marți, 24 februarie 2009

"Chestiunea tiganeasca"

Problemele minoritatii rome din estul Europei au fost remarcate aproape imediat dupa caderea comunismului.Extinderea UE a facut ca problemele lor sa devina probleme comunitare. Din ce in ce mai multe fon­duri au inceput sa fie directionate catre ong-urile care se ocupa cu imbunatatirea situatiei romilor. Conform lui Valeriu Nicolae, presedinte al "Policy Center for Roma and Minorities", "in general, fondurile care au fost acordate pentru romi sunt undeva mult sub cat se cheltuieste pe cap de vaca in UE. Deci se cheltuiesc pe zi mai mult pentru o vaca decat pentru un rom pe un an, cam asta este nivelul de fonduri. Oricum, sumele, cand le auzi asa, au fost destul de mari, totusi au fost folosite foarte prost". "Esecul pe care il vedem acum nu este numai al Romaniei sau Italiei, este si al Uniunii Europene, care a reusit sa chel­tuiasca 300 de milioane pentru romi in ultimii ani, fara sa aiba nici un fel de strategie", a adaugat acesta. Facand referire la situatia din Italia, Valeriu Nicolae a declarat ca "italienii se folosesc de romi pentru a castiga voturi, si nu fac ceva ca sa remedieze pro­blema... Pentru politicianul ita­lian este convenabil sa aiba o problema de felul acesta, pentru ca nu mai trebuie sa se uite la coruptia fantastica din interiorul Guvernului italian".sursa: ziua.ro

Nu putem decat sa ne bucuram ca Europa preia o parte din problemele Romaniei privitoare la infractionalitate si la integrare a tiganilor. La mai mare!

3 comentarii:

Ruxandra-Georgeta Lungu spunea...

Chiar daca se dadeau fonduri mai mari pentru romi, tot se gaseau unii sa le praduiasca.

Ion de la Chiuiesti spunea...

Si inca se mai si dadeau mari iubitori de ..tigani.

anca spunea...

nici cu un vagon de bani nu se rezolva problema tiganeasca!cu foarte mici exceptii, acestia nu pot fi adusi pe drumul bun! asta e parerea mea,nu o sa ma convinga nimeni de contrariul!

Mediafax