miercuri, 29 octombrie 2008

CRIZA ALIMENTARA .


In continuitate sau in paralel sunt dirijate alte fenomene cu caracter global de sumbru augur. Criza alimentara despre care auzim tot mai multe reportaje in media nu este doar rezultanta conjuncturii comertului international cu produse agricole sau consecinta a perturbarilor climatice din anul precedent. Cresterea dramatica a preturilor la produsele alimentare nu poate fi explicata prin actiunea normala a mecanismelor de piata sau a factorilor de mediu. Ea se inscrie in agenda de lucru a fortelor mondiale care doresc inrobirea si supunerea populatiei prin orice metoda : conflict militar, conflict cultural, sau constrangere economica. Sa vedem cum au fost corelate mai multe actiuni care au adus populatia a 35 (conform datelor de ultima ora) de state la o stare de foamete generalizata.
-
1. Restructurarile agricole. Subventionarea agriculturii multor state cu economie de tranzitie, subdezvoltate sau pe cale de dezvoltare de catre organismele creditoare internationale (FMI si Banca Mondiala), s-a facut cu impunerea unor restrictii si a unor reforme structurale in agricultura. Producatorilor agricole li s-au interzis indeletnicirile seculare, de cultivare a cerealelor si a altor culturi agricole traditionale si reorientarea spre un sector nou pentru ei. Se miza pe finantarea unor activitati non-concurentiale pentru alti producatori favorizati de aceste institutii, dar si pregatirea unor potentiale piete de desfacere (a vedea restrictiile impuse de UE la produsele agricole romanesti, falimentul pe care il dau producatorii agricoli romani care nu rezista financiar la toate formalitatile si procedurile de standardizare impuse de Bruxelles, cedand intr-un final in fata marilor lanturi de distributie occidentale). Este un lucru stiu faptul ca indicatiile FMI-ului sunt destructive pentru orice economie. Tarile care au reusit sa se elibereze de sub jugul Fondului, astazi sunt prospere si infloritoare, cele care n-au facut-o, platesc factura grea a sclaviei economice.

2. Razboiul anglo-saxon in Irak si ostentativul lor suport a Israelului contra statelor arabe, inclusiv OPEC a dus la cresterea preturilor la produsele petroliere. Aceasta a determinat o crestere a costurilor lucrarilor agricole, a preturilor la fertilizanti, pesticide si ierbicide (derivate din petrol), iar in final o crestere a pretului produselor alimentare. In anul curent, in tarile sarace, aceste preturi au crescut cu 45%!!!!! Iar pana la finele anului se estimeaza o crestere pana la 56% !

3. Deturnarea terenurilor arabile pentru producerea biocarburantilor utilizati in Occident, SUA si Brazilia (Amazonia risca sa fie starpita pentru a fi fondate in loc plantatii pentru producerea bio-etanolului; daunele ar fi uriase pentru ca am ramane fara "Plamanii Planetei"). Cu o rentabilitate relativ scazuta, producerea biocarburantilor se axeaza pe principiul agriculturii de tip extensiv, necesitand terenuri imense, avandu-se in vedere consumul gigantic de combustibili in tarile mentionate. Aceasta face sa creasca preturile terenurilor agricole, cu consecinte si de aceasta data asupra pretului produselor agricole destinate alimentatiei. Cat de straniu n-ar parea, dar noul Presedinte al FMI, Dominique Strauss-Kahn, mentiona in acest sens, cu scurt timp in urma ca "Ar trebui sa punem mai mult pe masa si mai putin buzunar!".

4. Specula. Recent, unele state au manifestat tendinte monopoliste vizavi de influentarea si instrumentalizarea crizei alimentare in scopul dictarii preturilor la produsele alimentare. State sud-est asiatice cum ar fi Thailanda, au lansat initiativa speculatoare de a crea carteluri de comun acord cu alti mari producatori de orez (si alte cereale) si fixarea amorala a unor preturi rigide a acestor produse, sfidand orice mecanism de ajustare autonoma a preturilor.

In final, poate fi mentionata si emergenta unor state terte, cu o economie in plina expansiune, cu un consum alimentar mereu in crestere, consum care in acest context de augmentare a nivelului de trai prefera produsele carnate si lactate, pentru a caror obtinere sunt alocate cantitati foarte mari de cereale si alte nutreturi animale, concurand iarasi cu hrana vegetala destinata nutritiei umane.
-
Nici unul din fenomenele majore care se intampla in jurul nostru, in special cele de ordin economic, nu apar la intamplare. Orice incident de proportii este conceput din timp, sunt pregatite toate scenariile plauzibile, sunt elaborate in laborator si ulterior vehiculate diferite diversiuni destinate sa distraga atentia de la adevaratele cauze si adevarata natura a originii celor intamplate. Criza financiara mondiala, a carei locomotiva este economia americana in recesiune, a avut si continua sa aiba efecte devastatoare si asupra altor economii ale lumii, iar in tandem cu colapsul circuitului normal al produselor alimentare constituie o sfidare majora a felului in care este alcatuita lumea secolului XXI. Ttousi, o padure care arde in integralitatea sa, printr-un miracol al naturii renaste cu o vigoare mai mare si reuseste mereu sa compenseze si sa intreaca performantele precedente. Sa speram ca analogia e valabila si aici.

Niciun comentariu:

Mediafax