joi, 4 februarie 2010

O decizie rapida si ciudata


Basescu a aparut azi la televiziuni sa ne anunte ca SUA a cerut Romaniei sa gazduiasca elemente ale scutului antiracheta american si ca CSAT a aprobat acest lucru. Cand putea sa aprobe CSAT aceasta cerere, mai ales ca ea a fost transmisa prin intermediul lui Hellen Tauscher, subsecretar de stat pentru controlul armamentelor, cu care Basescu afirma ca s-a intalnit dimineata? Bineinteles ca e o alta mare minciuna a carmaciului. Cica scutul nu e indreptat impotriva Rusiei. Alta gogoasa pe care nu o cred nici prescolarii, daramite rusii. Probabil ca relatiile Romaniei cu Rusia se vor deteriora iremediabil. Acceptul CSAT, daca a existat, trebuie dublat de votul Parlamentului. Sa speram ca aceasta institutie va respinge decizia lui Basescu, care dealtfel ar trebui supusa referendumului popular.

14 comentarii:

anca spunea...

daaaa,faine sperante,Ioane!! dar ,noi traim in Absurdistan ,asa ca ...

Anonim spunea...

Poate acum pricep si gibonii cum si de ce a fost el "reales". Crunt razboi in CIA. Care pe care!:))))))))))
R

Ion de la Chiuiesti spunea...

Da, si toate astea se fac pe sacrificiile poporului. Da la '89 incoace nu pot aminti nici o singura decizie care s-a luat in interesul tarii, al Romaniei. Pentru ca nu exista!

Unknown spunea...

Nu sunt sanatosi la cap .
Am aflat si eu acum de la Badea.
Mie nu mi se pare ca vom fi protejati de scutul anti-racheta ,ci chiar din contra.
Nu cumva exact prin el sa atragem atentia adversarilor SUA asupra noastra .

Ion de la Chiuiesti spunea...

De ce avem nevoie de protectie? Oricum, in cazul unui razboi, nu-si va mai aminti nici o tara membra NATO de Romania!

Ion de la Chiuiesti spunea...

Protectie impotriva Iranului? O absurditate mai mare nu s-a spus.

Unknown spunea...

Cred ca dupa ce au trimis in spatiu viermii ,testoasa si soarecele s-au gandit si la noi romanii !

mirko spunea...

sa se opuna aia din parlament? neah, ca-i trimite oricum acasa pe fo suta si ceva, asa ca toti DA!

anca spunea...

de la Osama la ...Obama nu e decat un...scut! vai de noi!!

Alin spunea...

rachetele cu raza lunga ale Iranului pot ajunge in Romania. in concluzie, ne trebuie scut. :)
ca scutul asta o sa fie penetrat in cazul unei agresiuni apai asta e o alta poveste.

Razboi intru Cuvant spunea...

http://www.razbointrucuvant.ro/recomandari/2010/02/05/romania-tinta-de-razboi-blasfemiile-ocultistului-satanic-corut-si-tacerea-rusinoasa-a-patriarhieis-a-votat-rezolutia-extrem-de-grava-privind-avorturile-la-a-p-c-e-bombele-sociale-cu-ceas-stiri/

Nu mai departe de ieri, STRATFOR aducea doua noi analize asupra starii de fapt existente in cazul dosarului fierbinte iranian. Intr-una din ele, Iranian Proxies: An Intricate and Active Web, autorul aduce cateva informatii care sunt desosebit de relevante pentru a intelege gravitatea deciziei luata (?) astazi de CSAT, anume, aceea de a “primi” invitatia SUA de a fi inclusa in programul scutului anti-racheta.

Ce se intampla in dosarul iranian? Dupa cum stim, Iranul a depasit toate termenele limita prin care tandemul SUA-Israel, acompaniate de corul european, le-a impus pentru renuntarea la derularea programelor sale nucleare (pana si Stratfor considera ca posibilitatea ca Iranul sa produca bomba nucleara e foarte mica). Recent, SUA a efectuat o serie de masuri prin care a reinnoit sistemele defensive ale aliatilor arabi din regiune, paralel cu o alta serie de miscari prin care Iranul a cautat sa isi activeze retelele sale de grupari “proxi” (Hamas, Hezbolah) pentru a le pregati de un eventual conflict. Cu alte cuvinte, am intrat in faza in care adversarii isi zangane armamentul din dotare pentru a arata, care mai de care, ca este decis sa mearga pana la capat. Pana si trimiterea rachetei cu broaste si viermi in spatiu, de catre Iran, face parte din aceeasi logica a “aratarii muschilor” armati pentru a intimida pe celalalt sau pentru a arata ca nu este dispus sa cedeze niciun pas (dar, ce sa cedeze, de vreme ce nu are tehnologia necesara producerii unei bombe nucleare?).

In acest context de miscari ofensive si defensive, in care adversarii isi capaciteaza grupurile si tarile aliate, se inscrie si recenta decizie a SUA de a implementa sistemul balistic anti-racheta in tara noastra.

Mai mult decat atat, decizia ridica la un nivel neasteptat miza pregatirilor armate in vederea intimidarii Iranului de catre tandemul SUA-Israel. Cel putin Stratfor, care se lauda cu o retea larga de informatori, inclusiv din serviciile secrete, nu a suflat vreun cuvant despre aceasta posibilitate, ceea ce arata ca, daca se stia, a fost deliberat trecuta sub tacere, si daca nu se stia, era pentru gravitatea ei deosebita. Totul s-a facut la Bucuresti in cea mai mare taina si extrem de rapid, ieri, in regim de urgenta. Nicio dezbatere, nicio prevenire, iar presedintele Basescu, prin CSAT a aprobat acordul cu maxima viteza si cu entuziasm, asa ca nu mai ramane decat ca el sa fie, formal, ratificat de Parlament.

(...)

Razboi intru Cuvant spunea...

(...)

Ce relevanta are aceasta decizie pentru noi? Raspunsul il gasim tot in analiza STRATFOR (Defensive buildup):

Washington can simply defend its allies, letting them absorb the risk and then the first strike before the United States counterstrikes rather than rely on its intelligence and offensive forces in a pre-emptive strike. This defensive posture on Iran fits American grand strategy, which is always to shift such risk to partners in exchange for technology and long-term guarantees.

Adica:

Washington poate pur si simplu sa-si apere aliatii, lasandu-i pe ei sa absoarba riscul primei lovituri (cele potential nucleare sau cu rachetele din dotarea Iranului existente la ora actuala – care pot atinge Romania, reamintim – n.n.) inainte ca SUA sa contra-atace, in loc sa se bazeze pe fortele sale ofensive si de spionaj pentru a da o lovitura preventiva. Aceasta pozitionare defensiva fata de Iran se potiveste strategiei largi americane, care consta in a transfera riscul (unei lovituri militare incasate - n.n.) asupra partenerilor in schimbul oferirii de garantii si tehnologie pe termen lung.

Cu alte cuvinte - SUA transfera riscul de a fi lovita militar de Iran aliatilor, deci Romaniei, in schimbul (de fapt, in realitate, din cauza) oferirii “protectiei” tehnologice (in cazul nostru – reteaua balistica antiracheta). Iata, asadar, miezul si miza acestei decizii politice. Romania, din acest moment, intra in randurile aliatilor din prima linie a SUA, a “veleitarilor”, a celor care sunt impinsi in fata ca sa ia loviturile mortale, ca cei din spate sa poata contra-ataca ulterior.

Si problemele nu se termina aici. Amplasarea scutului anti-racheta este o evidenta sfidare adresata Rusiei. Daca Rusia avea o atitudine atat de inamicala fata de eventualitatea amplasarii scutului in Polonia si in Cehia, este limpede ca nu le va surade absolut deloc schimbarea locatiei in Romania. Decizia de acum, coroborata cu intersele “europene” tot mai evidente fata de Moldova, deschide de fapt un front extrem de sensibil pentru rusi in aceasta zona. Si daca ne amintim si de purtatorul de cuvant de la Ministerul de Externe…

Stim ca Rusia si China sunt puterile care au taraganat in dosarul iranian, ceea ce a dus la imposibilitatea de a aplica sanctiunile economice “masive” impotriva Iranului. Nu vedem cum decizia SUA de a amplasa scutul de rachete in Romania ar putea sa capaciteze Rusia pentru a adopta o pozitie mai critica fata de Iran. Mai degraba va avea efectul contrar... In orice caz, avand in vedere ca punerea in practica a scutului se va petrece abia in 2015, altceva decat un surplus de tensiune internationala si de propulsare a Romaniei in fata, ca potentiala tinta militara, nu vedem ca urmare a acestei decizii, asta apropo de asa-zisele “avantaje geopolitice” pe care le-am dobandi cu aceasta ocazie, de care amintesc toti “analistii” si politrucii. Si, ca si cum nu era de ajuns, mai si platim pentru el!

PS: Interesant cum descrie presedintele Senatului, Mircea Geoana, decizia de amplasare a scutului american in Romania – drept cel mai important eveniment din ‘90 incoace. Va dati seama? Deci nici macar intrarea in NATO sau in UE nu se ridica la importanta acestei decizii de strategie militara – intrarea sub scutul american. Sau mai corect, pe scut?

Razboi intru Cuvant spunea...

* Newsin: Instalarea scutului antirachetă în România ameninţă securitatea Moscovei, spune un analist rus

Planurile americane de a instala elemente ale scutului antirachetă în România reprezintă o ameninţare reală pentru securitatea naţională a Rusiei, a declarat un analist militar rus, citat de RIA Novosti. [...] “Vorbim despre plasarea sistemului terestru Aegis în România până în 2015, care foloseşte noul interceptor de rachete SM-3. Această armă ar putea, fără nicio îndoială, să reducă semnificativ capacitatea de disuasiune a Rusiei”, a declarat colonelul Igor Korocenko, redactor şef al revistei Apărarea Naţională. El a precizat că rachetele SM-3 vor putea intercepta rachete balistice rus la scurt timp după lansare, pe traiectoria lor iniţială de zbor. “Rusia trebuie să avertizeze România că, dacă elemente ale scutului antirachetă sunt plasate în ţară vor deveni ţintă a tirurilor de rachete de prevenire ale Rusiei”, a spus Korocenko.

BlogWidget spunea...

BlogWidget - ALEGE CEVA COOL PENTRU BLOGUL TAU !
Am implinit un an de activitate. Te asteptam la noi pentru a-ti oferi un widget, banner, plugin-wp, sau doar o idee pentru a adauga un plus de look si functionalitate blogului tau.
Sau un posibil parteneriat reciproc avantajos, Sustine BlogWidget, detalii si bannere la alegere la pagina de contact.

Mediafax