vineri, 7 ianuarie 2011

Sfantul Ioan, Inaintemergatorul si Botezatorul Domnului

In ziua dupa Botezul Domnului facem praznuire de sfântul Ioan Botezatorul si Înaintemergatorul Domnului, cel mai mare dintre profeti, glasul care striga în pustie "gatiti calea Domnului", turtureaua pustiei care a binevestit primavara harului, faclia Luminii dumnezeiesti, rasaritul ce a vestit pe Soarele Dreptatii, ca un înger pamântesc si om ceresc, care sta la granita dintre cer si pamânt si uneste Vechiul si Noul Testament. Trimis de Dumnezeu în desert sa anunte vestea cea buna a venirii lui Mesia Hristosul, si sa pregateasca calea lui Iisus, Ioan îsi împlineste misiunea botezând pe Isus în apele Iordanului. De acum stralucirea lui urma sa scada, iar a Mântuitorului sa creasca.

Totusi, chiar dupa venirea Harului si moartea lui ca martir, Ioan Botezatorul continua sa fie pentru crestini, în sens duhovnicesc, Înainte-Mergatorul Domnului. Model de înfrânare, de pocainta, de curatire de patimi prin asceza si rugaciune, initiator al vietii monastice si a celei pustnicesti, Ioan nu va înceta niciodata sa fie cel care gateste calea ce duce la Hristos.(sinaxar)

Sfântul Ioan nu are nevoie de laude omeneşti. L-a lăudat Însuşi Hristos când a spus că, între mulţimile oamenilor care s-au născut până atunci, el este mai presus de toţi (vezi, Matei 11, 11). Este mai presus de Noe, de Avraam, de Iacov, de patriarhi, mai presus de toţi marii bărbaţi.(Mitropolitul Augustin de Florina)

5 comentarii:

Anonim spunea...

@ion de la Chiuiesti ,

La multi ani ! binecuvantati de Domnul .

Doamne , ajuta-ne !

Ioana spunea...

LA MULTI ANI !!
Cu sanatate si bucurii !

Ludmila

Dramoleta spunea...

Desi cu intarziere (pt care imi cer scuze) iti urez din inima LA MULTI ANI CU SANATATE!!!

Dumitză spunea...

La multi ani cu sanatate si cu tot ce stie Dumnezeu ca ai nevoie!

Ion de la Chiuiesti spunea...

La Multi Ani si voua si celor dragi!

Cu multumiri

Mediafax