joi, 16 iulie 2009

Marea Schisma

Probabil ca majoritatea celor ce zabovesc pe acest blog stiu motivele si modul cum s-a petrecut ruptura dintre cele doua Biserici, cea mare, din 1054, intrucat rupturi de mica amploare au mai avut loc si inainte. Dar aceasta schisma a avut cele mai grave consecinte.

In fruntea cauzelor schismei trebuie asezate lipsa dragostei crestine si mai ales conceptiile diferite referitoare la fiinta si unitatea Bisericii dar si dorinta nemarturisita a papalitatii de a-si întinde stapânirea peste întreaga Biserica şi inserării clauzei Filioque în Crezul de la Niceea. Papa prezenta pretentiile sale politice ca dogme religioase si de aceea Biserica ortodoxa lupta în fapt pentru respingerea unei false dogme , a dogmatizarii puterii lumesti universale a papei . Rezultatele au fost anatemele(16 si 24 Iulie) si in final ruptura.

Cand discutam despre ortodoxie, nu trebuie sa uitam ca Biserica Ortodoxa este Biserica propriu-zisa si nu o confesiune oarecare. Eforturile ecumenistilor de a apropia Bisericile sunt sprijinite de mari capi ai Bisericii ortodoxe, spre disperarea credinciosilor si a marilor duhovnici ortodocsi. Ce argumente clare sunt impotriva ecumenismului?

1) Nu are temei patristic

Nici un sfant nu a fost ecumenist si nu s-a rugat impreuna cu cei de alte confesiuni. Din contra, multi sfinti s-au opus ecumenismului (ex: Sfantul Marcu Eugenicul) si discutiilor cu ereticii. Cat despre rugaciunea impreuna cu ereticii, fiind interzisa de Sfintele Canoane, sfintii nu doar ca nu s-au rugat, dar chiar au strigat cu glas mare impotriva acestei grave calcari a canoanelor. De exemplu, Sf. Efrem Sirul a zis: “Vai acelora care se intineaza cu blasfemiatorii eretici! Vai acelora care batjocoresc Dumnezeiestile Scripturi! Vai de cei citi murdaresc sfinta credinta cu eresuri sau incheie vreo intelegere cu ereticii!

2) Nu se stie prea clar ce este

“Nimeni nu stie ce este ecumenismul”. Chiar un episcop foarte ecumenist - PS Serafim Joanta, o recunoaste. Nu doar ca nimeni nu stie, dar multi ortodocsi vad ce vor in ecumenism si mai ales vad ce pare bun:

  • intalniri reciproce de cunoastere si intelegere
  • actiuni impreuna impotriva ateismului
  • pace si bunaintelegere intre confesiuni
  • calea pentru unitatea crestinilor
  • etc

Oricare dintre aceste viziuni, daca ar fi sa le luam separat, nu doar ca sunt bune, dar nici nu e nevoie de o idelogie ca sa se manifeste. Daca suntem ortodocsi, oricum trebuie sa plinim toate acestea, la ce ne trebuie o ideologie pentru asta? Ortodocsii au coexistat in istorie cu multe confesiuni si religii. Au trait in pace chiar si cu turcii si nu au avut ecumenismul ca sa ii invete cum sa o faca. Insa niciodata nu ei au fost sursa conflictelor, niciodata nu au pornit razboaie sau opresiuni. Daca ceilalti au facut-o, sa se impace ei intre ei, pentru ca noi ca ortodocsi oricum suntem datori sa purtam crucea fara incrancenare, iar testamentul unui martir al temnitelor comuniste este graitor: “Sa nu ne razbunati!” Nu doar el, ci toti ortodocsii care au murit si au fost oprimati de alte culte si de alte religii, nu au spus altceva vreodata. Prin urmare, argumentul ca ecumenismul este necesar deoarece facem pace intre noi este hilar: ortodocsii au fost tot timpul in pace cu toti si cu Dumnezeu, doar cu vrajmasul diavol sunt pururea in razboi ortodocsii - ori cu acesta nu vrem si nu trebuie sa facem pace.

Cu atat mai grav este ca nu stim ce inseamna ecumenismul, cu cat vedem ca deja a devenit o ideologie, cu institute, cu program, cu centre de studiu, etc. Ori a face ecumenism cata vreme nici nu stim ce inseamna nu poate fi decat falimentar pentru unitatea noastra, a ortodocsilor. Si vedem cum lupta pentru unitate cu ereticii aduce dezbinare intre ortodocsi. Noi nu am realizat inca unitatea deplina a ortodocsilor, pe schismaticii stilisti nici nu ii bagam in seama, desi au aceeasi credinta cu noi, dar pe ereticii protestanti care injura pe Maica Domnului ii numim frati in Hristos si ne pupam cu ei.

3) Pica bine pentru antihrist

O singura supra-religie in care sa nu mai exista conflicte intre oameni si neintelegeri si in care fiecare sa cedeze la lucrurile care ne despart este ceea ce isi doreste antihrist. Cand o sa vina, o sa puna mana pe ea si o sa se puna pe el in locul lui Hristos. Daca ortodocsii se roaga impreuna cu ereticii, ei calca in picioare canoanele. Cei care calca in picioare canoanele, pierd Duhul Sfant si ajung in rataciri si mai mari decat rugaciunea impreuna cu ereticii. Ora vrajmasul nu doreste altceva decat sa ne rupem de Dumnezeu. Chiar daca in aparenta parem ortodocsi, facem slujbe ortodoxe, avem biserici frumos pictate si icoane minunate, cat timp nu avem Duhul Sfant suntem ai vrajmasului. E cu totul de mirare ca vedem cum se construieste sub ochii nostri statul global, politica globala, sistemul economic global, dar cand vedem ca se pun bazele unei religii globale, ne facem ca ploua si intram in hora.

Inca unul …

Dincolo de aceste argumente, ierarhii ecumenisti ar trebui sa se gandeasca si la faptul ca Biserica trebuie sa fie si soborniceasca si sa asculte de glasul poporului care nu vrea ecumenism. Insa asa cum inaintasii lor care au semnat unirea cu papa au regretat mai apoi cand poporul nu mai venea in bisericilor unde slujeau ei, poate ca asa o sa se intample si acum. Fereasca Dumnezeu ca acesti ierarhi care iubesc atat de mult pe eretici incat uita de oile lor sa se amageasca si sa vada oi pe capre.

ortodoxie-ecumenism.com(Gigel Chiazna)

5 comentarii:

Anonim spunea...

am vizitat de cateva ori biserica romaneasca nefiind dupa colt dar di interes cultural biserica ortdoxa copta din Etiopia care are un lacas de cult, iar in zona unde locuiesc s-au adunat multi din acel colt de Terra..Sint alte traditii dar aceasi dogma!!!Iar la slujba de inviere am fost la sarbi. Am asteptat frumosul nostru cantec"Isus a inviat din morti" dar nu a venit .In schimb altele si ele frumoase.
Credinta atat timp cat va propovadui dragoste pentru celalalt si multumire sufleteasca va fi ceva minunat!!

Ion de la Chiuiesti spunea...

E minunat ca nu va lepadati de credinta d-voastra desi sunteti de atatia ani printre straini!

andrei1990 spunea...

să ne ajute Dumnezeu să nu fie prea curând momentul.
mă doare oarecum când văd certurile din Biserică, din păcate sunt și e neplăcut.
sper ca Domnul să ne ajute și să ne îndrume.
învățătură ortodoxă avem destulă de la Sfinții Părinți și de la marii duhovnici ai țării noastre, trebuie să avem puțină voință și mai ales să punem în practica poruncile și sfaturile Mântuitorului:să ne iertam, să nu judecăm, să iubim. Și iarăși, să iubim.

Doamne ajută, prieteni.

Anonim spunea...

Domnul nostru Iisus statea la masa cu vamesii si fariseii,iar credinciosii comentau.De ce sa nu luam un exemplu bun si sa fim uniti?Oamenii insisi sunt cei care pun bariere intre ei,intre popoare,intre religii.Ce conteaza canonanele facute de oameni,cand putem urma cuvantul Lui Dumnezeu?

Ion de la Chiuiesti spunea...

Asa e! Totul ar fi simplu, teoretic. Urmam invataturile lui Iisus si ne mantuim! Dar practic? Multi sunt crestini doar cu numele, ca dupa fapte nu stiu daca ai strange o mica armata de ostasi ai lui Hristos! Sa speram ca Domnul nostru , dupa mare mila sa, ne va ierta greselile si ne va mantui, Slavit sa fie el si numele lui!

Mediafax