sâmbătă, 23 iulie 2011

"Bacaloriat" cu bucluc

Dupa rezultatele slabe de anul acesta la examenul de bacalaureat, multi s-au grabit sa acuze elevii vinovati pentru nestiinta lor. Ba chiar profesorii au declarat ca subiectele sunt foarte accesibile. Elevii au dat vina pe gradul de dificultate al subiectelor.

Dar nu am auzit pe nimeni sa spuna clar si raspicat despre raspunderea profesorilor. Despre competenta si incompetenta lor. Asa-zisele reforme din invatamant facute de toti ministri care s-au perindat pe la conducerea acestui minister au dus la creearea unei clase profesorale "paralela" cu adevarata munca in invatamant, la fel de grabita ca si elevii in a termina orele, indiferent daca a avut loc o asimilare sau nu. Mai nou, un cadru didactic a scris ”bacaloriat” în loc de ”bacalaureat”, ”supravechetor” în loc de ”supraveghetor” și ”sa făcut aceste erori fără intenti”. Iar astfel de intrusi in procesul de invatamant abunda, cu Funeriu in frunte.

Nu am auzit ca acele cadre didactice ale caror elevi au avut rezultate penibile sa fie destituite. Dar nu ar fi trebuit scosi din invatamant cu picioare in fund? Toleranta in acest caz poate fi o greseala. 

PS. Am terminat scoala inainte de '89. Pe vremea aceea profesorii impuneau in primul rand prin tinuta, dar si pregatire. Nu imi amintesc ca vreun profesor sa fi venit la clasa altfel decat in costum sau vreo profesoara in blugi sau mini. Severitatea acestora era dublata de cea a parintilor. Nici un parinte nu obiecta daca eram urecheati sau primeam cate o palma de la un profesor, ba chiar ne certau si ei. Acum nu mai stii care este elev si care profesor dupa cum umbla imbracati. Plus ca profesorii sunt timorati de parintii care isi apara pramatiile si le feresc, nu care cumva sa oboseasca de atata "invatatura", "disciplina" si "respect".

3 comentarii:

Anonim spunea...

Invatamantul romanesc a fost parazitat de neprofesionisti in proportie de 40%.

Au aparut fel de fel de "universitati" ciudate care fabrica diplome pentru nesimtiti.

Apoi acesti neprofesionisti devin masa de manevra pentru directori de scoli si inspectorate care fac bani de pe urma suplinitorilor.

Posturile vacante pentru titulari nu sunt scoase. Ele sunt pastrate pentru suplinitorii de la "spiru haret & Co'" care marca banu' pentru un post de "profesor".

Restul de 60% sunt profesori valorosi si nu e bine sa anatemizam intreaga breasla din cauza unor intrusi care nu au nici o treaba cu meseria de profesor.

Tot raul pleaca de la guvern care:

-a dat mana libera universitatilor care fabrica diplome contra cost.
-Isi bate joc de profesorii adevarati prin examenele de titularizare.
-a transformat scolile de arte si meserii si scolile profesionale in licee. De aici si esecurile de la bacalaureat.
-a scos uniformele scolare
-a reformat sistemul pana l-a distrus aproape.

Cosmin S.

Ion de la Chiuiesti spunea...

Corect d-le Cosmin, dar eu ma refeream strict la acei profesori ai caror elevi nu au promovat niciunul BAC-ul, nicidecum la toata breasla.

Anonim spunea...

Frunoase si corecte aprecieri domnule Ion.In Frankfurt soala romaneasca de medicina -dinainte de 2000 este foarte apreciata sint 12 medici romani EXTREM de apreciati.Iar o tara de prosti ( scuzati expresia , ma refer la cuvintul tara unde oamenii ies prosti din scoala) poate fi usor de controlat de oricine din afara sau din tara.Cand vad cu cta rationament orice-repet orice- neamt stie ca americanii cauta numai petrol in libia iar noi inca visam la "democratii" originare si vorbe frumoase,cred ca trenul asta l-am pierdut deja. Dar urmatoru???

Mediafax