Datoria externă a României a ajuns la circa 70 miliarde euro pe termen lung. De două zeci de ani, toate guvernele noastre, indiferent că s-au numit Ciorbea, Roman, Isărescu, Năstase, Tăriceanu sau Boc, s-au împrumutat în nesimtire pe spatele românilor. Fiecare român este dator băncilor si fondurilor străine cu circa 4.500 euro. Scadenta acestor datorii si dobânzi o vor plăti odată si odată românii, nu politicienii. Ce concluzie pot trage de aici: că de douăzeci de ani guvernantii nostri s-au împrumutat pentru îmbogătirea personală, consum si costuri sociale. Banii împrumutati nu au fost directionati spre infrastructură, investitii, autostrăzi, ci spre cheltuieli curente pentru a da un sentiment fals românului că trăieste mai bine. De fapt, românul a primit, ca un asistat, bani de la guvern via bănci străine, iar economia noastră s-a umflat si a “duduit” pe datorie. Criza mondială a dovedit cât de slabă si necompetitivă este economia de piată construită pe împrumuturi si importuri de către inconstientii politicieni români, indiferent de culoarea politică. Nu avem autostrăzi, nici industrie natională si nici agricultură pentru a produce si exporta în vederea echilibrării balantei de plăti si a stingerii datoriilor. Suntem o tară datoare vândută, în care românii trebuie să suporte noi “curbe de sacrificii”, într-o sărăcie perpetuă. Doar nu politicienii plătesc aceste datorii. Ei sunt preocupati să-si umfle conturile în Brazilia sau prin insule exotice si să cheltuiasă pe “perdele” electorale si contracte de publicitate dubioase, prin care se scurg bani pentru partide, care au devenit oficine de spălat banii negrii din tară.
În 1989, dictatorul N. Ceausescu ne-a sacrificat cu salam de soia si ne-a facilitat cozi pentru tacâmuri si lapte, dar tara nu avea datorii, ci un excendent la Banca Natională de 2 miliarde de dolari. Ca infrastructură se construia atunci în cinci ani, ce nu au reusit guvernele post-decembriste în 20 de ani. Si cu toate acestea, Ceausescu a fost împuscat ca un câine pentru subminarea economiei nationale. Spuneti voi cum trebuie să plătească guvernantii post-decembristi, că au lăsat o tară datoare vândută, fără economie de piată natională fiabilă si pe români datori si fără sperantă?
Ionut Tene - Napocanews
5 comentarii:
corect domnule Ion avetzi dreptate dar... poporul trebuie sa nu se trezeasca odata la 50 de ani.Clasa politica romaneasca mi se pare ca un circ vazuta din strainatate.Ir poprul nu mai are voie sa se lase corupt de o indexare de pensie sau niste baloane colorate.In timpul asta Romania incepe sa semene cu modele precum Kuala Lumpur sau Manila, cu sedii luxoase in centru si imense slums la margine.Sper sa nu mergem in acea directie.Iar aici comentariul germanului de rand " ce bun e doctoru sau infomaticianu ala din Romania" e inlocuit cu " am vazut tigani din Romania"
Extrem de veridic articolul, din nefericire insa fara vreun efect palpabil asupra "decidentilor", ci doar asupra romanului de rand.
In ceea ce priveste Kuala Lumpur si a ei tara, Malaysia, comparatia nu este prea departe de adevar, insa sa nu uitam ca Malaysia este un stat 1) format relativ recent spre deosebire de Romania si 2) care depune eforturi reale (verificabile in statistici) spre a atinge statutul de tara dezvoltata pana in 2020 (a se vedea reactia la socurile financiare asiatice din anii 90).
Ce isi propune in schimb Romania prin guvernantii ei? Sa se mai imprumute putin, sa indobitoceasca tot mai mult norodul ca sa-i mai arda de-un impozit si sa cumpere cat mai multe scene pe plaja si perdele de 75 de mii de euro.
Normal ca nu poata sa aiba nici un efect asupra guvernantilor, ca doar ii doare-n kur de toata lumea. Poate doar in fata legii martiale ar tremura, dar si aia, nu are cine s-o proclame!
Sa plătească cu închisoarea pe viaţă!
Dramo, esti indulgenta azi!
Trimiteți un comentariu