miercuri, 1 iulie 2009

O noua recompensare a suferintelor evreiesti?


Elie Wiesel, o dovada vie a faptului că se mai ieşea si în viaţă din lagărele de muncă germane, şi-a exprimat indignarea faţă de “încetineala cu care se recompensează suferinţe îndurate de evrei” în aceste lagăre. Afirmaţile sale au fost făcute cu ocazia deschiderii conferinţei internaţionale pe această temă, desfăşurată la Praga.

De ce a durat atâta?…Cel mai bun răspuns ar fi fost înapoierea după sfârşitul războiului a clădirilor, banilor, operelor de artă care fuseseră confiscate”, a pretins el. „Faptul că nu a fost făcut acest lucru este scandalos” a continuat acesta să peroreze la conferinţa ce a avut loc la mai mult de 10 ani după ce 44 de ţări au acceptat cu umilinţă la Washington să continue retrocedarea bunurilor respective (deşi parcă ţările care au participat în război de partea Germaniei au fost în număr mult mai redus).

Principiile adoptate la Washington referitoare la restituiri şi compensaţii pentru confiscările operate asupra averilor evreieşti în perioada 1939-1945 nu constituie literă de lege în unele din aceste ţări, în principal în Europa de Est, unde nu au fost implementate (încă).

Stuart Eizenstat, conducătorul delegaţiei SUA, a declarat că această conferinţă reprezintă „una din ultimele şanse” de a injecta un sentiment de urgenţă în rezolvarea acestei probleme (de notat obişnuitul limbaj de lemn). Stefan Fule, Ministrul ceh de Externe şi a cărui ţară deţine Preşedenţia UE pînă la sfârşitul lunii iunie, a apelat la participanţi să trimită „un mesaj clar” pe fondul “creşterii sentimentelor anti-evreieşti în Europa”.

Reprezentanţii a peste 49 de ţări şi a numeroase organizaţii au luat parte la conferinţa de 5 zile ce va fi ultimul eveniment (considerat important de presa de sistem) ce va avea loc în timpul deţinerii Preşedenţiei UE de către Cehia. Scopul conferinţei este evaluarea „progreselor” făcute de la conferinţa din 1998 desfăşurată la Washington, cu alte cuvinte, se vor număra banii, acitvitate specifică… bancherilor.

Conferinţa a început la scurt timp după ce guvernul Lituaniei a anunţat un plan de amânare a plăţilor compensatorii până în 2012 datorită crizei economice. Lituania se angajase să plătească dintr-un fond guvernamental, în decurs de 10 ani, aproximativ 33 milioane de euro, ce reprezintă cam o treime din valoarea proprietăţilor confiscate. Comitetul Evreilor din America a declarat însă, pe tonalitatea obişnuită, ca propunerea este „prea mică şi vine prea târziu”. Sursa: frontpress.ro

PS. Vad ca problema banilor se pune cu mare urgenta, de cand Elie Wiesel si-a pierdut banii la Caritasul lui Madoff, desi holocaustul asta a fost platit cu "dobanzi" uriase..

Niciun comentariu:

Mediafax