-a pierdut identitatea in hatisurile Uniunii si accepta orice  iar la moda este sa importam toate rahaturile, de la hartie igienica la bani, propun ca noul imn sa fie "Master and Servant"(cine stie, cunoaste).

miercuri, 20 iulie 2011

† Parintele Arsenie Papacioc, un alt inceput

 "Căderea lui Adam ne-a întrerupt relaţia aceasta cu Dumnezeu. A venit Dumnezeu şi ne-a adus mai mult decât a pierdut Adam! Ne-a adus tocmai din nou cunoştinţa că suntem din nou Dumnezeu după har şi că nu există moartea. Pentru că ne zice: „Şi veţi trece de la moarte la viaţă”. Or moartea nu înseamnă o terminare, ci înseamnă un alt început fericit sau nefericit. Că de ce să te temi de moarte, dacă te-ai pregătit de înviere? E o contradicţie, şi omul hotărăşte, în vidul acesta al lucrurilor, nu într-o stare de prezenţă continuă. Nu este greu"

duminică, 17 iulie 2011

S-a deschis sezonul la decoratii

Basescu l-a decorat pe Vladimir Tisminetki, alias Tismaneanu, un nume de trista amintire pentru Romania, cu Ordinul National pentru Merit in grad de Mare Ofiter. Habar nu am daca aceasta decoratie presupune, pe langa tinicheaua din piept, si alte drepturi. O sa ma interesez. Dar, pe langa numele celui decorat, m-a mai frapat ceva. Aceasta decorare se face la propunerea Institutului Cultural Roman, acelasi institut care promova satanismul,  sexualitatea deformata, blasfemia, sub conducerea lui Horia Roman Patapievici, in cadrul unor expozitii desantate si desfranate.

In motivarea deciziei ciudate scrie asa: "in semn de apreciere deosebita a prestigioasei activitati profesionale, pentru eforturile sustinute in promovarea democratiei din Romania". Poate imi spune si mie cineva cum a contribuit acest individ la promovarea democratiei, ca eu nu am auzit asa ceva. Cat despre asa-zisa condamnare a comunismului, a fost doar un circ si un rateu prezidential, care nu a starnit nici cel mai mic interes.

Vladimir Tismaneanu ramane un profitor ordinar al sistemului comunist dar si al acestor vremuri tulburi, un om care s-a dezis de tatal sau, caracterizandu-l drept „un leninist fanatic şi dur”, desi datorita acestuia a avut o viata lipsita de griji, a vazut occidentul si a putut ramane acolo. Deocamdata sta bine platit pe banii tarii fara sa produca nimic, sub aripa lui Basescu. In definitiv, cine se aseamana se aduna.

Mediafax