marți, 10 august 2010

Cum ii poti trata pe romani ca pe dusmanii propriei lor tari

„A trebuit sa treaca 30 de ani ca sa am un salariu de 6.000 de lei”, spunea un mare om la stat, par­don, in stat. Si continua: „Cum poate un invata­tor incepator sa creada ca poate lua salariu la fel ca un medic incepator? Ce mare scofala ca pleaca medici din tara, scoatem din scoli alti 2.000 pe an”.

Frumos, vorbe parca rupte din ghidul „tupeu de dem­nitar populist”. De mare exceptie, nu-mi pot ascunde admiratia. Dar incerc, credeti-ma. In primul rand, comparatia asta cu „vremurile de altadata” nu ne da pace. Imi aduce aminte de inutila incurajare pe care batranii o spun catre tinerii nelinistiti. Dife­renta este ca, de data aceasta, un Ales o promo­veaza ca politica de stat. Meritul, valoarea nu tin de var­sta neaparat. Nu-i poti cere unuia de 25 de ani, ge­nial in ceea ce face, sa accepte un salariu de mi­zerie numai ca e pusti. Unui militar care lupta ­lao­lalta cu trupele NATO nu-i poti cere sa se sacri­fice pentru tara pentru ca apoi familia sa-i fie jertfita pe altarul „angajamentelor fata de Maria Sa FMI”. Dar ce con­teaza? Este musai sa ne acoperim greselile si bataia de joc la adresa acestor oameni cu o lo­goree fara sens.

In al doilea rand, ce este mai frumos decat sa incaieri „breslele” intre ele? Absolut nimic, daca te crezi vreun „Cezar” din Roma antica. Cine iti da drep­tul sa decizi care dintre indivizi este mai util societatii? De exemplu, un invatator (debutant sau nu), in opinia mea, este vital pentru evolutia unui copil. El il formeaza ca om, il invata de la o varsta frageda cum poate evolua, spre ce poate evolua. Un medic (de­bu­tant sau nu) iti poate da sansa unei noi vieti, te poate ajuta sa iti urmezi „cursul” asa cum, printre multi altii, ti-a aratat si acel invatator. Care dintre cei doi este mai util, care dintre ei merita rasplatit mai bine?

Ca o concluzie, este clar ca traim in haos. Nu stim ce vrem, suntem plini de ura si, pe deasupra, ne mai credem si desteptii pamantului. Nici vorba, am mai spus-o, uitati-va in jur. Nu construim nimic important, suntem zero la realizari, am aruncat pe fereastra 20 de ani din vietile noastre.

de Edward Pastia(financiarul.ro)

7 comentarii:

hunter spunea...

Nu am aruncat noi , Ioane , poporul , acesti 20 de ani , ci jigodiile in care ne-am pus speranta ca vor face ceva pentru tara asta.

Anonim spunea...

jigodii pe care insa permieti-mi iluminate din ivanda sa te contrazic NOI le-am votat.Atata timp cat lumea va pune "botul" (expresia poate e prea dura si-mi cer in prealabil scuze) la balonase la mititei la vreo majorare de pensie sau salariu cu doua luni inainte de drumul spre cabina atata timp nu avem ce sa facem.Iar ceea ce e mai grav este ca nici de partea cealalta nu avem decat aceleasi fete.O spune poate unul care traieste in Germania si nu are dreptul moral sa o spuna.Dar ..un presedinte cu bunici din Romania Horst Köhler a demisionat discret si simplu numai,repet numai pentru cateva cuvinte spuse gresit.In Romania demisia simpla dicreta ,,,ea nu exista?? si inca ceva.Nu din mijlocul..poporului s-au ridicat ei,stim de cine vorbim.."voi sinteti urmasii Romei.....?

Ion de la Chiuiesti spunea...

Pai fratilor, eu zic ca noi am aruncat pe fereastra acesti 20 de ani. Trebuia inca de la primele masuri ale guvernului Roman si la primele privatizari frauduloase, la disparitia flotei, la falimentarea atator banci, sa luam de gat clica ce s-a autoinstalat in dec. 89 si sa umplem puscariile cu ei. Acum de ce stam? De ce nu iese nimeni in strada? Vai si amar!

anca spunea...

ehe,Ioane,intrebi de ce mai stam si nu dam cu jigodiile de pamant? stai sa vina prima factura la caldura,poate,poate se vor trezi romanasii(slabe sperante,totusi) acu' a venit primul fluturas cu -25%,e jale,crede-ma,am doi bugetari in casa!!
cand l-am auzit pe un parlamentar plangandu-se ca ,vezi doamne,i-a scazut leafa si el din ce-o sa traiasca,mi-a scapat o frumoasa tapuritura! da' unu' care a ramas cu 6-7 milioane ce o sa faca , nene Ghise(el se plangea)?

Ion de la Chiuiesti spunea...

anca, ma bucur ca mai dai un semn de viata. Ai dreptate. In rest, mi-am intarit convingerea ca sefii de sindicat "e" corupti. Toti. Si romanii "e" mamaligi.

Georgiana T spunea...

mai vedem cu "mamaliga", nene...! :)

Ion de la Chiuiesti spunea...

Georgiana, pana o sa vedem, o sa fim niste umbre..

Mediafax