duminică, 30 mai 2010

Duminica Tuturor Sfintilor


Iubiţi credincioşi,

Biserica lui Hristos este Biserica sfinţilor şi a martirilor. Ea a fost întemeiată pe jertfa Domnului de pe Cruce, pe învăţătura Apostolilor şi pe sîngele a peste zece milioane de martiri. Biserica dintotdeauna a născut sfinţi, a fost slujită de sfinţi. Biserica şi astăzi cere sfinţi, păstori cît mai sfinţi şi credincioşi cu viaţă sfîntă.

Dintre aceştia facem parte şi noi. Dar ca fii ai lui Dumnezeu după har şi fii ai Bisericii luptătoare de pe pămînt, sîntem datori să fim "următori lui Hristos", să trăim duhovniceşte pe pămînt, să ne facem vrednici de Împărăţia Cerurilor.

Ca fii sufleteşti ai sfinţilor care ne-au născut în Hristos sîntem datori să le urmăm credinţa lor dreaptă, să le urmăm viaţa lor sfîntă, dragostea lor pentru Dumnezeu, rîvna lor pentru Evanghelie, evlavia lor pentru sfînta rugăciune. Nu ne putem mîntui, dacă nu imităm după putere viaţa sfinţilor. Adică smerenia cuvioşilor, bărbăţia mucenicilor, rugăciunea sihaştrilor, sfinţenia drepţilor, curajul şi statornicia în credinţă a înaintaşilor, răbdarea părinţilor care ne-au născut, blîndeţea mamelor care ne-au crescut.

Să rîvnim cu stăruinţă acestor mîntuitoare virtuţi creştine. Noi nu ne socotim sfinţi, dar trăim şi ne mîntuim în Biserica sfinţilor. Ei ne sînt părinţi, rugători, ajutători în necazuri şi modele de urmat. Să părăsim mîndria, răutatea şi necredinţa care ucid sufletul şi să cerem ajutorul tuturor sfinţilor din cer, în frunte cu Maica Domnului, pe care îi cinstim astăzi. Ei aveau totul curat şi sfînt: şi trupul, şi mintea, şi cuvîntul, şi simţurile, şi sufletul. De aceea făceau minuni, de aceea izgoneau diavolii, de aceea trupurile lor rămîn nestricate şi vindecă mulţi bolnavi.

Deci, să ne pocăim de păcate, să imităm pe sfinţi, să ducem viaţă curată şi să le cerem întotdeauna ajutorul prin această scurtă rugăciune: "Toţi Sfinţii, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi!"

Amin.

Pr. Ilie Cleopa(fragment din Predica la Duminica I după Rusalii)

5 comentarii:

eSorin spunea...

Dumnezeu sa ne aiba in paza pe toti!

Ion de la Chiuiesti spunea...

Amin!

Ingerul tau spunea...

Scuze, am sa consider acel text ca facand parte dintr-un jurnal spiritual personal, nu e nimic de comentat acolo, vina mea ca n-am inchis comentariile. Totusi pentru mine Dumnezeu si sfanta Treime este unul si acelasi lucru. Asa cum spiritul , sufletul si trupul formeaza un intreg.
De observat in discursul lui Cleopa ca nu spune "otodox"... foarte potrivit cu ceea ce se sarbatoreste...

Ion de la Chiuiesti spunea...

Da prietene, dar pentru Parintele Cleopa Ortodoxia era unica si singura credinta. Si pe buna dreptate! Dupa ce am com. m-am gandit ca poate e un text literar dar era tarziu! Eu imi cer scuze!

Ingerul tau spunea...

Mersi de intelegere.
Geniul lui Cleopa consta in faptul ca de multe ori uita de el si de toate si Duhul Sfant, sau Hristos in persoana, sau Dumnezeu, nu conteaza cum ii spunem, vorbesc prin el si spun lucruri extraordinare.
Alteori isi aminteste cine este si nu mai spune adevaruri la fel de universale.
Asa cum acei americani alearga cu camerele de filmat sa prinda tornadele in direct, alerg si eu dupa semnele lui Dumnezeu...
Iar dupa gasirea lui in exterior urmeaza alta goana pentru gasirea, surprinderea si intelegerea lui in interior...

Mediafax