luni, 25 ianuarie 2010

Onoarea pierduta a "elitelor"

Istoria romanilor abunda in exemple de oameni demni, viteji, capabili de mari sacrificii. Calitatile acestea nu prea se mai regasesc in genele actualelor generatii. Sa luam de exemplu institutia demisiei. Actuala generatie politica, si nu numai, nici nu vrea sa auda de asa ceva. Politicienii nu vor sa demisioneze din functii, desi au facut greseli sau acte incompatibile cu statutul lor. Ministri a caror decizii costa statul milioane de euro nu patesc nimic, desi locul lor e la puscarie. Directori si directorasi, numiti pe criterii politice, sperie economia. Desi majoritatea sunt demascati ca incompetenti, rau intentionati sau incompatibili, nu vor sa plece. Gustul dulce al ciolanului e ca drogul care odata intrat in sange, te duce pe culmi nebanuite. Mircea Geoana e un sef de partid care, dupa greselile pe care le-a facut, nu ar mai avea loc in politica, intr-o societate normala. Dar nu. Foamea sa de putere va duce cel mai probabil la dezbinarea PSD in primavara asta. Mircea Sandu este prosperul conducator al fotbalului romanesc. Dar nu, nu vrea sa plece de la federatie decat cu dricul. Mai nou, Rudel Obreja, presedintele boxului romanesc, a fost suspendat pentru 11 ani din boxul international pentru fapte reprobabile dovedite. Dar acesta prefera sa pericliteze soarta boxului romanesc decat sa demisioneze. Personal, nu realizez si nu-mi dau seama ce anume ar putea determina oamenii care ajung in politica si in functii mari sa revina la demnitate, responsabilitate si curaj.

8 comentarii:

Alin spunea...

1. atributele respective nu ii caracterizeaza pe cei ajunsi la putere pentru simplul fapt ca una din conditiile de baza pentru a ajunge acolo, in varf, este chiar lipsa lor.

2. am sentimentul ca neamul asta a fost ingropat acum zeci de ani in puscariile comuniste. cele mai mari spirite, cei mai de seama intelectuali, cei mai indarjiti muncitori, cei mai aprigi tarani, cei mai buni si curati elevi si studenti...
...noi...noi suntem urmasii a ceea ce a (mai) ramas...

Ion de la Chiuiesti spunea...

Eu nu cred ca asta e rezultatul ocuparii tarii de catre comunisti. Dimpotriva, cred ca s-a inteles gresit capitalismul, inca din 1990 acesta plecand pe baze gresite si salbatice. Daca se aruncau coruptii de dupa '90 in puscarii nu se ajungea aici. Daca se pastrau avutiile tarii si nu se dadeau pe nimica toata unor oameni gen Tiriac, Patriciu si unor firme cu interese contrare cu ale Romaniei, alta era situatia de azi.

Iuropiăn Sitizăn spunea...

Mircea Sandu va pleca de la federatie cu dricul pentru ca NU ARE CONTRACANDIDAT. Pai, ai fi vrut sa fie Iacov in locul lui? Iacov a nenorocit echipa FC National. Nu ii iau partea lui Sandu si nici a altuia dar atata timp cat nu exista un contracandidat care sa inspire incredere, situatia va ramane neschimbata. Este valabil si pentru PSD. Oricine va castiga alegerile in partid, va fi aceeasi orientare, aceleasi idei, acelasi Vanghelie la sectorul 5, acelasi Iliescu presedinte de onoare, acelasi PSD responsabil de jaful national.

Alin spunea...

Ideologia de la baza e aceeasi in ambele cazuri, atat pentru comunismul rosu cat si pentru capitalismul asta salbatic de care vorbesti (si care ii un socialism mascat).
Sa nu ne fim naivi, din '90 incoace scena politica e neschimbata - fostii comunisti si securisti domina scena politica, economica si sociala. N-a existat o rupere de trecut, o schimbare...ci o continuitate (bazata pe vanzarea catre popor a acelei minunate iluzii a libertatii).

Iar in spatele lor, papusarii, reci - calmi - impenetrabili. Regland masinaria, ungand unde trebuie si cand trebuie si impingand pas cu pas in directia dorita.

Astfel incat era inevitabila pierderea avutiilor, resurselor s.a.m.d. ...a Romaniei. Traim aici si ne chemam romani. Insa tara asta nu ne mai apartine.

Trist. Dar pe cat de trist, pe atat de adevarat.

Ion de la Chiuiesti spunea...

@citizan: Nu, nu l-as fi vrut pe Iacov, dar tot asa de bine sa stii ca nimeni nu a vrut sa candideze tocmai din pricina ca nu putea sa invinga caracatita. Si cine iesea pierzator, era apoi dusmanul sistemului.

Ion de la Chiuiesti spunea...

@Alin: Tara asta nu ne mai apartine din decembrie '89. Atunci am intrat pe cursul dorit de mai-marii lumii. Se doreste disparitia statelor, distrugerea sentimentului national, inrobirea totala. Si dupa cum vezi, se reuseste.

Anonim spunea...

Ion,
Ti-ai dat singur raspunsul. Cativa la parnaie pe viata, caci pedeapsa binemeritata cu moartea pentru tradare si subminarea economiei nationale a fost abolita. Stiau ei, de ce. Lasa ca vine valul de furie populara, vedem care scapa.
R

Theodora spunea...

Furia populară e ca o minge fîsîită.
Nu ai văzut că mămăliga explodează în 45 de ani? Probabil că mai trebuie încă pe atâta să explodeze
obrazul nesimţirii!
Kohl, omul care a pus bazele unificării Europei, unind-o cu Germania, care l-a convins pe liderul absolut din estul continentului, Mihail Gorbaciov, că porţile Cortinei de Fier trebuie să înceapă să se deschidă.
a demisonat din cauza unor supoziţii privind sponzorizarea partidului său.
La noi e cu licitaţie la vedere şi nu se simte nimeni lezat...

Mediafax