joi, 30 iulie 2009

Doi patriarhi si ale lor imagini


Patriarhul Daniel este "imaginea" Audi in Romania. Audi A8, simbol al sigurantei, al bunastarii materiale, al luxului, al opulentei.

In comparatie, "Patriarhul Pavle al Serbiei, după cum este cunoscut, a continuat să trăiască la fel şi după ce s-a mutat la Belgrad. Belgrădenii îl întâlnesc adesea pe stradă, în tramvai, în autobuz... Astfel, odată, pe când mergea singur, suind trotuarul străzii Regele Petru I, în care se afla sediul Patriarhiei, îl ajunse, cu un Mercedes ultimul răcnet, unul din preoţii cunoscuţi ai unei parohii arhicunoscute din Belgrad. A oprit automobilul şi a ieşit:
- Sfinţia Voastră, permiteţi-mi să vă conduc! Spuneţi numai încotro... Patriarhul a intrat în automobil, şi îndată ce s-au pus în mişcare, a întrebat:
- Spuneţi, părinte, al cui este automobilul acesta?
- Al meu, Sfinţia Voastră!
- Opriţi! - porunci Patriarhul, a ieşit, şi-a făcut semnul Crucii şi a zis preotului:
- Dumnezeu să vă aibă în pază!

Fusese şedinţa Sfântului Mare Sinod al Bisericii Ortodoxe Sârbe. Sfinţia Sa se îndrepta, precum îi este obiceiul, la slujba de vecernie de la Catedrală. Când ieşi din Palatul Patriarhiei, zări parcate o mulţime de automobile mari, negre. Întrebă:
- Ale cui să fie atâtea automobile luxoase?
- Ale episcopilor noştri, Sfinţia Voastră! Au venit cu ele la şedinţa Sinodului -răspunse preotul care-l însoţea.
- O, vedea-i-ar Dumnezeu, cu ce ar fi mers dacă nu ar fi depus votul sărăciei?!"

10 comentarii:

anca spunea...

hmm,ce intelegem noi din articolul asta?
banul e stapinul tuturor(chiar daca e ochiul dracului! sfiintia sa nu cred ca stie acest lucru :)))

Ion de la Chiuiesti spunea...

Anca, fiecare intelege ce vrea!

PS. Nu toti sunt iubitori de arginti!

anca spunea...

Ioane,am mai avut discutia asta! am zis-o si atunci,iti respect parerea chiar daca nu coincide cu a mea! sa stii ca nu e vorba doar despre ortodocsi,sa vezi lacomie la neoprotestanti,sa vezi afisare opulenta de trente,masini,si toate cele cind se duc la biserica!
crezi ca pastorul lor e mai breaz decit un popa ortodox sau catolic?

strongvaleriana spunea...

eu aici vad doar extremele !

Ion de la Chiuiesti spunea...

Si eu!

Jenika spunea...

Da , dar marea majoritate sunt iubitori de arginit!!!
Cam 99,99 %!!!

andreiraduM spunea...

Bun gasit, tuturor!

Am gasit pe toti cei dragi
:)
Preafericitul patriarh nu este preafericit degeaba, nu?

Anca, "Sfintiei Sale" nu i-a ajuns la ureche vorba cu "banul si ochiul", probabil din pricina spp-istilor ce fac control pana la sange...
:))

Ion, nu toti sunt iubitori de arginti, doar 95% dintre ei. Ceilalti sunt considerati de breasla "rataciti"!
Eu am intelesc ca Biserica in acest secol nu mai are nicio legatura cu sfintenia, religia, ci cu marketingul - afacere (si politica, si financiara, si dogmatica).

O seara faina, tuturor!

anca spunea...

ferice de voi,atunci!
doar extremista nu ma facuse nimeni,pina acum :))

Jenika spunea...

Am trecut si eu pe acolo sa imi spun parere…insa din pacate se pare ca parerea mea “asteapta sa fie aprobata de detinatorul blogului”…adica de unde am inteles ca daca vreau sa spun ce gandesc la varsta si cele 100 de kile ale mele trebuie neaparat s ama aprobe cineva???!!!
Cat despre Ali Baba…da!!! Asta cred eu despre o biserica care propavaduiste intrajutaorarea crestineasca , ajutorarea apropelui , iubirea de credinta si cumpatarea…..
Cum altfel sa cred cand tot ceea ce vad si simt e doar o casa goala a spiritului???
Preoti care alearga pe la nunti si la botezuri cu sutanele ridicate si nu incep slujbele decat dupa ce incaseaza taxele de credinta , preoti care primesc salariu din banii publici , preoti cu averi si bogatii ce intreg cu mult limita si bunul simt. Poate ca patriarhul Daniel a acceptat aceasta limuzina si opulenta ei , tocmai pentru a arata mirenilor ca nu aproba luxul, sau poate a facut asta pentru a plimba si a duce ajutoare la sarmanii care nu au unde sa doarma si ce sa manance….
De fapt ce reprezinta ei??? De ce suntem noi obligati sa acceptam asta??? Cine imi poate impune sa iubesc o credinta reprezentata de falsi farisei??? Eu cred ca defapt adevarata biserica se afla in sufletele si in mintile fiecaruia dintre noi , cred ca fiecare are dreptul sa creada sau nu , cred ca religia nu poate si nu are dreptul sa fie obligatorie pentru nimeni , indiferent ca vine vorba de taxe si impozite , sau doar cand vine vorba de lectii in scolile publice , cred ca cine vrea sa creada si sa fie un credincios habotnic nu are decat sa o faca in casa lui sau in biserica unde el vrea sa faca asta , insa nu are voie sa ma deranjeze pe mine. Mai cred ca cei ce au mancat un mare cacat istoric prin prigonirea unor clerici apartinand unor alte religii decat cea sustinuta de niste ocupanti rosii si vremelnici , cei care au luat parte la distrugerea si eliminarea de pe fata pamantului a unor monumente istorice si de cult , in numele noiii religii , ar trebui sa fie lapidati in piata publica de toti cei care au murit in ocnele si puscariile comuniste. Asta cred si pentru asta te asigur nu am nevoie de acceptul cuiva si nici macar de iertarea lor. Prefer sa fiu asa cum sunt si sa nu las capul in pamant asa cum ar trebui sa o faca acuma un patriarh care nu reprezinta pentru mine decat un mare ahtiat al luxului , un mare pacatos ce sa vestit in blana de miel spre ajungerea in Imparatia Cerului.

anca spunea...

anonim pamintean+jenika ,ma bucur sa vad ca si altii gindesc ca mine! aferim!

Mediafax