vineri, 21 ianuarie 2011

George Orwell. In amintire

George Orwell, mai mult decat scriitor si reporter, a fost un vizionar dar si analist. A introdus termenul de Big Brother, ca personaj in romanul sau "1984", dictator intr-o societate complet supravegheata, acum folosit uzual pentru abuzurile guvernelor si pentru ingradirea libertatilor civile, mai precis pentru ceea ce se intampla atat in Statele Unite cat si in Europa zilelor noastre. Alta opera a sa, nuvela "Ferma animalelor" descrie coruptia unei revolutii si se vrea o satira a ceea ce se intampla in Uniunea Sovietica in timpul dictaturii lui Stalin. As dori sa va reamintesc cateva fraze mai cunoscute din  scrierile acestuia:

-În vremuri ale înşelătoriei universale, a spune adevărul este un act revoluţionar.
-Fiecare generaţie îsi imaginează că este mai inteligentă decât cea dinainte şi mai înteleaptă decât cea care va urma după ea.
-Puterea nu este un mijloc ci un scop. Nu se instaurează o dictatură pentru a păzi o revoluţie, dimpotrivă, se fac revoluţii pentru a instaura o dictatură.
-Omul este singura creatură care consumă fără să producă. Nu dă lapte, nu face ouă, este prea firav pentru a trage plugul, nu poate alerga suficient de repede pentru a prinde iepuri. Totuşi este stăpânul tuturor animalelor.
-Toate animalele sunt egale, dar unele sunt mai egale decât altele.
-Maselor li se poate acorda libertatea gândirii, pentru că ele nu gândesc.
-Limbajul politic este astfel proiectat încât face ca minciunile să pară demne de încredere, crimele respectabile şi vântul ca ceva solid.

2 comentarii:

CELEBRULUL NECUNOSCUT spunea...

BLOGUL A FOST ADAUGAT LA MINUNI CRESTINE

Ion de la Chiuiesti spunea...

Cunosc blogul, ma simt onorat!

Mediafax