joi, 5 august 2010

Ispite, mucegaiuri si noroi

Desi prigoana impotriva crestinilor este inca mica in intensitate, observ atitudini si poate chiar "lepadari" ale anumitor personaje din sfera ortodoxa. Nu stiu natura constrangerilor facute asupra lor(ci doar intuiesc), dar faptul acesta nu poate decat sa starneasca ingrijorare. Observ tabere care incet, isi delimiteaza teritorii.

Cautam deunazi o predica pe care o auzisem acum un an si jumatate a unui cunoscut parinte, in care se tuna si fulgera impotriva cipurilor, a pasapoartelor biometrice si depopularea planetei. Ei bine, predica respectiva a fost radiata de pe toate saiturile sau blogurile, fara nici o explicatie. Sa dea Dumnezeu sa nu fie ceea ce mi se pare mie a fi si sa ma insel. Oricum, parintele a pierdut functia pe care o avea. Nu se poate reprosa nimic acelui parinte, in definitiv e om. Lupta lui de-abia incepe si banuiesc ca stie ce are de facut.

Intre timp se arunca reprosuri, acuzatii si invective din toate directiile, cica in numele credintei. Adica tocmai lucrurile care nu au nici o legatura cu crestinismul, ortodoxia si chiar bunul simt. Se practica aruncarea cu pietre. Luptele astea nu ne apartin si nu trebuie sa ne apartina. Zicea Sfantul Ioan Gura de Aur: "Ai atatea neajunsuri sufletesti. Atunci de ce te ocupi cu neajunsurile fratelui tau? De ce vezi paiul din ochiul fratelui tau, si barna din ochiul tau nu o iei in seama? Sau cum vei zice fratelui tau: Lasa sa scot paiul din ochiul tau si iata barna este in ochiul meu?"

16 comentarii:

hunter spunea...

Viaţa este o curgere, este un fluviu, este o mişcare continuă. Dar oamenii au impresia că ei înşişi reprezintă ceva static. Numai obiectele sunt statice, numai moartea este încremenită; viaţa este o continuă schimbare. Cu cât există mai multă schimbare, cu atât viaţa este mai abundentă. Iar o viaţă abundentă aduce cu sine extraordinare schimbări, clipă de clipă.

Ion de la Chiuiesti spunea...

Hmm, viata de pe pamant e un dar de la Dumnezeu, pentru a-ti pregati adevarata viata.

hunter spunea...

“Religia este excelentă pentru a controla oamenii obişnuiţi.” – Napoleon Bonaparte

Ion de la Chiuiesti spunea...

Era doar modul lui de a-si justifica necredinta. Napoleon nu putea sa creada in Dumnezeu de vreme ce s-a crezut el insusi Dumnezeu!

hunter spunea...

“Ar fi foarte frumos dacă ar exista un Dumnezeu care a creat lumea şi care a fost o forţă benevolentă, dacă ar exista o ordine morală în Univers şi viaţă după moarte; dar este frapant faptul că toate acestea sunt exact ceea ce suntem obligaţi să ne dorim.” – Sigmund Freud

hunter spunea...

“Nu mă deranjează părţile pe care nu le înţeleg din Biblie, ci părţile pe care le înţeleg.” – Mark Twain

hunter spunea...

“Se poate ca rolul nostru pe această planetă să nu fie slăvirea lui Dumnezeu, ci crearea lui.” – Arthur C. Clarke

hunter spunea...

“Biserica spune că Pământul este plat dar eu ştiu că este rotund pentru că am văzut umbra lui pe Lună şi am mai
multă încredere în o umbră decât în Biserică.” – Ferdinand Magellan

hunter spunea...

“Dacă oamenii sunt buni doar pentru că le e frică de
pedeapsă şi pentru că speră la o recompensă, atunci suntem într-o stare jalnică.” – Einstein

hunter spunea...

“Religia s-a născut când primul ticălos l-a întâlnit pe primul prost.” – Voltaire

Ion de la Chiuiesti spunea...

La citatele acestor defecti ai istoriei(care nu realizau ca doar datorita lui Dumnezeu a auzit lumea de ei) iti raspund cu un citat al unui om simplu, care a inteles mai bine ce se petrece pe lumea asta decat multi altii:
"Eu când discut cu un ateu e ca şi cum aş discuta cu uşa. Între un credincios şi un necredincios nu există nici o legătură. Ăla e mort, sufleteşte mort, iar celălalt e viu şi între un viu şi un mort nu există nici o legătură. Credinciosul creştin e viu."

Ion de la Chiuiesti spunea...

Tutea

Ion de la Chiuiesti spunea...

Si sa nu uit, Voltaire il striga pe Dumnezeu pe patul de moarte!

hunter spunea...

"Misterioase-s caile Domnului"

Donkeypapuas spunea...

Napoleon - criminal în masă
Freud - concluziile sale asupra nebunilor au fost extinse asupra celor normali. Foarte "ştiinţific".
Arthur C. Clark - păgân declarat
Einstein - Are dreptate citatul! Nu trebuie să fii bun din frică (precum în protestantism) ci din dragoste.
Voltaire - autorul moral al crimelor în masă comise în timpul Revoluţiei franceze.
Magellan.... Dar poate îmi dai citatul... sursa... sau poate.. nu există! Adică este o invenţie! O minciună! Aşa cum sunt în stare javrele de stângişti. Uite cine a inventat citatul şi la- pus pe seama lui Magellan: Robert G. Ingersoll, un ateu spurcat. Pardon: "agnostic". http://en.wikiquote.org/wiki/Robert_Green_Ingersoll
http://en.wikipedia.org/wiki/Robert_G._Ingersoll
Ateii - ca nişte copii ai minciunii ce sunt - utilizează minciuna fără limită. Dacă nu ar fi fost aşa, atunci ar fi ştiut că se ştia încă din Antchitate nu numai că Pământul este rotund (cum ar mai fi prevăzut eclipsele, cum ar mai fi calculat calendarul) dar şi circumferinţa aproximativă. Orice marinar - chiar de pe o amărâtă corabie de pescar - ştia despre sfericitatea pământului.
problema în timpul renaşterii era dacă OMUL (adică acea fiinţă pentru care s-a întrupat Dumnezeu) se află în centrul lumii. prin urmare dacă Pământul - locul de trai al omului) este Centrul, mijlocul, cel mai important loc din Universul fizic.

Ion de la Chiuiesti spunea...

Ateii s-au născut, dar s-au născut degeaba.
(Petre Tutea)

Mediafax