joi, 19 martie 2009

America devine o natiune fara Dumnezeu?


Grupul americanilor atei a fost, pana de curand, trecut cu vederea de publicul larg si de politicienii in cautare de voturi.

In ultimii ani insa, ateii si-au afirmat prezenta pe scena politica, infiintand grupuri de lobby in Washington DC la fel ca gruparile religioase, tintind spre o mai mare vizibilitate. Prin urmare, politicienii s-au reorientat, scrie cotidianul britanic The Guardian.

In discursul sau inaugural, presedintele Barack Obama a descris America drept o "natiune de crestini si musulmani, evrei si hindusi ...si non-credinciosi". Pana si candidatul la prezidentiale, mormonul Mitt Romney, a avut indoieli cu privire la omiterea, din discursul sau politic, a ateilor si agnosticilor.

Acestia sunt primii pasi. Va mai dura pana cand America va avea un presedinte agnostic, insa macar devine mai toleranta cu ateii. Este o maturizare fortata, intrucat nici o grupare religioasa din SUA nu creste mai repede decat grupul celor care nu au nici o religie.

Potrivit ultimului sondaj American Religious Identification, publicat saptamana trecuta de Trinity College, numarul americanilor non-religiosi s-a dublat din 1990 incoace, in vreme ce numarul celor care se definesc drept atei sau agnostici s-a triplat in aceeasi perioada.

30% dintre americanii casatoriti nu au avut parte si de o casatorie religioasa, si 27% nu asteapta o inmormantare religioasa. Ironia este ca, pe masura ce tara devine mai laica, politica americana are tendinta sa ramana intepenita in agresivitatea religioasa.

In lucrarea "Society without God: What the Least Religious Nations Can Tell Us About Contentment" (Societatea fara Dumnezeu: Ce ne pot spune societatile cele mai putin religioase despre multumire), sociologul Phil Zuckerman scrie ca in tarile laice din Scandinavia religia este privita cu "indiferenta benigna".

Are loc un consens in loc de un razboi cultural. Nu la fel se intampla si in Statele Unite. Potrivit sondajului American Religious Identification, crestinismul pierde teren in SUA, insa crestinismul evanghelic nu. O treime dintre americani sunt crestini renascuti.

Intre timp, bisericile traditionale, cele care ar putea actiona drept o punte intre americanii religiosi si non-religiosi, isi pierd din influenta. "Aceste tendinte sugereaza o miscare inspre credintele mai conservatoare si in special catre o privire mai evanghelica printre crestini", incearca autorii studiului sa explice fenomenul.

Intr-un sens, exista o relatie aproape simbiotica intre laici si religiosi. Nou-organizatii atei si agnostici din America au fost mobilizati de republicanii extrem de vocali in chestiuni religioase ai epocii Bush. Religia este, mai mult ca oricand, legata de alegerile politice mai degraba decat de istoria familiala.

Asta inseamna ca religia nu va disparea. Laicitatea americana este definita de opozitia la religie. Non-credinciosii americani devin un grup organizat, insa, pe cat de mult vor sa scape de religia organizata, cu atat de mult nu pot sa o ignore.

Un comentariu:

Anonim spunea...

E imperiul intunericului, anticristul, fiara care se ridica din mare.
Asta pentru cretineii care vad in diavol o caprita cu coarne si coada, dansand langa cazanul cu smoala.
Anticristul poate fi orice: un grup, un sistem, o stare de spirit, un continent. Trebuie doar sa ai ochi sa-l dibuiesti.
Asa ca stati pe fundurile voastre si nu mai suspinati ca trebuie sa va faceti pasapoarte biometrice pentru plecari peste ocean.Nu va trebuie asa ceva.
R

Mediafax