marți, 1 decembrie 2009

1 Decembrie 1918 - Marea Unire

Unirea Ardealului si a Banatului, la 1 Decembrie 1918, cu Regatul Romaniei, in acelasi an in care Bucovina si Basarabia se alaturasera tarii, a reprezentat mult asteptata materializare a vointei stravechi a romanilor. Romania, o tara care iese din razboi pe jumatate distrusa, dar victorioasa, clocoteste de fericire.

Un comentariu:

Dan spunea...

Ce ironic ca rusii ne-au dat Basarabia in 1918 prin Principiul Autodeterminarii introdus de Lenin, pt. ca sa ne-o ia tot ei dupa al doilea razboi mondial si ascensiunea comunismului in Europa de Est ca urmare a victoriei comunistilor asupra nazistilor :))).
Astazi mi se pare o insulta serbarea "1 Decembrie", avand in vedere ca Romania a pierdut teritorial ceea ce dobandise in 1918, iar independenta nationala si-a anulat-o prin integrarea in Noua Uniune Sovietica Socialista Europeana.
Totusi, "1 Decembrie" ramane o amintire frumoasa a apogeului pe care l-a putut atinge acest popor (independenta nationala, teritoriala, economica, etc) iar Perioada Interbelica reprezinta apogeul de glorie al poporului roman, ca urmare a independentei castigate in 1918. Pacat ca dupa al 2-lea razboi mondial nu mai putem vorbi de Istoria Romaniei.

Mediafax