marți, 18 mai 2010

Ajutor sau bani de "figuri"?


Cand in familia noastra s-au nascut doi copii, nu se dadeau 8 milioane sa stai la barfa, sa fumezi, sa bei cafele si sa plangi ca nu-ti ajung banii! Se dadeau niste sume ridicole. Nu puteai sa stai acasa doi ani si sa fii platit ca un salariat fruntas. Nu existau pampersi, si ne-am facut scutece de panza pe care sotia le spala zilnic fara sa se planga. Lapte praf era Milupa care se gasea cand cum si pe care majoritatea il plateam. Credeam ca o familie cand hotaraste ca vrea copii, stie la ce se inhama si isi asuma anumite sacrificii. Dar acum multi s-au trezit ca le e greu. Pretentiile unora frizeaza absurdul. Sa nu se inteleaga ca nu e necesar un ajutor pentru aceste mame. Dar ajutor, si nu bani de lafaiala si tigari!

PS. Sunt prieten cu o familie care are 13 copii si niciodata nu i-am auzit sa se planga sau sa ceara. Muncesc si nu uita sa multumeasca lui Dumnezeu pentru tot.

17 comentarii:

Unknown spunea...

Eu nu am comentat nimic pe blogul meu de chestiunea cu indemnizatiile, tocmai pentru ca chestiunea cu pensiile m-a revoltat mult dar tare dar.....Mda, sa stii ca acum s-a inventat statul la barfa, tigarile si cafeaua, pe vremea voastra, nu exista asa, nuuuuuuuuuuu, acum s-au inventat. Toti sunteti eroi fruntasi spre deosebire de putorile de astazi care au nerusinarea sa stea acasa cu bebelusii lor. Asa zice si maica-mea si soacra-mea: pe vremea noastra, dregeam si faceam....O vreme am luat de buna povestea pana am intrat in amanunte: pe vremea aceea, aveati crese unde sa-i lasati de la cateva luni, azi si la doi ani e bataie la inscriere si e posibil sa ramai cu el acasa din lipsa de locuri; si ca sa vezi....bunicile noastre ne tineau pana seara tarziu la ele, pe iubi l-au dus a tara de unde l-au mai luat pe la patru ani. Pun pariu ca de caut pe bune in istoria fiecaruia care se lauda cu ...pe vremea mea...o sa gasesc chestii din astea si foarte putini se vor fi sacrificat pe bune. Eu una am platit impozit zece ani si cu ce beneficiez? Am drumuri? Am administratie eficienta? Am sistem sanitar? Daca e ceva de care am beneficiat pe bune, a fost timpul acesta petrecut cu copilul meu. Acum vad ca sunt facuta putoare. Desi nu-mi las copilul cu nimeni altcineva, nu-l las neglijat cu orele in tarc cum faceau pe vremuri...In straintate, nu se plateste indemnizatie pt cresterea copilului, e drept, dar cunosc personal trei mame care stau acasa, neplatite, (toata lumea e de acord ca asa e cel mai bine pentru cei mici) dar salariul sotului AJUNGE pentru toti, inclusiv mers in vacante, nu dai spaga la doctor la nastere, nu ti se imbolnaveste copilul la maternitate, nu ti se arde copilul din neglijenta...Va dera njeaza indemnizatia mamei dar va doare in cot ca sate intregi de tigani cu palate cat casa poporului si mercedesul in curte primesc de ani de zile autorul minim garantat. Incep sa-mi cam dau seama de ce e Romania cum e: de generatii intregi pe romani nu-i intereseaza decat ca copiii lor sa suporte ce-au suportat si ei, nu vor ca acestia s-o duca mai bine, las ca noi ne-am descurcat, sa se taraie in chinuri si ei, ei de ce s-o duca mai bine, putori ce sunt. Sa stii ca in straintate sunt foarte multe femei (nu neaparat mame) care staiu acasa si primesc pensia sotului (chiar de acesta decedeaza), nu le face nimeni nici putori si se considera normal ca o generatie s-o duca mai bine ca anterioara. Numai la noi pe toti ii mananca la ficati de ii este mai bine celuilalt, vorbesc aici si de batrani si de tineri (care au invatat asta de la batrani ca de la cine altcineva?) Nu pot decat sa trag speranta ca tu iti vei lasa nepotii fara pampersi si ii vei baga in carpe, ca asa era pe vremea voastra, o veti trimite pe nora la lucru din a treia luna si, in general, ii vei taia si cafeaua de sub nas ca nu cumva sa huzureasca. Halal popor crestin! Suntem canibali, nu crestini.

anca spunea...

asteptam o postare pe tema asta!!! de acord cu tine,nu ma intereseaza daca satu acasa si fumeaza sau barfesc! eu am un copil ,nascut in urma cu 25 de ani!! nu m-a obligat nimeni sa-l fac,concediu de maternitate era de fics 3 luni! cand in tara sant pensii de 300 de lei,mi se pare anormal sa acordam o indemnizatie atat de mare mamelor!
m-a impresionat,in schimb,mitingul bietilor batrani !da ,de acestia ar trebui ca statul sa aiba grija mai mare,au muncit/cotizat ,o viata ca acum sa fie umiliti in halul acesta! trista tara care nu e in stare sa aiba grija de oamenii in varsta!

Unknown spunea...

Sper ca o sa vi se para normal ca nu o sa mai faca nimeni copii in afara tiganilor. Sper ca asta va va bucura cu adevarat.

Anonim spunea...

Laura,
Nu te enerva. Totul porneste de la faptul ca ne-am obisnuit prea usor cu polarizarea societatii romanesti si am renuntat prea usor la "egalitatea de sanse" de care trebuie sa beneficieze orice cetatean, cu atat mai mult un nou-nascut. Am vazut mamici care aveau indemnizatie 30 de milioane de lei vechi pe luna si se vaicareau de mama focului. Ce sa mai zica cele cu 6 milioane? Discrepanta este imensa. Aici nu e ca la pensii, nu se cotizeaza pentu un fond pentru copii ca sa existe diferente in indemnizatie. Nu e moral. Eu am o mica afacere, cu cateva angajate. Nu stiu cum, dar intr-un interval de 2 ani au nascut toate. Le-am platit concediile medicale, conform legii. Banii dati ii voi recupera de la stat dintr-un fond infim, poate in doi-trei ani.Basca, toate au ramas acasa, a trebuir sa aduc alti oameni care stiu ca sunt angajati temporar pana se intorc ceilalti. Va dati seama cu cat "drag" vin la munca. Aproape ca am intrat in faliment, muncesc de dimineata pana seara si n-am avut NICIODATA un venit de 30 de milioane, asa sa-i duc acasa ca si salariu la sot sau copil. Prioritatea mea au fost salariile oamenilor, chiria, utilitatile, impozitele la stat. Ce ramane... Dumnezeu cu mila, niciodata nu stiu la sfarsit de luna cu ce venit raman. Nu am nici sanse sa ma "recalific" din cauza varstei, desi maine m-as duce sa lucrez la stat. Cand vad ca unele stau acasa cu 20-30 de milioane si se vaita, ma apuca toate alea. Aaaa, nu sunt crese, spitale, gradinite? Ii tot votati pe astia de 20 de ani si nu v-a ajuns. N-aveti de unde alege? As! De ce, ca nu le vedeti mutrele la TV? Exista Partidul Verde, Partidul Romilor, Alianta Muncitorilor Romani, Vatra Romaneasca,PRM, Ecologistii, Uniunea Comunistilor Romani, PNTCD si altii. Care e problema? Ca vor fura si ei? De unde stiti? Ati incercat? Vi s-a innoculat ideea ca politicianul bogat e satul si nu mai fura. Gresit! Hotul nu se satura, neam! Aveti alternative dar va complaceti in vaicareli si mimati lehamitea fata de clasa politica. Voi i-ati ales direct sau indirect prin absenta la vot. Si acum se lamenteaza toata tara. Foarte bine, sa taie tot. I-ati lasat sa fure, nu ati cerut pedepsirea celor care au adus tara in acest hal si i-ati reales, ca recompensa! Atunci, bine!

Ion de la Chiuiesti spunea...

Laura, nu trebuie sa fii atat de revoltata. Ne spuneam parerea doar. Si nu inteleg, poate sunt mai prost, de ce trebuie sa imi creasca statul copilul? Sau de ce fac copii, nu din dragoste si din datoria mea de om, ci din interes?

anca spunea...

anonim,de acord cu tine pana la pensii!! de astea nu ar trebui sa se atinga niciun regim de dreapta sau de care o mai fi!si, sa stii ca nu toti bugetarii au salarii nerusinate! sant bugetari cu un salariu de rusine(990 roni pentru un medic rezident sau un profesor,e mare?)
Laura,de ce sa scada natalitatea? e optiunea unui cuplu daca sa aiba sau nu copii!!doamnele de care zicea si anonimul nu au bani sa-si creasca copiii?

Ion de la Chiuiesti spunea...

Anca, si pensiile ar trebuie nivelate. Ca nu e normal ca unul sa aiba 100 de mil. si altul 6!

anca spunea...

scuze,in graba am uitat sa spun! e vorba de pensiile nerusinat de mici! ce sa mai tai de la alea? alea mari,da!

Anonim spunea...

@Anca,
Asta spuneam si eu. Discrepante uriase intre venituri, salarii si pensii. Un medic 990 ron , un secretar de stat 12.000 ron, un bancher (la stat) 50.000 ron???!!!Pe luna?

Anonim spunea...

@Anca,
Sper ca nu s-a inteles ca am ceva cu bugetarii? Doar cu aparatul administrativ platit nerusinat.

anca spunea...

anonim,nu am inteles chiar asa!! si, da! pe luna desi ai crede ca sant de pa marte,nu? :))
cu aia de care zici tu am si eu o mare problema!! pe langa faptul ca sant niste frecatori de menta,angajati pe criterii (profesionale? as) politice ,sant si incompetenti! da,am un baiat (viitor medic din toamna) care va avea fabulosul salariu de 700 ron(daca se taie 25%)nu am cuvinte si nici sfinti destui in calendar!! :))

Ruxandra-Georgeta Lungu spunea...

Anca,
Sa nu cumva sa-l lasi sa plece!

Anonim spunea...

Mie nu mi se pare normal să se niveleze toate veniturile fără să se mai țină cont de studii, de responsabilitățile postului, etc. Nu mi se pare normal nici să se scadă pensiile care au fost rezultatul contribuțiilor de-o viață și care sunt drepturi deja obținute pe cartea de muncă, în conformitate cu legislația de la vremea respectivă. Nu mi se pare deloc o sumă mare indemnizația de creștere a copilului și nu cred că mamele stau, bârfesc, fumează, pe banii statului. Un copil se crește acum cu altfel de costuri decât acum 25-30 de ani, o știm cu toții. Și nu mă refer la fasoane și excursii la Disneyland, ci la hrana de toate zilele, la costurile inerente, care sunt foarte mari. Nu vreau să aud pe nimeni spunând că a trăit greu pe vremea comunismului, pentru că situațiile nu se compară. Eu am părinți și socri care plâng acum după confortul și liniște acelor timpuri. Și ca să revin la mame, eu nu cunosc situații în care au primit sume mari pentru creșterea copilului, dar știu că mie mi-au prins bine acei 8 mil. pe care i-am primit (eu nu am prins legea cu 80% și oricum am avut salariu mic), vreau doar să menționez că nici un leuț nu am cheltuit pentru mine, nu pentru că nu aș fi avut și eu nevoie de ceva, ci pentru că era nevoie de bani pentru copil și pentru cheltuielile din casă.
Ca să închei, e foarte nesănătoasă tendința asta de a ne uita chiorâș unii în buzunarele celorlalți, noi, cei de rând, în loc să ne întrebăm de ce nu-și taie indolenții ăștia din politică protocoalele lor, fondurile alocate pentru toate porcăriile, luxul în care obișnuiesc să se scalde la locurile de muncă, campaniile electorale nesimțite, etc.
Numai niște inconștienți fără nici un Dumnezeu ar putea să taie pâinea de la gura celor mai defavorizate categorii sociale în timp ce începând cu ei și puțin mai jos, îmbogățirea continuă. Nu cred că mai funcționează strategia cu „poporul obidit, prostimea care tace și îndură”. A devenit deja periculos pentru cei care iau aceste decizii, o să li se înfunde cât de curând. Nu doar România a trecut prin criză, însă celelalte țări nu au vândut țara pentru o victorie electorală.

Anonim spunea...

Aha, să nu uit să specific: aș reduce și eu moderat veniturile celor de la vârf cu zeci de mii pe lună, dar ce te faci atunci? Vor câștiga în instanță procesele, vor motiva că sunt și ei discriminați! Dar aș respecta nivelul de studii și competența și aș tăia toate distracțiile extra: protocol, deplasări, prime, etc. În nici un caz nu aș putea să bag mâna în prăpădita de alocație pentru copii, în cei 6 mil vechi ai mamelor (aș abroga chestia cu 80% pe perioada crizei), aș lăsa pensiile în pace, și în general toate veniturile mici, înghețând pe cele mari o vreme. Știm că toți cei care rămân fără loc de muncă vor îngroșa rândurile celor care au dreptul la ajutor social. Și unde ajungem? Că locuri de muncă oricum nu sunt.

Ion de la Chiuiesti spunea...

Am spus-o si o repet: DA unui ajutor, NU celor 66ooo de indemnizatii uriase din sistem!

Anonim spunea...

numa o mica observatie din Germania:
sper ca vom trai si vremurile in care toti copii din Romania sa aiba macar la 7-8 ani sansa sa vada Disneylandul.Sau poate decat sa facem unul in Romania.Chiar Nicolae Ceausescu (Memoriile generalului Vlad) s-a bucurat ca un copil cand a fost in SUA si a vrut sa faca ceva similar in Ro.Dar ""tovarasa academician doctor inginer"" a spus "ce le trebuie la copii nostrii asa ceva??"Cat priveste indemnizatia de mama hai sa o dam dar ( si asta indeosebi la tigani) sa avem o autoritate tutelara exemplara care sa vada se ocupa de copil il trimite la scoala etc.Aici in 5 minute i-aluat unui tigan din Romania stabilit aici copilul ptr ca furase ala mereu din magazine si judecatorul il avertizase in prealabil.Eu nu cred ca problema e daca dam un milion in plus sau minus ci daca generatia ce urmeaza va fi invatata in spiritul cinstei si pregatita pentru provocarile ce urmeaza.

vlad spunea...

Am citit undeva ca,la inceput de sistem capitalist, un mestesugar(clasa de mijloc oarecum) avea nevoie pt. a isi intretine familia, de 15 saptamani de munca pe an. Apoi au aparut ideologiile capitaliste de urmarire din partea statului a mediului privat, ceea ce a condus la cresterea aparatului bugetar si aparitia impozitarii. Nr.de saptamani a mestesugarului a ajuns la 42 in cativa ani! Acum, intr-o familie, lucreaza ambii soti, unii au 2 slujbe,6 zile/sapt.,12luni/an. Sunt de acord ca au aparut si multi "idoli" inutili la care lumea se inchina-masini,frigidere,cuptoare cu microunde,plasme,etc.-si a crescut nevoia anormala de bani, dar dupa atatea impozite oferite statului, o parte din bani pot fi folositi pentru a ajuta, macar la nivelul acesta material,la aparitia pe pamant a unei noi vieti.

Mediafax