marți, 21 iulie 2009

Cui ii pasa de CEDO?


O avalansa de dosare privitoare la cauze de incalcare a dreptului de proprietate in Romania tind sa se prabuseasca peste Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) instanta care risca sa se blocheze daca numarul de cereri de revendicare continua. Practic, statul roman a gasit solutia si anume blocarea CEDO sub gretatea muntelui de dosare. Specialistii in domeniu continua sa faca recomandari statului sa emita ipoteze de corelare legislativa si alte solutii miraculoase. Daca privim legislatia actuala, intelegem cat de ingradit este dreptul de a revendica bunul deposedat si chiar acela de a petitiona, garantat de constitutie.

In ciuda emiterii de catre CEDO a unui numar mare de decizii care condamna statul roman, legislatia nu a tinut cont de CEDO, CA SI CUM NU AR EXISTA si mai mult, a urmat un curs opus si anume de interzicere a retrocedarii. Aparent pare absurd, dar este practic pentru clasa conducatoare. Ultima scuza oficiala este citarea unei decizii CEDO din anii 60 prin care se ingradeste accesul la justitie. In fapt vechiul slogan "ia vezi cine ne face morala!" este reluat si arata cu degetul spre CEDO. Omul simplu din Romania vede cum a ramas singur cu visele de libertate democratie si stat de drept.

Cercuri din Bucuresti mizeaza pe dorinta a primului-ministru de a indrepta legislatia din dorinta de a nu se face tara de ris. Aceste cercuri sunt la fel de bine informate ca cei care in anii 45-49 credeau la o debarcare anglo-americana in Balcanii de nord. Dezamagirea lasa locul sperantelor nejustificate iar romanul se agata de orice veste care ar parea pozitiva.

Realitatea este ca CEDO si Europa merg intr-o directie, iar Bucurestiul in cea opusa. De 20 de ani asteptam CEDO. Daca venea pe jos ar fi ajuns pina acum.

Sursa: www.romanialibera.com

Niciun comentariu:

Mediafax