sâmbătă, 22 mai 2010

George Bacovia - Trec zile


Curg zilele spre cimitir
Trist, una câte una,
Şi destrămând al vieţii fir
Se duc pe totdeauna.

Şi-acolo, încet, molcomitor,
Se-adună în suspine -
Cu-un dor de "mâine" sora lor,
Cu-un dor de mine.

vineri, 21 mai 2010

Sfintii imparati Constantin si Elena


Faptele imparatului Constantin il fac una din marile figuri ale crestinismului, al dreptei credinte. A devenit imparat al intregului Imperiu Roman dupa invingerea lui Maxentiu si a lui Liciniu.
-In ziua premergatoare luptei cu Maxentiu, in anul 312, Constantin a vazut pe cer o cruce luminoasa si o inscriptie: In Hoc Signum Vinces (prin acest semn vei birui). Imparatul va insemna toate steagurile armatei sale cu semnul sfintei cruci si va intra biruitor in Roma.
-Prin Edictul de la Milano (313) a acordat libertatea de cult a crestinismului.
-A convocat primul Sinod ecumenic la Niceea (325), unde dupa lungi dezbateri, invatatura lui Arie a fost condamnata si s-a adoptat formula ca Fiul lui Dumnezeu este de o fiinta cu Tatal si deci, din veci cu El. La sinod au fost alcatuite si primele 7 articole ale Simbolului de credinta (Crezul), a fost fixata data Pastilor (prima duminica dupa luna plina, dupa echinoctiul de primavara) si s-au dat 20 de canoane referitoare la disciplina bisericeasca.
-Sfantul Constantin cel Mare a fost botezat pe patul de moarte de catre episcopul Eusebiu de Cezareea.

La randul ei, Imparateasa Elena a reusit sa descopere pe dealul Golgotei crucea pe care a fost rastignit Hristos. A zidit Biserica Sfantului Mormant, Biserica din Bethleem, pe cea din Nazaret si multe alte sfinte locasuri.

La multi ani tuturor celor care poarta numele acestea!

O zi in Belgrad






Am avut o zi placuta in capitala Serbiei, umbrita doar de nori si cativa stropi de ploaie. Asta nu ne-a impiedicat sa revizitam inima Belgradului, frumos si curat ca intotdeauna. Va arat doar cateva fotografii, urmand ca la o data ulterioara sa va dezvalui mai mult din frumusetile Serbiei:
-Catedrala Ortodoxa Sf. Sava, cea mai mare biserica Ortodoxa din lume
-Artisti exprimandu-se liber in centrul orasului, fara sa aiba surpriza de a vedea mutra tampa a vreunui gardian public, asa cum ne-au obisnuit in orasele Romaniei
-Reclama simpla a restaurantului Cucina, loc unde am servit masa si unde am avut placuta surpriza sa fim vecini cu Dragan Geaici, legenda vie a nationalei de fotbal a Iugoslaviei si a echipei Steaua Rosie Belgrad. Restaurantul e incredibil. Nu treceti fara sa intrati!

miercuri, 19 mai 2010

O ultima mare pacaleala


Circula in media zvonul ca Lucian Bute ar pierde centura din cauza prim-ministrului Boc, care nu ar aloca 4 milioane de euro pentru organizarea unui meci pe 24 Iulie cu americanul Jesse Brinkley. Probabil ca Boc a aruncat, intr-adevar, vorba ca ar pune umarul, dar astfel de lucruri se fac organizat si din timp, nu doar pe baza unor afirmatii si scalambaieli electorale. E stupid sa-l acuzam pe Boc de asa ceva.

Hai sa nu ne mai ascundem dupa degete si sa aratam adevaratul vinovat! Cine altul decat caricatura boxului romanesc, omul dovedit corupt de AIBA, pedepsit cu o suspendare de 11 ani(dupa ce in prealabil fusese suspendat trei ani si jumatate de catre Comisia de Disciplina a Federatiei Internationale de Box pentru tentativa de corupere a arbitrilor la Olimpiada de la Beijing) si din cauza caruia si FRB a fost amendata cu 15000 de euro, o suspendare de o luna si interdictia de a mai organiza competitii sub egida AIBA pana cand isi va lua angajamentul ca va respecta Regulamentul tehnic si competitional?

Se numeste Rudel Obreja. Datorita faptelor sale si a legaturilor sale cu lumea interlopa, nimeni nu doreste sa-si asocieze numele cu el. Tot ce a atins s-a transformat in praf. Organizarea meciului lui Bute, a fost o incercare de reabilitare in fata iubitorilor de box din Romania, pe banii statului, si nu i-a mers. O ultima mare pacaleala. E regretabil ca Bute si stafful lui s-au lasat inselati in halul asta. S-ar putea sa plateasca un pret nedrept.

marți, 18 mai 2010

Ajutor sau bani de "figuri"?


Cand in familia noastra s-au nascut doi copii, nu se dadeau 8 milioane sa stai la barfa, sa fumezi, sa bei cafele si sa plangi ca nu-ti ajung banii! Se dadeau niste sume ridicole. Nu puteai sa stai acasa doi ani si sa fii platit ca un salariat fruntas. Nu existau pampersi, si ne-am facut scutece de panza pe care sotia le spala zilnic fara sa se planga. Lapte praf era Milupa care se gasea cand cum si pe care majoritatea il plateam. Credeam ca o familie cand hotaraste ca vrea copii, stie la ce se inhama si isi asuma anumite sacrificii. Dar acum multi s-au trezit ca le e greu. Pretentiile unora frizeaza absurdul. Sa nu se inteleaga ca nu e necesar un ajutor pentru aceste mame. Dar ajutor, si nu bani de lafaiala si tigari!

PS. Sunt prieten cu o familie care are 13 copii si niciodata nu i-am auzit sa se planga sau sa ceara. Muncesc si nu uita sa multumeasca lui Dumnezeu pentru tot.

duminică, 16 mai 2010

Duminica Sfinţilor Părinţi de la Sinodul I Ecumenic


Iubiţi credincioşi,

Astăzi este Duminica Sfinţilor Părinţi de la Sinodul I Ecumenic, care au apărat dreapta credinţă, au dat anatema pe eretici şi au formulat Crezul ortodox. Să rămînem credincioşi Evangheliei lui Hristos şi Bisericii Ortodoxe, ai cărei fii sîntem. Ea ne-a născut prin baia Botezului, ea ne-a crescut şi învăţat calea mîntuirii. Să cinstim Biserica Ortodoxă care ne-a născut. Să cinstim pe toţi sfinţii şi icoanele lor ca cei ce sînt “prietenii Domnului” şi se roagă pentru noi la cer. Să trăim în dragoste unii cu alţii, singura cale care mai poate salva lumea de la pierzare. Să creştem copiii în iubire de Dumnezeu, că de ei depinde cel mai mult mîntuirea noastră şi să păstrăm cu sfinţenie dreapta credinţă ortodoxă, fără de care nu ne putem mîntui oricîte fapte bune am avea.

Închei cu o scurtă istorioară.

Un părinte cu viaţă sfîntă a intrat noaptea să se roage în biserică şi prin minune dumnezeiască a văzut altarul deschis, iar lîngă sfînta masă şedea un prunc luminat cu cămaşa ruptă. Şi l-a întrebat cuviosul: “Copile, cine eşti tu?” Iar el a răspuns: “Eu sînt Hristos, Mîntuitorul lumii!” “Dar cine ţi-a rupt cămaşa?” întreabă sihastrul. Iar Domnul i-a răspuns: “Mi-a rupt-o Arie, ereticul!” şi S-a făcut nevăzut.

Oricine propovăduieşte altă Evanghelie decît cea vestită de Hristos, de Apostoli şi de Biserică, sfîşie cămaşa Domnului şi-şi agoniseşte osîndă veşnică, fără iertare. Să cădem deci în genunchi şi să slăvim cu evlavie şi dreaptă credinţă pe Tatăl, pe Fiul şi pe Sfîntul Duh, Treimea cea de o fiinţă şi nedespărţită. Amin.

Hristos a înviat!

Pr. Ilie Cleopa

Mediafax