luni, 23 ianuarie 2012

Un petic de Serbia

In Duminica lui Zaheu, am vizitat frumoasa Biserica Ortodoxa Romaneasca din Deliblato, Serbia. Construita in 1925, s-a mentinut intr-o stare buna. Desi traiesc foarte multi romani acolo, la slujba au participat preotul, 3 cantori si alti 3(!) cetateni ai comunei. Plus doi musafiri din Romania, printre care si eu. Daca preotul roman nu intelege fenomenul acesta de apatie sau indiferenta fata de Sfanta Liturghie in randul enoriasilor romani, nici sarbii nu se pot lauda cu biserica plina. Si asta, cu toate ca se spune ca in comuna ar fi maritate vreo 40 de femei din Romania, zona Satu Mare. Dupa slujba, am vizitat parte din dunele de nisip de la Deliblato, numite si Sahara Europei, dar si restaurantele pescaresti de pe malul Dunarii de la Stara Palanka.







4 comentarii:

Anonim spunea...

Croatia, in timpul acesta doreste intrarea in UE.Acum .Un batrin croat spunea:
"am trait in timpul Austroungariei, Yugoslaviei,Croatiei urmeaza UE.O sa trec si de asta"
Ca om care a vizitat Croatia si Zagrebul si ca carasean dintr-o zona apropoiata de unde sint cele 7 sate croate spun ca acum croatii o duc relativ bine.Dar dupa intrarea in UE?Culmea e ca sub 50 la suta din croati au fost la referendum...

Ion de la Chiuiesti spunea...

Prin aderarea la UE, croatii vor pierde bunastarea si independenta relativa pe care o mai au. Poporul croat, din pacate, nu hotaraste nimic. Au decis altii pentru ei. Vor plange ca noi toti!

Ion de la Chiuiesti spunea...

Nu spune nimeni ca statul sarb nu a facut abuzuri. Dar nu acolo e problema. Reala problema sunt romanii nostri de acolo, care refuza sa se declare romani si se declara sarbi sau vlahi. Nu merg nici la bisericile romanesti, de-abia la sarbatori se strang mai multi, iar unii merg doar la biserica sarba.

Anonim spunea...

nu stiu domnule Ion situatia din serbia dar in Germania sarbii DOMINA piata constructiilor se ajuta intre ei. Romanul nu merge la roman la munca pentr ca il inseala il lasa neplatit etc. sarbul da mai putin decat zice dar da !!!!

Mediafax