vineri, 9 septembrie 2011

Ciubucuri la vedere

Agentia de turism  Basilica Travel, apartinand de Patriarhia Romana organizeaza diferite excursii(pelerinaje) in locuri sfinte. O activitate minunata cu atat mai mult cu cat este si foarte rentabila. Dar nu activitatile prin care patriarhia face bani ma intereseaza pe mine. Ma intereseaza  si ma deranjeaza in acelasi timp de ce aceasta agentie nu renunta la practicile balcanice de "a ciubucari", de a stoarce tot felul de sume neimpozabile de la clienti pentru servicii care sunt platite deja(ma refer la transport si ghizi). Basilica Travel nu se sfieste sa ceara aceste sume chiar prin intermediul paginii de internet:

Astfel, se cere suma de 50 de euro pentru soferi si pentru ghizi(apasa foto 2). La un calcul simplu reiese ca la un grup de min. 40 de persoane(conform cerintei agentiei) se strange minim suma de 2000 de euro libera de taxe. Or daca d-voastra credeti ca serviciile soferilor(care sunt platiti de firmele care au contract cu Basilica) sau ghizii agentiei primesc suma asta de bani, permiteti-mi sa va spun ca sunteti naivi. Acesti bani negri intra in buzunarul cuiva. In vremuri in care se vorbeste de eradicarea coruptiei si a evaziunii fiscale, mi se pare ciudat ca tocmai aceasta institutie sa faca gafa asta uluitoare, sa ceara ciubuc si sa indemne la fapte care la urma urmei sunt de coruptie  si evaziune in stare pura, fara perdea.

2 comentarii:

Nicolae Nicu spunea...

Ioane, chiar "aparţine" Basilica Travel Patriarhiei? Întreb, că nu ştiu. Dacă chiar are vreo legătură cu ea, desigur aspectul pe care îl sesizezi nu e în regulă. Nici denumirea firmei nu e în regulă, în acest caz. Snobismul anglizării comerciale a denumirilor şi expresiilor curente aş fi sperat să nu afecteze şi Instituţia Domnului, aceasta să-şi păstreze neştirbită în toate ocaziile eticheta specificităţii şi a sobrietăţii fireşti.

Oricum, aspectul pe care îl sesizezi este cît se poate de "pămîntean" şi uite că nici slujitori ai bisericii nu i se pot sustrage. Cred că nu trebuie să ne formăm despre ei o imagine aşa, cum să spun, idilică şi idealistă.
În fond, slujitori de rînd ai celor sfinte, sînt şi ei nişte oameni, nicidecum sfinţii în persoană. Cu siguranţă, însă, nimănui virtutea sau, dimpotrivă, lipsa de virtute nu îi poate da şi nu trebuie să îi dea imunitate faţă de lege. Inclusiv, dacă vrem, faţă de "legea divină".

Ştii, practica aceasta a "ciubucurilor" şi "protocolului", cum i se mai spune înadins derutant, luate de la cei care tocmai şi-au plătit legal serviciile solicitate, de fapt practica solicitării şi primirii de foloase necuvenite - cum o denumeşte legea penală! - este eritemul de pe obrazul societăţii româneşti. Unul mare şi păros, complet desfigurant, repulsiv şi descalificant. Nu e de ieri de azi, dar în mediul capitalist s-a generalizat, a devenit eruptiv şi... coruptiv, şi arată, de-a dreptul, înfricoşător.

Ion de la Chiuiesti spunea...

Nicule, daca poza patriarhului troneaza acolo si link-ul site-ului se afla pe cel al Patriarhiei, banuiesc ca asa este.

Toata lumea spune ca trebuie sa ne schimbam atitudinile, comportamentul, sa renuntam la vechile metehne, dar nimeni nu vrea sa se debaraseze de ele. Nimeni nu incearca nimic in sensul asta. Daca nici institutia asta nu poate si nu vrea sa renunte, ce sa mai ceri altora?

Poate chiar au dreptate cei care afirma ca nu se mai poate face nimic! Poate gheara coruptiei este atat de infipta in gena acestui popor incat numai un dezastru sau un cataclism ne mai poate trezi. Doamne apara-ne!

Mediafax