vineri, 22 ianuarie 2010

Emigrantul si politica


Emigrantul roman e o categorie aparte. Un tip curajos sau disperat. Un om care lasa in urma radacini, rude, pamantul stramosesc, lipsuri si pleaca. Cu greu isi gaseste locul. Perioada de acomodare ii da furie si frustrare. Inghite mizerii si lipsuri, dar nu se lasa. Dupa luni sau chiar ani, se adapteaza. Isi inchiriaza un apartament, isi cumpara masina. Incet, invata limba. Dimineata pleaca la serviciu, vine seara tarziu. Accepta munci pe care un neaos nu le vrea. Accepta bani mai putini decat neamtul, italianul sau englezul. Cumpara bere la oferta de la supermarket si gateste acasa. Suporta stigmatul de auslander sau de roman. Uneori e injurat. Câteodata socializeaza, dar tot cu românii. Câteodata vorbeste de rau tara. "Eu, sa ma mai intorc in Romania, in tara aia de rahat? Niciodata". Asta nu-l impiedica sa trimita bani in tara sa-si ridice o casuta sau sa-si cumpere un pamânt. Casuta pe care acolo ori nu si-o permite ori nu ii trebuie pentru ca acolo nu vad neamurile si consatenii ce "lux" are si ce bine o duce.

Câteodata, face politica. Nu, nu face politica de Marea Britanie, Germania sau Spania. Nici macar de America sau Australia. Desi e plecat de 10-20 de ani, e specialist tot in "probleme romanesti". El stie ca Basescu vrea binele poporului. El nu mai vrea comunisti in Romania. Aia au furat tot. Crede ca Boc e un tip tare. A votat si e fericit ca Basescu va aduce mierea si laptele. Dar acum se culca, mâine merge pe santier sau la spalat de vase. La mii de kilometri, in Romania, romani de-ai lui sunt aruncati in strada, fac foamea si indura frigul.

3 comentarii:

Anonim spunea...

domnule Ion,

ma vad dator sa va raspund caci acasta tema pare ca se generalizeaza notiunea emigrantului roman.
cateva remarci:
nu cred ca toti romanii accepta munci pe care neamtul sau italianul nu le accepta.Cred de exemplu ca jobul meu lar dori multi germani neaosi.Desigur ca pe cale privata v-as spune mai multe numai acum va spun ca ocup o functie importanta in cadrul aeroportului Frankfurt.Cunosc aici multzi romani care sint profesori sau asistentzi universitari medici si care fac cinste Romaniei.
- imi permit sa fac cateodata comentarii pe blogul dvs(intre altee nu l-am votat pe Basescu) .Nu cred ca nemtzii sau alte popoare sint perfecti, nici pe departe dar cred ca avem multe de invatzat de la diverse popoare.Nici noi nu sintem perfecti.Nici apartenenta la un neam nu da dreptul nimanui sa devina nesimtzit aculturalizat etc.Ptr mine personal cred ca a fi respectuos modest inseamna a face cinste tarii si mie insumi.Desigur ca am avut de a face si cu multi romani .Unii fac parte din sablonul de care vorbitzi dvs!!!.Ba mai mult sint neserisosi unii fura , nu isi lasa metehnele etc.Dar domnule Ion va asigur ca sint extrem de multzi romani modesti care nu vin neaparat cu jeepul acasa nu se fac ca uita limba fura sau daca nu o uita injura ""piz.m" si fu..." le auzi si la fel de urate ti se par aici ca si acolo in tara!!

Ion de la Chiuiesti spunea...

Sigur ca aveti dreptate. Dar scrierea asta e un pamflet la adresa unui amic de-al meu. Jos la tag-uri veti vedea ca scrie "pamflet". Imi cer scuze daca v-a deranjat!

Anonim spunea...

nu m-a deranjat si avetzi dreptul la opinie ! Ba mai mult sint si destui din categoria enuntzata de dvs,dar spre norocul Romaniei nu totzi!!