vineri, 9 octombrie 2009

Un Nobel ce nu inseamna nimic?


"Cum sa insemne premiul Hertei Muller ceva pentru Romania? Ea nu a spus ca este scriitoare romana, ci banateana. Mai mult, ea nu a fost in exil, ci in recuperare", spune, pe un ton raspicat, scriitorul Paul Goma, unul dintre autorii romani exilati de comunism.

"Ca neamt, Herta Muller a fost recuperata de Germania. Am auzit-o laudandu-se ca in curand are sa scrie o carte despre suferintele mamei ei din lagarele rusesti. Si, va intreb, a scris-o?", adauga Paul Goma, intr-o scurta declaratie pentru NewsIn, aratandu-se surprins, dar si indignat ca scriitoarea laureata cu Nobel este considerata a fi "de origine romana".

In ceea ce priveste legatura Hertei Muller cu Romania, despre care scrie neobosit, denuntand ororile din comunism, Goma spune raspicat ca nu a citit nicio carte de-a autoarei si ca in niciun caz nu vede legatura dintre aceasta si tara in care a trait pana in 1987. Sursa: ziare.com

8 comentarii:

anca spunea...

asa,nu are dreptate Goma? ba are!atita isterie a fost,mai ales la rtv,personaje care pina mai ieri erau in conflict cu ea,acum,brusc,subit si dintr-o data ,s-au trezit s-o elogieze! jenant! oricum,doamna merita felicitata chiar daca e si nitica politica in decernarea acestor premii!

anca spunea...

ps. nu mi-a aparut "amprenta" vizuala! hahaha! nu de alta da' sa stii ca eu sint!

dramoleta spunea...

Scurt si cuprinzator. Goma a spus tot ce era de spus in cateva cuvinte.

Ce regrete azi, pe toti elitosii, ca nu au citit-o pe Herta! Vai, vai, vai! Ce sa ma mai fac?

Combinatia mortala la romani:snobism si prostie multa de tot...

Ion de la Chiuiesti spunea...

Goma spune toate astea cu amaraciunea adevaratului exilat. Pe langa ca a fost exilat de romanii sai, este si podepsit de evreii care nu-l iarta niciodata ca a spus adevarul despre atrocitatile comise de ei impotriva populatiei romane in timpul razboiului. El este dizident adevarat, nu Muller. El are o opera adevarata, Muller ceva mai putin. Dar asta e politica!

mirko spunea...

ioane, io n-am citit-o si nici nu cred c-o sa ma apuc, deh batrinetile, da' brava ei!politica acordarii acestui premiu sta in domiciliul actual al ei, ca daca era in romania raminea o biata traducatoare

Ion de la Chiuiesti spunea...

De-abia acum va incepe lumea sa citeasca din scrierile ei de muncitoare la IA Timisoara.

Anonim spunea...

lasand la o parte viziunea doamnei Mueller( parerea mea este ca desigur Securitatea a avut acei ofiteri patrioti dar si multi pre "entuziasti") dansa inca nu a solicitat in Romania spre deosebire de multi alti anticomunisti functii(Patapievici et co)Ba chiar mai mult dansa si-a spus parerea si visavis de echipa Inst Cult.Roman.Putea sa fie si altcineva laureat dar s-a nimerit sa fie ea.Macar pentru vizitatorii pe care satul banatean unde ea s-a nascut si care vor aduce valuta(zona e extrem de saraca) tot a facut oricum mai mult ca Basescu et co.Si barem ea nu cere nimic.
Gelu Ciorba
Bistritza-Nasaud

Ion de la Chiuiesti spunea...

D-le Gelu, ce a facut doamna Muller nu a facut pentru Romania sau pentru mine. A facut pentru ea! Mai mult, pe baza povestilor ei despre Romania si a asa-zisei sale disidente, a castigat Nobelul, desi nu a citit-o nimeni!

Mediafax