duminică, 21 iunie 2009

Cateva imagini din Chiuiesti

Chiuiestiul nu inseamna doar o comuna cu vreo cateva mii de locuitori si vreo 7 sate răsfirate de-a lungul catorva văi. Inseamna si Mănăstirea "Înălţarea Sfintei Cruci" Căşiel, ctitorita in 1765 de nobilul (monahul) Filip Pahomie Georgiu din Strambu.

A fost mentionata pentru prima oara in 1782 printre cele trei manastiri existente aici (doua neunite) sub denumirea "Caseie" spre satul Strambu, singura probabil nedistrusa de generalul Bucow in 1761, caci una se continua in 1785; a doua manastire neunita localizata la "Rugasesti", iar cea unita pe "Valea Keselyului".

Renascută dupa 1991, cu ajutorul satenilor si a Arhiepiscopiei Clujului la care s-au adaugat cel al Episcopiei Maramuresului si Satmarului , si a mai multor oameni credinciosi cu dare de mană, a ajuns una din cele mai cautate centre duhovnicesti din Ardeal. Asta si datorita parintelui Serafim Badila, un om "plin de Dumnezeu".

Călătorule ce ai drum prin nordul judetului Cluj, nu ezita sa cauti aici un cuvant indrumator si un loc de rugaciune si meditatie! Vei găsi raspunsuri pe care poate, mult timp le-ai cautat!

15 comentarii:

Anonim spunea...

Barack Obama duce pentr mine putzin spre tipul "cool" ,varianta americana a smecherului roman .Nu contest inteligenta dansului sau bunele intentii si nu doresc aici sa adopt o atitudine pro sau contra Obama.Desi am fost prea tinar pentru mine kennedy ramine din imaginile de arhiva pe care le-am vazut cineva deosebit
Cu salutari din Frankfurt

Ion de la Chiuiesti spunea...

Tipul a fost pregatit de ani buni pentru a fi presedintele Americii, in laboratoarele Noii Ordini Mondiale. Este un executant, spre deosebire de Kennedy, care a vrut sa puna piciorul in prag si de aceea a murit.

Emilia Poenaru Moldovan spunea...

In cateva din vizitele mele la Chiuiesti m-am straduit sa-i conving pe reprezentantii administratiei locale sa faca un ONG prin care sa atraga fonduri pentru a ridica putin comuna, nu in sensul de civilizatie betonata ci a recupera din avantajele naturale si istorice ale locului...un angajat al primariei mi-a spus: nu putem face ONG ca n-avem romi in comuna!!!Am sugerat sa recupereze prin ONG si prin proiecte o traditie: jocul de oina!
Ce m-a impresionat in mod deosebit a fost o bisericuta din Strambu veche si faptul oamenii au mormintele rasfirate prin sat, n-am vazut cimitir.
E in orice caz o lume intepenita parca inconstienta de valorile locale pe care le poate prezenta lumii!

Ion de la Chiuiesti spunea...

D-na Emilia,
Chiuiestiul a fost ani buni echipa campioana de oina a Romaniei, dar traditia s-a pierdut. Cine sa mai organizeze si sa sponsorizeze tinerii suficient pentru a face asa ceva? Este si cimitir in sat, dar oamenii obisnuiesc sa-si ingroape mortii in fundul gradinii. Si familia mea are cimitir personal acolo. Daca ati vazut bisericuta din Strambu, ati vazut si bisericuta de lemn de la Manastirea Casiel. Monument!

Emilia Poenaru Moldovan spunea...

Cum cine sa sponsorizeze? Sunt multe fonduri nerambursabile pentru asociatii de exemplu dar si pentru administratia publica, totul e sa se organizeze legal si pas cu pas se pot obtine fonduri.Comuna poate obtine fonduri guvernamentale pentru baza sportiva, asociatia poate depune proiecte pentru tineret sau pentru acivitati culturale, sportive etc.Totul e sa vrei sa faci ceva dar...se pare ca merge tare greu 'mobilizarea' si cea individuala si cea generala.

Ion de la Chiuiesti spunea...

D-na Emilia, am uitat sa mentionez ca primarul din Chiuiesti apartine unei secte, si probabil ca are alte preocupari decat sportul si cultura.

Emilia Poenaru Moldovan spunea...

Stiu, dar macar de ar avea alte preocupari.Mai degraba cred ca e un imobilism general.Asociatia se poate face din min.3 persoane si pot fi membri oricine din comuna.E nevoie de multa daruire sa faci ceva pentru comunitate si asta se pare ca a disparut...

Ion de la Chiuiesti spunea...

Lumea e fericita ca are asfalt si telefon mobil. Merge la coasa si poate comunica!

Emilia Poenaru Moldovan spunea...

L-am cunoscut azi pe parintele Serafim Badila.Ne-a dus primarul la manastire s-o vedem!!!Aveti dreptate, e un om cu har(parintele nu primarul)Chiuiestiul a fost ravasit de inundatii.Cu toate astea parca s-a mai intamplat cate ceva prin comuna de aproape doi ani de cand am mai fost pe acolo.Locurile sunt oricum superbe.

Emilia Poenaru Moldovan spunea...

I-am amintit dlui primar cat am insistat sa faca asociatie si acum existenta unui ONG i-ar fi adus punctaj la depunerea proiectului pe infrastructura pe fonduri europene.Pt ca nu mai are timp sa faca unul, mi-a spus ca s-a asociat cu un ONG din Unguras!Deci tot ce se va intampla in comuna ca activitate culturala sau de recostituire a valorilor traditionale se va intampla dupa placul unui ONG din alta comuna!

Ion de la Chiuiesti spunea...

Doamna Emilia, asta e treaba. Eu tot ce am reusit sa fac este ca numele acestei comune sa fie cunoscut prin Romania, iar acum am certitudinea ca mii de oameni din Romania, SUA si Europa stiu ca exista localitatea Chiuiesti. Eu nu locuiesc acolo, si merg de cateva ori pe an. In drum spre manastire ati trecut pe langa casa noastra. Nu am cuvinte sa va povestesc despre ajutorul pe care Dumnezeu mi l-a dat, iar parintele Serafim a fost "mana" prin care Dumnezeu a actionat! Ma bucur ca ati fost acolo si va sfatuiesc sa mai mergeti pe la el! Doamne ajuta!

Ioana spunea...

Incredibil !
Nu-mi gasesc cuvinte de multumire !
Dar a gasit Blaga, ce-as vrea sa exprim eu acuma, dupa ce am vazut locurile de care imi este atat de dor :


PSALM
(de Lucian Blaga)

Iubind - ne-ncredintam ca suntem. Cand iubim,
oricat de-adanca noaptea-ar fi,
suntem in zi,
suntem in Tine, Elohim.

Sub lumile de aur ale serii
Tu vezi-ne - cutreierand livezile.
Umbland prin Marea Saptamana
gand in gand si mana-n mana.

Si cum am vrea sa Te slavim
pentru iubirea ce ne-o-ngadui, Elohim !
Dar numai rana a tacerii
e cuvantul, ce-l rostim.

Ioana spunea...

Nu am cuvinte de multumire !
Asa ca, Domnul sa va rasplateasca !

Ion de la Chiuiesti spunea...

D-lui Adrian,
Sunt convins ca publicand cele scrise de d-voastra v-as fi facut un mare deserviciu, intrucat v-ati lasat purtat de manie, ba chiar ultimele d-voastra cuvinte sunand putin amenintator. Toate astea contraveneau statutului d-voastra de crestin(daca sunteti cu adevarat). Asa ca nu va lasati purtat de val si uitati-va la barna din ochiul d-voastra!

Cu stima, IDLC

Anonim spunea...

http://patriaonline.ro/povestea-oinei-la-chiuiesti/

Mediafax