sâmbătă, 27 noiembrie 2010

Repere de carton

Penibila incercarea lui Cristian Patrasconiu, un asa-zis jurnalist a carui cariera si realizari se caracterizeaza prin pupaturi in dosul lui Basescu si jigniri aduse adevaratilor oameni de cultura romani, de a impune in fata romanilor o asa-zisa elita a dreptei romanesti, prin publicarea volumului "Repere intelectuale ale dreptei romanesti". Nu am intrat in posesia cartii si nici nu intentionez, mai ales cand am vazut ce "repere" ne baga pe gat Patrasconiu: Tismaneanu, Plesu, Manolescu, Patapievici, Cornea, Djuvara etc.

Dar sunt in asentimentul lui George Bara de la "Napocanews" care ilustreaza cel mai bine sentimentele care ma incearca si pe mine si pe foarte multa lume. El se intreaba: 

"Sincer, nici nu stiu cu cine sa incep!

Cu Vladimir Tismăneanu, fiul kominterniştilor Leonte Tismaneţki şi Hermina Marcuhson care au venit în România pe tancurile Armatei Roşii, şi care a redactat la comanda lui Băsescu raportul de condamnare a comunismului, unde sunt obfuscate toate realele valori ale luptei anticomuniste?

Cu Nicolae Manolescu care, cu toate că părinţi săi a fost membri ai Mişcării Legionare, scria în anii 1960 oribile articole de omagiere a sistemului bolşevic, precum “Tineri muncitori în creația literară contemporană”?

Cu Patapievici, filozof inchipuit care a primit de la acelaşi Băsescu sinecura Institutului Cultural Român, total irelevant pentru exportul culturii româneşti în lume? Cel care descria România în cuvintele „Radiografia plaiului mioritic este ca a fecalei: o umbră fără schelet, o inimă ca un cur, fără șira spinării”. Şi al cărui tată, Dionisie, a fost un membru al Partidului Comunist Austriac şi apoi un marcant membru al PMR şi PCR?

Cu Andrei Pleşu, cel care îi scria lui Ceauşescu scrisori de iertăciune, după ce a fost implicat în scandalul “meditaţiei transcedentale”? Şi apoi a devenit, pe vremea lui Iliescu, ministru al Culturii?

Cu Gabriel Liiceanu , care a primit tot de la Iliescu cadou Editura Politică, transformată apoi în Humanitas-ul GDS, unde a apărut acest volum “de dreapta”? Liiceanu, cel care se unge cu alifii şi colecţionează maşini, pentru a păstra intactă moştenirea lui Constantin Noica, pe care se pare că mai mult l-a spionat decât l-a … discipolat?

Cu Andrei Cornea, care îl ataca pe Adrian Păunescu, chiar în ziua morţii sale, alături de Tismăneanu? Amândoi răspunzând oricăror replici scoţând din buzunar învechita placă a “antisemitismului”, căci amândoi sunt evrei? 

Să nu uităm că de atacuri al adresa lui Păunescu nu este străin nici chiar Pătrăsconiu, poetul răspunzându-i cu un apelativ care avea să se lipească de ziaristul de la Cotidianul care musca de rahat: “Eşti un porc!”. Desigur, replica virulentă a lui Păunescu a venit după ce Pătrăşconiu a publicat un articol mai avechi al poetului, laudativ la adresa regimului ceauşist. Acum de ce nu publică acest Pătrăşconiu articolele marxiste şi pline de ură proletcultiste din anii 1960 ale “dreptaciului” Manolescu, în cartea “stelelor de dreapta”?

Dacă aceste emulaţii ale fostului regim comunist sunt noile valori autentice de dreapta, atunci eu sunt marxist convins! Dacă toţi aceşti beneficiari ai tuturor regimurilor politice de după 1989 sunt reprezentativi pentru “dreapta românească”, atunci şi Ion Iliescu şi Petre Roman, poate şi Brucan, sunt şi ei legionari! Conceptele ideologice în România par a fi în derivă, în pragul autodesfiinţării. Sunt, poate, nişte concepte mult prea abstracte şi mult prea avansate pentru mintea românilor şi ar trebui să le interzicem. Cum să mai vorbim despre stânga, dreapta, comunism, capitalism sau naţionalism, când toate aceste concepte sunt reprezentate de aceleaşi persoane, în funcţie de conjunctură? Să ne hotărâm, ori pseudo-personalităţile de sus nu există, de fapt, ori ele există şi se se manifestă ca nişte mamifere vii, însă în afara oricărui curent politic sau filozofic, în afara oricărei ideologii."

Niciun comentariu: