luni, 30 august 2010

Nervozitatea presedintelui

 Psihiatrul rus S.S. Korsakoff a descris intr-o serie de articole (1887-1891) tulburarea memoriei in cazul alcoolismului pe  termen lung, desemnand-o drept sindromul psihozei polinevritice. El considera ca aceste deficite de memorie tipice, in asociatie cu polineuropatia, reprezentau manifestari diferite ale aceleiasi boli.

Sindromul Korskoff este boala de care se pare ca sufera Traian Basescu. Cel putin asa se sustine in mediile medicale si mass-media. Mai multe amanunte, Corina Dragotescu pe pagina ImpactNews.

12 comentarii:

mihnealuion spunea...

Hm... de aceiasi patologie o suferi si popa-karate kid de la manastirea aceea?
Cel care il batea cu salabticie pe barbatul in varsta care, spre stupefactia mea, nu s-a aparat nici macar o secunda!
Sau a asmilat modelul basescian?

Ion de la Chiuiesti spunea...

mihnea, fii serios, militianul ala era la furat acolo. Cateva scatoalce nu i-au facut decat bine. L-au adus pe drumul cel bun. Sigur ca asta nu justifica comportamentul parintelui, dar si el e om.

Anonim spunea...

@mihnealuion ,

vrei sa spui ca ti se pare mult mai normala atitudinea pres-ului decat a staretului ? Altfel nu inteleg de ce faci o asemenea analogie ... Sunt , nu numai doua situatii complet diferite , dar sunt mai ales doua personaje complet diferite . Nu spun asta pentru ca l-as cunoaste pe staret ci pentru ca stim cu totii ce-i poate capul-chelia-suvitica . Ori un asemenea caracter mizerabil , intalnesti doar peste noua mari si noua tari .

mihnealuion spunea...

"militianul era la furat"?!
:)
Il cunosti personal? sau faci presupuneri?
Ce fura de pe campul acela? Sfintenia staretului? Sporul manastirii? Clopotnita?
Doamne, in ce tara traim!
Ne mai miram de ce-si bat joc astia din jilturile guvernamentale de tarisoara asta? Sa nu ne mai miram. Datorita (din cauza) mentalitatii.

Daca unii dintre noi sunt de acord ca un tanar (preafericit, slujitor al bisericii) sa bata un batran cu bestialitate, evocand motivatia ca acel batran avea intentia de a fura, NE MERITAM SOARTA!

@Anonim, nu-mi pare niciuna dintre atitudini normala, ambele sunt extrem de anormale.
Am pus egal intre ele, pentru ca, asa cum spunea si Ion, sunt oameni ambii. Functiile (statutul) difera.
Unul este "girantul" societatii, celalalt al lui Dumnezeu.
Cred ca cel al lui Dumnezeu este mult mai damnabil decat cel al societatii.
Daca vezi o bestie imbracata in sutana, incepi sa-ti pui intrebari esentiale despre biserica... si macar daca cazul lui karate kid ar fi o exceptie, din nefericire NU E!
Ambii fac rau societatii in care vietuiesc, chiar daca au format gasti pro sau contra. Educatia nu inseamna dresaj!
Dar cati dintre noi fac aceasta diferenta?! (afirmam ca suntem creatia lui Dumnezeu, insa ne comportam pe modelul darwinist)!

Ion de la Chiuiesti spunea...

mihnea, sper ca nu ai crezut povestea cu batranelul care trecea linistit pe acolo, nevinovat, si s-a trezit violentat din senin! Chiar nu imi pot imagina cum va poate prosti un rahat de ziar pe atatia oameni. Constat ca experienta voastra de viata este destul de redusa si in loc sa judecati si sa rumegati de cateva ori lucrurile, unii va aruncati cu capul inainte si va treziti ca vi-l spargeti. Daca nu intelegeti si nu stiti sa discerneti, nu mai aruncati cu piatra. Stati pe margine pana veti pricepe ce se intampla!

Anonim spunea...

sau...

http://www.mediafax.ro/stiinta-sanatate/persoanele-care-au-consumat-alcool-vad-realitatea-deformata-6435255/

Anonim spunea...

>>>Unul este "girantul" societatii, celalalt al lui Dumnezeu.<<<<<<<

Ei , na ! Ce usor folosim cuvintele ! Auzi , " girantul lui Dumnezeu " . Daca staretul ar citi cele scrise de tine , n-ar mai sti ce sa creada : il critici sau il apreciezi ? Acum imi pot explica de ce l-ai pus pe pres alaturi de staret . Sa stii insa ca staretul si biserica , in general , nu au nici o vina pentru lipsa de credinta a unora . Pentru ca daca ai folosit expresia " bestie " pentru staret , ai facut-o din cauza unei frustrari pe care o ai vis-a-vis de biserica si de Dumnezeu . De ce folosesti cantare diferite pentru cei doi ? Din cauza " ipocriziei bipedelor " ?
Cu o singura chestie pot fi de acord cu tine : NE MERITAM SOARTA , intr-adevar , numai ca motivele pentru care eu cred asta sunt mult diferite de ale tale .

Doamne , ajuta-ne !

mihnealuion spunea...

:)
Ion, constat din ce in ce mai des ca acea "piatra" a fost revendicata (confiscat dreptul de a o arunca) de prea multi oameni "de bine" declarati crestini.
Discernamantul - frumos concept, dus mult prea mult in derizoriu in acesti 20 de ani.
Piatra a fost folosita de staret, intr-un mod absolut inuman, habotnicii cauta argumente in favoarea unei functii, eludand actul in sine, luandu-si drept "munitie" presupunerea (cum ca batranul ar fi fost la furat). - o similitutdine izbitoare ca si cazul presedintelui cand a lovit copilul ("poate m-a injurat, poate i-a vorbit urat femeii de langa el...")

Si chiar de ar fi fost la furat, este damnabil ceea ce a facut staretul.
Eu am vorbit strict pe imagini, nu am facut presupuneri...
[De altfel, se stie ca batranul cu pricina nu era nici boschetar, nici hot, ci un subinginer la pensie, care muncea cu ziua la o ferma.]
Conchid: daca intelegerea, in urma "rumegarii lucrurilor" (tot la darwinism ai ajuns) inseamna a emite prejudecati, apoi a le declara realitati (cu titlu de judecati de valoare), e trist, insa specific romanesc.
Cand presedintele da o palma unui copil, justificandu-si actul inuman printr-o serie de "poate" - este damnabil; cand un popa (staret), bate cu bestialitate un batran, justificandu-si actul inuman printr-o serie de "poate", nu este damnabil.
Diferenta?
Functia!
Hilar, nu?! :)

mihnealuion spunea...

@Anonim, ai dreptate!
Sunt convins ca ar fi intr-o confuzie totala, luminatia sa-staretul: daca e de bine sau de rau ceea ce am scris!
:)
De ce l-am pus pe marinar alaturi de popa? Raspunsul il gasesti mai sus, cel adresat lui Ion!
Nu este vorba de frustrare, ci de perceptie.
Eu nu identific biserica, ca fiind Dumnezeu... desi unii dintre slujitorii biserici si-ar dori acest lucru!
Da, ipocrizia bipedelor este incomensurabila. Insa constientizarea ei este invers proportionala.
Sunt crestin, insa asta nu-nseamna ca trebuie sa intorc capul in alta parte, cand un popa face lucruri odioase, mizerabile.
Fiecare profesie are parazitii ei. Intorcand capul, admitem tacit proliferarea parazitilor. (si acest lucru caracterizeaza romanul).
Doamne, iarta-ne!

Ion de la Chiuiesti spunea...

Nu a zis nimeni ca parintele a facut bine ce a facut, dar sa nu dramatizam si sa nu folosim pacatele individuale pentru a invinovati Biserica. Daca esti crestin spui Tatal Nostru si il rogi pe Dumnezeu sa-ti ierte pacatele, "precum iertam si noi gresitilor nostri".

Da, batranelul avea pacatele lui, de aia a tacut chitic din iunie pana cand a fost dat in vileag.

mihnealuion spunea...

Ion, de dramatizat nu a dramatizat nimeni, nici macar cel care a fost batut! :)
A tacut chitic, nu pentru ca avea pacate, ci din alt motiv... te las pe tine sa-l descoperi, insa sper ca de data aceasta sa nu recurgi iar la presupuneri.

Da, bine zici - sa nu confunzi un staret karate kid cu biserica. Un popa nu este biserica, dupa cum biserica nu este (nu se identifica cu) Dumnezeu.
Astfel de specimene ar trebui eliminate din institutia BOR, tocmai pentru ca fac un mare deserviciu acesteia. Dupa cum si specimenele aidoma marinarului
ar trebui eliminate din functii importante in cadrul unei societati.

Anonim spunea...

O polemica interesanta.Este nevoie de sinceritate din partea omului si a institutiei,''Da ! Staretul si-a depasit atributiile si competentele ! '' asa sa zica cei din BOR.Sa-l ierte omul batut si Dumnezeu.Sa plateasca pentru faptele lui, fie pe pamant fie in cer.Oricum publicitatea si polemica dusa la extrema isi pierde efectul scontat.Ce este interesant,ca au apucat sa si filmeze faza,parca staretul pregatea scena,sau poate nenea trecatorul.Omeneste vorbind,nu speram sa vedem popi atat de violenti.Iar polemica apare deoarece romanul fiind atat de religios,vazand in preoti si calugari altceva decat un om simplu,civil,vede o anumita sfintenie,transmisa de perceptia generala ca oamenii lui Dumnezeu nu sunt angajatii firmelor de paza,fie si in negru echipati.Asocierea se face cu Dumnezeu nu cu Blaga si batausii lui.Asta-i cauza polemicii.Oricum fapta este regretabila,chiar si fara publicitatea exagerata,din cazul de fata.Este la moda sa scoti un popa bataus sau homo si sa-ti faci un renume in tagma jurnalistilor.Dar si pacatul este mai fregvent in randurile diverselor fetze bisericesti,poate influenta vremurilor in care traim.Sa-l ierte Dumnezeu si sa-l judece superiorii,pe staret iar pe jurnalist sa-l bata Dumnezeu daca si-a propus doar sa loveasca o credinta anume.Daca gresesc sa ma pedepseasca pe mine nevrednicul si smeritul.Indiferent de cele intamplate noi oamenii de rand putem doar sa avem pareri pro si contra,judecata o face Dumnezeu.
John

Mediafax