marți, 10 noiembrie 2009

Lumea este dezamăgită de capitalism la 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului

Dezamăgirea faţă de capitalism este aproape generală in lume, la 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului, ce a simbolizat prăbuşirea comunismului in Europa de Est, potrivit unui sondaj pentru BBC World Service publicat luni, relatează AFP, citată de NewsIn. Doar 11% dintre respondenţii din cele 27 de ţări consideră că economia capitalistă funcţionează corect. Pentru 51% dintre ei, o reformă şi o mai mare regularizare sunt necesare pentru corectarea problemelor sistemului.Doar in două ţări – SUA (25%) şi Pakistan (21%) – mai mult de 20% cred că sistemul capitalist funcţionează bine in forma sa actuală.Sondajul, realizat intre 19 iunie şi 13 octombrie pe un eşantion de 29.033 persoane, este publicat la exact 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului şi pe fundalul unei crize financiare şi economice de proporţii.

“Se pare că prăbuşirea Zidului in 1989 nu a fost o victoria zdrobitoare a capitalismului pieţei libere, contrar aparenţelor de atunci, mai ales după evenimentele din ultimele 12 luni”, a comentat Doug Miller, preşedintele institutului GlobeScan care a realizat sondajul.De abia jumătate dintre respondenţi apără căderea URSS, in timp ce 22% spun că acest eveniment a fost “un lucru negativ”, iar 24% nu se pronunţă.

Americanii (81%) sunt cei mai favorabili, in faţa polonezilor (80%), germanilor (79%), britanicilor (76%) şi francezilor (74%).In Est, cehii sunt mai puţin afirmativi (63%). Ruşii (61%) şi ucrainenii (54%) consideră că dispariţia URSS este regretabilă.In medie, 23% spun că sistemul capitalist este iremediabil defectuos şi că un nou model este indispensabil. Francezii (43%) sunt cei mai virulenţi, in faţa mexicanilor (38%) şi brazilienilor (35%).Majoritatea respondenţilor din 17 din cele 27 de ţări cer o mai mare regularizare a lumii financiare. Brazilienii (87%) sunt cei mai favorabili, urmaţi de chilieni (84%), francezi (76%), spanioli (73%) şi chinezi (71%). Sursa: napocanews.

4 comentarii:

mirko spunea...

pe romani nu i-a intrebat nimeni? cred ca stiau deja raspunsul!

chriss spunea...

noi am cazut in hora capitalista, pe post de cobai fiind catalogati in vest drept "second hand people" expresie pe care am auzit o in Austria cu propiile urechi in urma cu ceva ani

anca spunea...

o,da ce surprinsa sint!!!se pare ca era un simbure de adevar in propaganda comunista referitor la societataea capitalista !

Ion de la Chiuiesti spunea...

Un sistem echitabil nu exista, din pacate! Comunismul a avut si parti bune, dar ne e frica sa recunoastem, ca vine unul care pe vremea aia era carpa-n cur si te face "nostalgic". Or daca esti nostalgic, inseamna ca regreti ceea ce a fost odata. Iar asta inseamna ca nu a fost atat de rau, nu?

Mediafax