vineri, 11 noiembrie 2011

Datoria "inainte de toate"

Nu vad nici o televiziune, nici un mijloc mass-media sa vibreze si sa investigheze datoria istorica pe care Germania o are fata de Romania, datorie descoperita de doctorul in economie Radu Golban. Acesta a explicat pentru capital.ro că în afară de Elveţia, toate celelalte state au renunţat la datoria de la Germania. Se pare că o formulare ce apare în Tratatul de Pace de la Paris, semnat la vremea aceea de ministrul de externe Gheorghe Tătărescu, ar demonstra faptul că România renunţă la alte obligaţii financiare ale Germaniei, cu excepţia datoriei de dinainte de Război.

Practic, datoria nu poate fi contestată de nimeni pentru că mai există documente istorice care o atestă (Comisiei Bergier – comisie de anchetă a Elveţiei, instituită în anul 1998, pentru a analiza tranzacţiile cu aur în timpului celui de al doilea război mondial, Arhiva Germaniei; numărul de registru al arhivei germane din Berlin este: R 2 / 222; dosarul cuprinde ultimul extras de cont al Casei de compensaţie). Problema care se pune este dacă există vreun document care să arate că România ar fi renunţat la aceste datorii, iar până acum nu pare să existe un astfel de act.


PS. Asa cum ne-am cocosat noi inca din anii '80 si ne vom cocosa zeci de ani inainte platind bani din care noi nu am vazut nici o centima, normal este ca si Germania sa plateasca banii pe care ni-i datoreaza. Asa cum nimeni nu ne sterge noua datoriile, asa nu trebuie uitate nici datoriile altora fata de noi. Dar marea temere este ca  Basescu Traian si guvernul Boc vor face vreo samavolnicie, vreun tertip prin care sa renunte la acesti bani, in detrimentul intereselor tarii noastre(daca nu au si facut-o deja). Nu ar fi prima oara.

3 comentarii:

anca spunea...

ba au comentat-o la A3 si l-au adus la emisiunea lui Gadea pe domnu' respectiv!

Ion de la Chiuiesti spunea...

Posibil. Ma refeream ca asta trebuia sa fie subiectul anului, sa tina in priza pe toata lumea. Asa incet, incet va disparea subiectul si va fi dat uitarii. Se va afla doar dupa ce Basescu va semna renuntarea la banii astia!

anca spunea...

nu "posibil",eu am vazut ambele emisiuni :))))

Mediafax