vineri, 13 mai 2011

O justitie beata

Justitia a dat o noua palma poporului roman. Judecatoarea betiva Elena Turcu, al carei comportament jalnic l-am vazut cu totii pe micile ecrane acum cativa ani, a fost achitata de  Inalta Curte de Casatie si Justitie. O sentinta penibila, jalnica. Codul de procedura penala specifica la art.63 ca: "Aprecierea fiecarei probe se face de organul de urmarire penala si de instanta de judecata potrivit convingerii lor, formata in urma examinarii tuturor probelor administrate si conducandu-se dupa constiinta lor"

Care constiinta? Care convingeri? Care dreptate? Ce incredere mai poti sa ai in justitia romaneasca cand vezi aceste sentinte dubioase, cand vezi procurori si judecatori care in 10 ani si-au facut o avere pe care un om de afaceri onest si-o face intr-o viata(daca o face!)? Sunt pline salile de judecata cu avocati care-ti garanteaza o sentinta favorabila contra unei sume mari in Euro, grefiere care promit ca vor influenta hotarari, oameni cu influenta pe la parchete si judecatorii. Bani multi sa ai !

Imi amintesc cum am pierdut un proces cu dreptatea in mana. Desi prima instanta a hotarat ca am dreptate in totalitate, instanta superioara a intors procesul spre rejudecare(desi probele pe care le-am administrat erau zdrobitoare) si la rejudecare s-a decis ca eu trebuie sa platesc pentru pagube pe care nu le-am produs niciodata. Mai tarziu, stand la o masa cu oameni din justitie am aflat dedesubturile acestei sentinte. Femeia cu care ma judecam era sotia unui executor judecatoresc, care era in cardasie cu o judecatoare si bla, bla... Ce conteaza adevarul si faptele in fata  intereselor materiale, a grupurilor de interese care au impanzit justitia? 

Dupa caderea lui Jaruzelski si a comunismului in Polonia, noua putere a decis destituirea a 4000 de procurori si curatirea justitiei de elemente corupte. Cred ca ar fi cazul ca acelasi lucru sa se aplice si la noi. In alta ordine de idei, Basescu Traian a respins cererea de pensionare a judecatoarei Turcu(de ce oare?), iar acum statul trebuie sa plateasca salariul acestei fiinte pe perioada suspendarii. Presedintele se face partas la sentinta prin care justitia romana si judecatoarea Turcu sfideaza si batjocoreste poporul. Rusine sa va fie!

2 comentarii:

Anonim spunea...

un titlu nu prea fericit parerea mea.Omul e beat dupa o petrecere dupa un moment mai greu in viatza. Un om ramane la fel de cinstit dupa 1,2 betii la fel de curat sufleteste.Dar un om deja corupt e csi dupa betie corupt. Asa si justitia.Poate tremenul abjecta era mai potrivit.DIn frankfurt ......

Ion de la Chiuiesti spunea...

Fereasca Dumnezeu pe toata lumea sa aiba nevoie de judecata oamenilor!

Mediafax